Javasolt óvintézkedések a covidos beteg környezetében élők számára

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Javasolt óvintézkedések az otthoni környezetben lévő, tüneteket hordozó és laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19 megbetegedésben szenvedő, vagy vizsgálat alatt álló beteggel egy háztartásban élők, párkapcsolatban élők, és gondozóik számára.

COVID-19 - A téma cikkei

2/1 Pervenciós tanácsok a kórházból hazaengedetteknek
2/2 Javasolt óvintézkedések a beteg környezetében élők számára

Az egy háztartásban élők, párkapcsolatban élők és gondozók otthoni környezetben szoros kapcsolatba kerülhetnek a tüneteket mutató, laboratóriumi vizsgálatok által igazoltan COVID-19 megbetegedésben szenvedő vagy kivizsgálás alatt álló személlyel. Ezeknek a személyeknek figyelniük kell az egészségi állapotukat és azonnal telefonálniuk kell az orvosuknak, amennyiben koronavírusos megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek náluk (pl.: láz, köhögés, légzési nehézség).

A beteggel szoros kapcsolatban álló személyeknek is követniük kell az alábbi ajánlásokat:

  • Legyünk biztosak abban, hogy megértettük az orvos utasításait a gyógyszerelést és az ápolást illetően és segítsük a beteget az utasítások betartásában. Támogassuk a beteget az otthonában felmerülő alapvető szükségleteiben és abban, hogy bevásárolunk neki, kiváltjuk a gyógyszereit és egyéb személyes szükségleteit intézzük.
  • Figyeljük a beteg tüneteit. Amennyiben a beteg állapota rosszabbra fordul, hívjuk fel orvosát és mondjuk el neki, hogy a beteg laboratóriumi vizsgálattal igazoltan koronavírusos megbetegedésben szenved. Ez segít abban, hogy az egészségügyi szakemberek megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a rendelőben vagy váróteremben levő további személyek megfertőződését. Kérjük meg az orvosunkat, hogy hívja fel a helyi vagy állami egészségügyi kirendeltséget további iránymutatásért. Amennyiben a beteg sürgős orvosi ellátásra szorul, akkor tárcsázzuk a 112-es telefonszámot, és jelezzük, hogy a betegnek koronavírusos megbetegedése van vagy fennáll annak lehetősége.

Kapcsolattartás

  • Az egy háztartásban élő hozzátartozóknak másik szobában kell maradniuk vagy - amennyire lehetséges - a betegtől elkülönített helyen kell tartózkodniuk. Ezeknek a hozzátartozóknak, amennyiben van rá lehetőség, különálló hálószobát és fürdőszobát kell használniuk.
  • Ne engedjünk be olyan látogatókat az otthonunkba, akiket nem feltétlenül szükséges.
  • A beteggel egy háztartásban élő hozzátartozóknak kell gondoskodniuk a háziállatokról. A beteg személy a betegsége ideje alatt ne gondozza az állatokat.

Higiénia

  • Győződjünk meg róla, hogy az otthonunkban található közös helyiségek szellőzése megfelelően biztosított, például légkondicionáló berendezés segítségével, vagy ha az időjárási körülmények lehetővé teszik, akkor egy nyitott ablakkal.
  • Gondoskodjuk a kézhigiéniáról. Gyakran mossuk meg kezünket szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen keresztül, vagy egy legalább 60-95%-os alkoholtartalmú, alkoholalapú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg kezünk teljes felületét, és addig dörzsöljük össze őket, amíg száraznak nem érezzük azokat. Amennyiben a kezünk láthatóan piszkos, szappan és víz használatát részesítsük előnyben.
  • Ha nem mostunk kezet, ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz és szánkhoz.
  • Mindennap tisztítsuk meg az összes „gyakran megérintett” felületet, úgymint a konyhapultokat, asztallapokat, kilincseket, fürdőszobai szerelvényeket, WC-ket, telefonokat, billentyűzeteket, táblagépeket és éjjeliszekrényeket. Tisztítsuk meg az összes olyan felületet is, amelyre vér, széklet vagy testnedvek kerülhetnek. Használjunk háztartási tisztító spray-t vagy törlőkendőt, a címkéjükön szereplő utasításoknak megfelelően. A címkén megtalálhatóak a tisztítószer biztonságos és hatékony használatával kapcsolatos használati utasítások, beleértve azokat az óvintézkedéseket, amelyeket be kell tartani a termék használata során (például hogy: viseljünk kesztyűt, és győződjük meg arról, hogy a termék használata során megfelelő legyen a szellőzés).
  • Ne használjunk a beteggel közösen háztartási cikkeket; például tányérokat, poharakat, csészéket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy egyéb tárgyakat. Miután a beteg használta őket, alaposan el kell mosnunk vagy ki kell mosnunk azokat.

A koronavírus

Védőfelszerelések

  • Amennyiben ugyanabban a szobában tartózkodik a beteg és a hozzátartozó, mindkettőjüknek arcmaszk viselése javallott.
  • Egyszer használatos maszk és kesztyű viselése javasolt, ha hozzáérünk a beteghez vagy érintkezésbe kell kerülnünk a beteg vérével, székletével vagy testnedveivel, mint például a nyálával, köpetével, orrváladékával, hányadékával vagy vizeletével. A használatot követően dobjuk ki az egyszer használatos maszkot és kesztyűket, és ne hasznosítsuk újra azokat.
  • Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűket vegyük le és dobjuk ki. Ezt követően azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. Ezt követően távolítsuk el és dobjuk ki az arcmaszkot, majd ismételten azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt.

Alaposan mossuk ki a szennyest

  • Azonnal távolítsuk el és mossuk ki azokat a ruhákat vagy ágyneműt, amelyen vér, széklet vagy testnedvek találhatók.
  • Viseljünk egyszer használatos kesztyűt, miközben a szennyezett tárgyakkal foglalkozunk és tartsuk azokat távol a testünktől. A kesztyűk eltávolítását követően azonnal tisztítsuk meg kezünket (szappannal és vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel).
  • Olvassuk el és kövessük a szennyesen és a ruhaneműk címkéjén, valamint a mosószeren található utasításokat. Általánosságban normál mosószert használjunk a mosógép használati utasításának megfelelően és alaposan szárítsuk meg a ruhákat a ruhanemű címkéjén javasolt legmagasabb hőfok alkalmazásával.
  • Az összes már használt egyszer használatos kesztyűt, arcmaszkot és egyéb szennyezett tárgyat egy külön szemeteszsákba helyezzünk, mielőtt más háztartási hulladékkal együtt kidobnánk azt. Ezt követően azonnal tisztítsuk meg kezünket (szappannal és vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel). Amennyiben a kezünk láthatóan piszkos, szappan és víz használatát részesítsük előnyben.

Bármilyen további kérdés kapcsán konzultáljunk az állami vagy helyi egészségügyi hatóságokkal vagy az orvosunkkal.

Kapcsolódó COVID-19 - Prevenciós tanűcsok a kórházból hazaengedetteknek

Ez is érdekelheti Az immunrendszer szerepe a koronavírus elleni védekezésben?

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 in Homes and Residential Communities
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.