Influenza után infarktus?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta:
Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Télen jelentősen megnő a szívroham és egyéb halálos kardiovaszkuláris események előfordulása. Ebben nem csak az időjárás, hanem az influenzavírusok és a légúti fertőzések is központi szerepet játszanak.

Az influenza és a megfázás megterhelik a szervezetet, így a szívet és a keringést is. Ennek hátterében az orvosok feltételezése szerint a fertőzéseket kísérő gyulladásos reakciók állnak. Ezek kedvezhetnek annak, hogy a plakkok az erek belső faláról leváljanak és eltömítsék a szívkoszorúér-artériákat. A másik probléma, hogy az immunreakció miatt nő a véralvadási hajlam, ami kedvez a vérrögök kialakulásának.

Egyharmaddal több haláleset

A Columbia Egyetem kutatói Jennifer Nguyen vezetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a téli hónapokban a kardiovaszkuláris halálesetek száma jelentősen nő. Tanulmányukban a New York-i térség adatait vizsgálták 2006-tól 2012-ig, ahol a téli hónapokban 88 400 kardiovaszkuláris haláleset volt, mely majdnem egyharmaddal több, mint a meleg hónapokban előforduló 69 200 hasonló jellegű elhalálozás. A szív- és érrendszeri halálesetek száma 13%-kal nőtt az influenzajárvány után és 9.4%-kal a hideghullám után.

65 év felett még veszélyesebb

A kutatók egyértelmű összefüggést találtak, különösen a 65 év feletti korosztályban. Náluk a szívhalál kockázata egy influenza epizód után 82%-ra, légúti fertőzések után 75%-ra nőtt.

A számadatok azonban nem bizonyítják, hogy valóban a fertőzések okozzák a szív-és érrendszeri halálozások számának növekedését. Elképzelhető az is, hogy például a nedves és hideg időjárás vagy a karácsonyi stressz kedvez a szív- és érrendszeri eseményeknek és a fertőzéseknek.

Az influenza elleni védőoltás a szívet is védi

A kutatás eredményei további érvként szolgálnak az influenza elleni védőoltás mellett. A krónikus betegek, a terhes nők és a 60 évnél idősebbek különösen magas fertőzési kockázatúak, ezért számukra kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás. Mivel a keringő vírustörzsek folyamatosan változnak, minden évben újból be kell oltatnia magát!

Erősítse immunrendszerét!

Megfázás ellen jelenleg nem létezik védőoltás. Ez ellen csak az erős immunrendszer véd, amit egészséges életmóddal fejleszthet. Mozogjon rendszeresen, tartson gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet, csökkentse az alkoholbevitelt, aludjon eleget és ne stresszeljen túl sokat!

Olvasson tovább!

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Nach der Grippe kommt der Infarkt (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2020.03.10 14:35, Megjelenés: 2020.03.10 14:35

CIKKAJÁNLÓ

 Gyerekek és a megfázás

Gyerekek és a megfázás

Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél? Mi is a megfázás?

Bőrbetegségek a lábon

Bőrbetegségek a lábon

A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.

Készülj fel a második hullámra!

Készülj fel a második hullámra!

Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

Influenza: továbbra is a védőoltás a...

A világ az elmúlt hónapokban egy másik légúti fertőzéssel, a koronavírussal volt elfoglalva, ám ősszel várhatóan ismét beköszönt hazánkba az influenzaszezon....

Az influenzavírus és a bakteriális tüdőgyulladás...

Az influenzaszezon közeledtével a megelőzésben az influenza elleni, valamint annak egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező, tüdőgyulladás elleni...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?...

Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?...

Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által...

Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési...

A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük...

Influenza: tünetek, szövődmények és...

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Szív- és érrendszeri teszt

Szív- és érrendszeri teszt

Infografika és videó