Hogy veszi át az irányítást a szervezet felett észrevétlenül a koronavírus?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus megjelent:

Az alábbi írás nem tudományos összefoglaló és nem valós betegtörténet. A szerző egy elképzelt, de mégis valóságos folyamatot ír le. Az írást azért közöljük, mert könnyen érthetővé és átélhetővé teszi mindannyiunk számára, miért fontos az óvintézkedések betartása.

Felhívod a barátodat, találkozót beszéltek meg. Tavaszi nap van, ezért a szabadban futtok össze, a teraszra ültök. Ahogy máskor, most is elővigyázatos vagy, mégpedig az ésszerűség keretei között: fertőtleníted a kezed, kellő távolságra ülsz le a többi vendégtől, és megpróbálod elkerülni, hogy még néha se nyúlj ösztönösen az arcodhoz. Mellesleg ez utóbbinak a betartása megy a legnehezebben. Közben egy részed azt súgja, azért ez az egész túlzottan fel van fújva.

Viszont sok minden van, amit nem tudsz. Azt se például, hogy barátod apját tíz nappal ezelőtt egyik üzlettársa egy klub éttermébe hívta munkaebédre, és ott koronavírus-fertőzést kapott egy másik vendég feleségétől. Három nappal ezután barátod látogatóba ment az apjához, aki épp akkor köhögött a tenyerébe, amikor becsöngetett. Sietve lenyomta a kilincset, s kitárta neki az ajtót. A COVID-19-fertőzött személy nyálának teáskanálnyi mennyisége félbillió, azaz 500 milliárd vírusrészecskét tartalmazhat, a köhögéssel ennyi szóródik szanaszét a levegőben. Barátod a küszöböt átlépve ebből a „permetből” vett levegőt, és a benne lebegő részecskékből sok (statisztikai számítások szerint konkrétan 32.456) landolt szája és torka belsejében, a nyálkahártyán.

Kézfogás - Könnyen terjed a vírus

Barátod testében a bejutott vírusok azóta egyre csak szaporodnak. És miközben beszélget veled, a garatja nyálkahártyájáról leváló váladékból, a vírusokat tartalmazó mikroszkopikus méretű cseppecskék láthatatlanul sodródnak feléd az asztal fölött a kilélegzett levegőjének légáramában. Pár csepp a tányérodon lévő ételre hull, néhány az ujjaidra kerül, míg mások egyenesen bejutnak orrod/torkod nyálkahártyájára, hiszen levegőt vettél. Mire befejezitek az ebédet és kézfogásra nyújtod kezed, szervezetedben már 43.654 vírusrészecske kering, mire befejeztétek a kezet rázást, a vírus gyors sokszorozódása miatt ez a szám 312.405-re nőtt. Az egyik cseppecske a tüdők elágazásáig jutva megtelepszik a szövetet borító nyálkahártya meleg, nedves felszínén, és vírusrészecskék szabadulnak ki belőle. Mindegyik vírusrészecske hozzávetőleg gömb alakú, és rendkívül pici. Hogy elképzeld a méretét, gondolatban nagyítsd fel a hajszáladat akkorára, mintha átmérője egy futballpálya nagysága lenne, ebből tíz centiméternyi területet foglalna el a vírusrészecske. A vírust kívülről borító lipidburok (lipidmembrán) felületébe ágyazódva a vírus saját tüske alakú fehérjemolekulái vannak. A lipidburok alatt található a fehérjeburok (kapszid). A vírusrészecske belsejében van a vírus örökítőanyagát hordozó RNS-szál.

Ahogy a vírus átjut a tüdő nyálkahártyáján, beleütközik az ott lévő egyik sejtbe, ami nála jelentősen nagyobb (a futballpálya hasonlattal élve kb. 8 méter). Ezek a sejtek sérülékenyek, mivel felszínükön megtalálható az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) receptor. Ez a fehérjemolekula normál körülmények között a szervezet bizonyos hormonális folyamataiban vesz részt. Azonban a koronavírus számára is kapcsolódási pontot biztosít. A vírus lipidburkában lévő fehérjetüske alakja annyira illeszkedik az ACE2-receptor alakjához, hogy rátapad, mintha odaragasztották volna. Ezt követően a vírus membránja egybeolvad a sejt sejthártyájával, s így a vírus a tüdősejt belsejébe kerül, fehérjeburka szétesik, s a gazdasejtbe tudja juttatni RNS-ét. A vírus tehát bejutott a sejtbe, RNS-e pedig szaporán dolgozik.

A sejtnek megvan a saját genetikai anyaga: a DNS, amelyről a fehérjeszintézis során másolatok készülnek riboszómák részvételével RNS-molekulák közvetítésével.

Amint a vírus RNS-e szemben találja magát a riboszómával, ez utóbbi leolvassa, értelmezi, majd elkezdi gyártani a vírus fehérjéit, amelyek segítségével a vírus RNS-e másolja önmagát, majd ezek a másolatok átveszik az irányítást a sejt mind több és több riboszómája felett. Más vírusfehérjék pedig azt gátolják meg, hogy a sejt ellenhatást fejtsen ki. Nagy mennyiségben zajlik a vírusnukleinsav másolása és a vírus fehérjeburkát felépítő proteinek gyártása. Ezeket a vírusösszetevőket egyfajta sejten belüli szállítószalag viszi aztán a sejt felszínére. Az RNS-t körbeveszi a fehérjeburok és a gazdasejt membránjából (sejthártyájából) kiszakadó lipidmembránrészlet, amelybe beépülnek a vírus saját fehérjetüskéi is, s ezzel kész az új részecske. A gazdasejtből tíz-, majd százezrével szabadulnak ki, jutnak a szervezetbe az új vírusrészecskék.

Aztán a kiszabadult vírusok újabb sejtek receptoraihoz kötődnek, és jutattják azokba RNS-üket. Ez zajlik mindenütt, a tüdődben, torkodban, szádban, ez a jelenet ismétlődik meg újra és újra, ahogy a vírus egymás után behatol a sejtekbe, majd átveszi felettük az irányítást.

A SARS-CoV-2 vírus feltételezések szerint rokonához, a SARS-hoz hasonlóan viselkedik, minden vírusgenerációnak körülbelül egy napra van szüksége a milliós sokszorozódáshoz. A lemásolt vírusok ellepik a nyálkahártyát, bejutnak a véráramba, és átmennek az emésztőrendszeren.

Mindebből semmit nem érzel, egy ideig

Valójában még mindig tökéletesen jól érzed magad. Ha bármi bajod, panaszod van, az annyi, hogy unatkozol. Mivel szabálykövető állampolgár vagy, otthon maradtál, hogy gyakorold a távolságtartást. Miután két napon át egy gyorséttermi lánc kosztját etted, úgy véled, a mentális egészséged látja kárát, ha nem mész ki a szabadba. Felhívod egy volt barátnődet, és ő beleegyezik, hogy sétáljatok egyet a folyóparton. Reméled, hogy a világvége hangulatra jöhet egy kis délutáni meggondolatlanság. De amúgy is, arcmaszkot visel, nincs miért paráznod. Különben azt meséli, elhatározta, összeköltözik az új barátjával, akit a munkahelyén ismert meg. Arra se emlékszel már, hol dolgozott, de azért búcsúzásnál melegen megölelitek egymást. Azt mondod neki, milyen klassz volt őt újra látni, magad se érted, miért lombozódtál le mégis.

A lány nem tudja, hogy találkozásotok előtt egy órával, vécére kellett menned, és elég hanyagul, csak felszínesen mostad meg a kezed. Mikor megölelted, 893.405 láthatatlanul parányi vírusrészecskét tartalmazó székletszennyeződést juttattál kabátjára. Pár perccel azután, hogy hazaért, barátnőd vállfára akasztja kabátját, s mivel viszket az orra, megvakarja. Abban a pillanatban 9.404 vírusrészecske jutott az arcára. Már rajta volt, amikor kiment kezet mosni. Öt nappal később mentő viszi őt kórházba.

Közben megfertőzött sejtjeid vírusrészecskéket ontanak magukból, míg végleg ki nem merülnek, ki nem múlnak. Amikor szétesett sejtek darabjai sodródnak az ereidben, az immunrendszered végre érzékeli, hogy valami nincs rendjén. A fehérvérsejtek vészjelzésként citokin nevű anyagot bocsátanak ki, ezzel akarják aktiválni az immunrendszer más részeit is, hogy lépjenek akcióba. Amikor az immunsejtek azonosítják a megfertőzött sejteket, támadást intéznek ellenük, s elpusztítják őket. Testeden belül tehát (mikroszkopikus szinten) világháborús csata zajlik, ahol az immunrendszered a nagy ágyúival nemcsak az ellenség állásait, hanem saját csapatait is lövi. A nagy öldöklés közben testhőmérsékleted emelkedik, mert a fertőzött terület gyulladásba került.

Két nappal később, mikor ebédelni készülnél, rájössz, már az evés gondolatától felfordul a gyomrod. Inkább lefekszel, és alszol pár órát. Ébredés után úgy érzed, még rosszabbul vagy. Szorítást érzel a mellkasodban, száraz köhögés kínoz, ami nem akar elmúlni. Azon töröd a fejed: Hát ez volna az? Feltúrod a gyógyszeres fiókod, de nem ott találod meg a lázmérőt. Egy percre a nyelved alá dugod, a higanyoszlop a 39-es számnál áll meg. Visszakúszol az ágyba. Azzal nyugtatod magad, nyilván csak egy erős nátha. Ha mégsem, legrosszabb esetben te még úgyis olyan fiatal(os) vagy, és különben is makkegészséges. Nem tartozol a magas kockázatúak csoportjába.

Bizonyos értelemben igazad is van, hiszen a legtöbb – más betegségben nem szenvedő – koronavírussal fertőzött néhány napnyi ágynyugalom után jobban lesz. Ugyanakkor, az emberek mintegy ötöde súlyosan beteg lesz. Hogy miért? A tudósok se tudják. Viszont viszonylag fiatal korod ellenére, te ebbe az ötödnyi csoportba tartozol.

Lázas betegség

Miután négy napon át magas volt a lázad, és már minden porcikád fáj, azt kell gondolnod, életedben nem voltál még ilyen beteg. A száraz köhögésed úgy rázza a tested, hogy a hátad is belefájdul. Levegő után kapkodsz. Végül taxit rendelsz, és elviteted magad a legközelebbi sürgősségire. (376 345 090 víruspartikulát hagysz a kocsi különféle felületein, és másik 323 443 865 lebegő részecskét a légterében.)

A sürgősségin megvizsgálnak, és az elkülönítőbe küldenek. Amíg várják a koronavírus teszt eredményét az orvosok, CT-felvételt készítenek a tüdődről, és ezen tejüvegszerű homályosság mutatkozik, elmosódott foltokként az összegyűlő folyadékot látni, ezek mutatják azokat a helyeket, ahol az immunrendszer csatája a legintenzívebb volt. Igen, megfertőzött a COVID-19, ami nálad igen súlyos és veszélyes tüdőgyulladást idézett elő, az akut légzőszervi/légzési disztressz szindrómát, az ARDS-t.

Mivel a kórtermekben az összes ágyat elfoglalták a korábban beszállított COVID-19-esek, neked csak egy tábori ágy jutott öt másik beteg mellett egy kisebb szobában. Infúziót kötnek be az orvosok, hogy a tápanyag- és folyadékpótlás mellett antivirális gyógyszer is jusson a szervezetedbe. A következő napon az állapotod romlik. Több napon át sokat hánysz és gyakran hallucinálsz. Szívritmusod lassul, percenként ötvenszer ver a szíved. Amikor a szomszédos kórteremben meghal egy beteg, az általa használt lélegeztetőgépre téged kötnek az orvosok. Amikor a nővér a légcsöveden át behelyezi a lélegeztető (endotracheális) tubust, csak félig vagy öntudatodnál, csak félig érzed, amint egyre mélyebbre tolja a tüdőd felé. Átragasztja a szádat, hogy a helyén maradjon a tubus, te pedig csak magatehetetlenül fekszel.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Itt az összeomlás

Az immunrendszered “citokinvihart” produkálva túlpörgette magát, amikor már nemcsak a vírus ellen, hanem a tested saját sejtjei ellen is harcban áll. A fehérvérsejtek már a tüdő szöveteit roncsolják. Folyadék tölti ki az apró tüdőhólyagocskákat (alveolusokat), amelyekben normál körülmények között a vér friss oxigént vesz föl. Ennek következtében fuldokolsz, hiába pumpálja a lélegeztetőgép az oxigénben dús levegőt a tüdődbe.

De nem is ez a legrosszabb. Az immunválasz intenzivitása olyan támadást jelent, hogy ennek nyomása alatt a különféle szervek működése leáll. Ha leáll a máj, nem képes eltávolítani a méreganyagot a vérből. Az oxigénre kiéhezett agysejtjeid egymás után elhalnak.

Élet és halál között lebegsz. Most, hogy ebbe az állapotba kerültél, esélyed 50-50 százalék, vagy még ennél is rosszabb. Mivel a pandémia a tűréshatáron túl megterhelte a kórház emberi, anyagi kapacitásait, kilátásaid még sötétebbek. Ágyadból csak félig-meddig hallod, hogy az orvosok úgy döntenek, a keringés, légzés biztosítását testen kívül működő eszközre bízzák – ez a berendezés veszi át szívedtől, tüdődtől a munkát, és reményeik szerint ez tart majd életben addig, amíg a szervezeted vissza nem talál egyensúlyi helyzetébe. És ekkor hihetetlen nyugalom tölt el. Úgy érzed, a veszély legrosszabb részén túl vagy. A vírus támadásának legyőzésével szervezeted immunrendszere visszavonulót fúj, és megindulhatsz a teljes felgyógyulás hosszadalmas, fáradságos útján. Néhány hét múlva majd az orvosok kiveszik a lélegeztető tubust, és a gépet odébb gurítják az ágyadtól. Étvágyad lassan visszatér, akárcsak arcod színe, és egy nyári reggelen majd kilépsz az utcára, s leintesz egy taxit, hogy hazavigyen. Aztán majd találkozol azzal, akit feleségül akarsz venni, lesz három gyereketek, és közülük kettőnek majd szintén lesznek gyerekeik, akikkel rendszeresen fognak látogatni téged az öregek otthonában.

Ezt mondja neked a tudatod, amint agykérgednek utolsó sejtjei egymást követve, hullámokban, az éjszakai lagúnák világító algáira emlékeztető felvillanással csillagszóróként szétpattannak. Az elkülönítőben az ágyad mellett álló műszeren az EKG-d hangja egyenletessé válik.

Az orvosok elviszik ágyad mellől a lélegeztető gépet és odaállítják a reggel érkezett beteg mellé. A COVID-19 pandémia hivatalos feljegyzéseiben neved mellé ez a bejegyzés kerül: az 592. áldozat.

WEBBeteg logóForrás: Jeff Wise: How the Coronavirus could take your body before you ever feel it (nymag.com)
Fordítás: Fazekas Erzsébet, WEBBeteg.hu
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Frissítve: 2020.03.26. 16:05, Megjelent: 2020.03.26. 16:05
Címkék: Koronavírus téma

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.