Új koronavírus: Meddig lehet életképes a különböző felületeken?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A NEJM (New England Journal of Medicine) szaklapban megjelenő tanulmány elemezte a COVID-19 vírusfertőzést okozó SARS-CoV-2 koronavírus (2019-nCoV) stabilitását, vagyis életképességét és így fertőzőképességét különböző felületeken.

Ehhez kutatók olyan aeroszol egységet (levegőben lévő vírusrészecskék) állítottak elő, melyben előre meghatározott fertőzőképességű és számú vírus volt jelen. Az adott aeroszol – levegőben szétoszlott vírus részecskék – terjedését és felületen való életképességét vizsgálták úgy, hogy egy nebulizátor – porlasztó – szimulálta a vírust hordozó egyént, aki köhögéssel vagy tüsszentéssel cseppfertőzés formájában terjeszti a vírust a környezetében.

Egy egységben hasonló mennyiségű vírus volt jelen, mint amit a cseppfertőzés során a vírusfertőzött személy légutaiból kiáramló nyál vagy váladék tartalmazhat.

Milyen következtetéseket tudtak levonni?

  • A levegőben a vírus akár három óráig is életképesnek bizonyult.
  • Műanyagon még 72 óra elteltével is életképes és fertőzésre alkalmas vírusok vannak.
  • Rozsdamentes acél vagy fém felületen szintén 72 órán túl is találtak fertőzőképes vírust, bár a vírus kópiaszáma csökkent.
  • Kartonpapíron 24 órán túl nem volt életképes vírus.
  • Réz felületen 4 óra elteltével már nem találtak fertőzésre alkalmas élő vírust.
  • Még kérdéses, hogy pontosan mennyi ideig, de a vírus a ruházaton is életképes maradhat.

A felületeken mutatott aktivitásnál figyelembe vettek két nem elhanyagolható tényezőt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat is.

A hőmérsékletet nézve 4 °C-on 28 napig, de 4-20 °C között is 5-28 nap közötti ideig életképes a vírus. Ahogy emelkedett a hőmérséklet, ugyan csökkent a vírus életképessége, de a tanulmány eredményei alapján a vírus szobahőmérsékleten (20-23 °C között) napokig életképesnek bizonyult, 40 °C-on lényegesen csökkent az aktív vírusok száma. Legelőször már a Kínában kialakult járvány idején tudták izolálni egyébként a vírusfertőzöttek fürdőszobai használati tárgyain napokig a vírust. A relatív páratartalmat tekintve a vírus széles határon belül (20-60%) életképes. A hőmérséklet talán fontosabb szerepet tölt be a vírus inaktiválódásában, de erre nem adott eddig egyértelmű választ a vizsgálat. Emellett a két tényezőnek együttesen is lehet a vírus fertőzőképességét befolyásoló hatása, pl. magasabb hőfok és alacsonyabb relatív páratartalom vezet a leghamarabbi inaktiválódáshoz.

De miért is fontos ez?

Szobahőmérsékleten, beltérben, akár kórházban a vírus napokig életképes lehet egyes felületeken.

A különböző felületeken lévő életképes vírusok természetesen fokozhatják a fertőzés veszélyét, gyorsítják a terjedési sebességét. Elsősorban akkor, ha a higiéniás szabályok nincsenek betartva. Az alapos kézmosás ezért is lehet életmentő. Gondoljunk csak bele, vásárlás, közösségi terek vagy közös járművek, tárgyak használatát követően, még kézmosás előtt a szánkhoz érve, a szemünket megdörzsölve, még tünetmentes hordozó kontakt személy nélkül is elkaphatjuk a fertőzést! Otthonunkban, munkahelyünkön az együtt használt felületek (pl. kilincs, korlát, villanykapcsoló!) rendszeres fertőtlenítése csökkentheti az átvitelt.

A ruházaton életképes vírus jelenlétének figyelembe vétele is fontos lehet a mindennapokban, különösen azok esetében, akik egészségügyi intézményben dolgoznak vagy jártak, akik közösségbe mennek, vagy nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést.

Az azonban nem egyértelmű pontosan, hogy milyen és mekkora jelentősége van a felületek révén túlélő vírusátvitelnek.

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 (nejm), Effects of air temperature and relative humidity on coronavirus survival on surfaces (europepmc)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.