WHO: az ibuprofén továbbra is javallott gyógyszer koronavírus esetén

Szerző: WEBBeteg.hu

A frissített szakmai ajánlások is megerősítik, hogy jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami ellenjavalttá tenné az ibuprofén használatát a COVID-19 megbetegedés tüneteinek kezelésére.

A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához vezetne - hívja fel a figyelmet közleményében az egyik gyártó, a Reckitt Benckiser. A kérdésről öt nappal ezelőtt írtunk korábban: Koronavírus: álhír, hogy a hagyományos láz- és fájdalomcsillapítók nem megfelelőek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azóta az alábbi Twitter üzenetben erősítette meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján:

  • a WHO nem fogalmaz meg ellenjavallatot az ibuprofén használatával összefüggésben;
  • a WHO olyan, COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeket kezelő orvosokkal konzultál, akik az általánosan ismert mellékhatásokon túl, amelyek a gyógyszer használatát bizonyos csoportokban korlátozzák, nem ismernek olyan jelentéseket, amelyek az ibuprofén negatív hatásáról szólnak.

Mindez követi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) útmutatását, amely szerint “jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami alapján összefüggés lenne igazolható az ibuprofén és a COVID-19 megbetegedés súlyosbodása között”.

A teljes közlemény angol nyelven elérhető itt, amely a Reckitt Beckiser összefoglalója alapján tartalmazza az alábbiakat:

  • a COVID-19 megbetegedés során kialakuló láz és fájdalom kezelése előtt a betegeknek és a kezelőorvosoknak mérlegelniük kell minden lehetséges és elérhető gyógymódot, benne a paracetamollal és NSAID-dal;
  • összhangban az EU országainak szakmai eljárásrendjével, a betegek és a kezelőorvosok a jóváhagyott betegtájékoztatóban foglaltak mentén továbbra is használhatnak NSAID készítményeket (mint például az ibuprofén);
  • a fentiek alapján jelenleg nincs olyan ok, ami miatt az ibuprofént szedő betegeknek abba kellene hagyniuk önmaguk kezelését. Ez különösen fontos azok számára, akik valamilyen krónikus megbetegedés miatt szednek ibuprofént vagy más NSAID készítményt.

További információ: Misguided drug advice for COVID-19

(WEBBeteg.hu)

Módosítva: 2020.03.22 12:35, Megjelenés: 2020.03.22 12:35

CIKKAJÁNLÓ

 Korai menopauza

Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Az urológus is csak ember

Az urológus is csak ember

Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.

Hüvelyfolyás és terhesség

Hüvelyfolyás és terhesség

Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.

Egy tanulmány szerint a COVID-19-fertőzést...

A COVID-19 megbetegedést követő kimerültség független a fertőzés súlyosságától.

Koronavírus - 4512 fővel emelkedett a beazonosított...

4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Koronavírus tünetellenőrző teszt

Koronavírus tünetellenőrző teszt

Infografika és videó