A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

Ugyan nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a dohányosok esetében nagyobb annak a kockázata, hogy elkapják az új koronavírust, a vizsgálat szerint azonban a megfertőződött dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szövődmények, amelyek esetében mesterséges lélegeztetésre, vagy akár újraélesztésre lehet szükség.

Itt az ideje leszokni a dohányzásról!

„Most mindennél jobban javasoljuk a dohányosoknak, hogy szokjanak le annak érdekében, hogy a szervezetük képes legyen optimálisan ellenállni a fertőzéseknek. Az egészségügyi krízishelyzet jó motiváció lehet, hogy abbahagyjuk a dohányzást saját magunk és mások érdekében, a rokonaink miatt és az egészségügyi dolgozók miatt is” – mondta Dr. Anne Boucquiau, az Alapítvány dohányzás megelőzésével foglalkozó szóvivője.

Az Alapítvány elmondása alapján a dohányzás károsítja a tüdő csillósejtjeit, amelyek megfelelő működése a szennyeződések, baktériumok, vírusok és nyák eltávolításához szükséges. Ha dohányzunk, akkor ezek a csillósejtek megbénulnak, károsodnak és egy fontos védelmi mechanizmust veszítünk el.

Már néhány nap dohányzás nélkül eltöltött időt követően „a csillósejtek védelmi mechanizmusa elkezd helyreállni és fertőzés esetén jobban képes regenerálódni. Ez egy komoly érv, ami a dohányzásról való leszokás mellett szól”.

A dohányosoknál súlyosabb a COVID-19 betegség lefolyása, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szövődmények

Nem a ’Foundation against Cancer’ volt az egyetlen, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás súlyosbíthatja az új koronavírus okozta megbetegedés lefolyását.

Egy kínai a ’Chinese Medical Journal’ szakfolyóiratban februárban publikált vizsgálat alapján annak az esélye, hogy egy COVID-19 okozta megbetegedés súlyosbodik, és szélsőséges esetben halálhoz vezet, 14-szer nagyobb volt azoknál, akik dohányoznak vagy korábban dohányoztak. A vizsgálat azt is megállapította, hogy azoknál, akik dohányoztak, 14%-kal nagyobb a kockázata a tüdőgyulladás kialakulásának.

Tovább COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Coronavirus: smokers face higher risk of severe infection (brusselstimes.com), How smoking, vaping and drug use might increase risks from Covid-19 (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Frissítve: 2020.03.24. 14:35, Megjelent: 2020.03.24. 14:35
Címkék: Koronavírus téma

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.