Bárányhimlővel kórházba került a kötelező védőoltások egyik legnagyobb kritikusa

HVG
megjelent:

Massimiliano Fedriga korábban többször is élesen bírálta az olasz kormány döntését, amely 12 betegség, köztük a bárányhimlő ellen is kötelezővé tette a gyerekkori védőoltást.

A törvény, melyet egy 2017-es kanyarójárvány után vezettek be, kimondja, hogy a be nem oltott gyerekek nem mehetnek bölcsődébe vagy óvodába, a szüleik pedig kemény bírságra számíthatnak. Fedriga a közösségi médiában jelentette be, hogy négy napot töltött kórházban megfigyelés alatt, de már otthon lábadozik.

A politikus korábban többször is arról beszélt, hogy nem lenne szabad erővel a szülőkre kényszeríteni, hogy oltassák be a gyerekeiket. Egy interjúban egyenesen „sztálinistának” nevezte a döntést. A Facebookon ugyanakkor azt írta: egyáltalán nem támogatja az oltásellenes mozgalmat, sőt ő maga is beoltatta a gyermekeit, viszont úgy érzi, hogy ehhez szövetséget kell kötni a családokkal, nem pedig rákényszeríteni őket egy ilyen döntésre.

Tovább Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

A teljes cikket a hvg.hu oldalon olvashatja.

Cikkajánló

A bárányhimlő tünetei és kezelése

Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Bárányhimlő
A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló betegség. Elsősorban 3 és 10 éves kor közötti gyerekek körében, zárt közösségben okoz járványt. Terjedése rendkívül gyors: cseppfertőzéssel a levegőn keresztül fertőz, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegséget okozó vírus ellen 2019 őszétől kisgyermekek számára kötelező a védőoltás.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.