Clostridium difficile fertőzés: Károsodott bélflóra mellett nagy bajt okozhat

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A Clostridium difficile nevű baktérium az utóbbi években egyre gyakrabban okoz - esetenként súlyos - bélfertőzéseket.

Tünetek és rizikófaktorok

Egészséges embereknél rendszerint nem jelentkeznek panaszok, ha megfertőződnek ezzel a baktériummal. A Clostridium difficile fertőzés többnyire csak akkor okoz gondot, ha a bélflóra nem ép vagy egyensúlya felborult, például anitbiotikum hosszas szedését követően, illetve beteg, sérült, gyulladt bélnyálkahártyánál. A tünetek az enyhe hasmenéstől a súlyos, szövődményekkel járó bélgyulladásig terjedhetnek.

Ez a cikk is érdekelheti Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

Száz egészséges felnőtt ember közül akár 5 is hordozhatja a Clostridium difficile baktériumot anélkül, hogy tudna róla. Ők megfertőződtek ugyan, de a baktérium nem okoz megbetegedést náluk. Más a helyzet azoknál, akiknek a bélflórája erősen károsodott. Az ő esetükben a baktériumok el tudnak terjedni a bélrendszerben, és panaszokat okoznak. A baktériumok által termelt méreganyagok (toxinok) megtámadják a bélnyálkahártyát.

Tudta?

Nem minden ember betegszik meg azok közül, akik Clostridium difficilevel fertőzöttek. Elsősorban azok veszélyeztetettek, akik nemrégiben antibiotikumot szedtek, illetve a beteg idős emberek. Különösen gyakran okoz ez a baktérium fertőzéseket a kórházakban.

Hogyan terjed a fertőzés?

A Clostridium difficile nagyon ellenálló baktérium. Spóra formájában hosszú időn keresztül képes életben maradni a környezetben, például kilincseken vagy telefonokon. Az ily módon szennyezett tárgyak megérintésével az ember megfertőződhet a kórokozóval. A baktérium emberről emberre is terjed, a Clostridium difficile megtalálható a fertőzött ember székletében, és például kézfogással továbbadható.

A Clostridium difficile okozta megbetegedések száma világszerte növekszik – különösen a kórházakban, az idős- és gondozóotthonokban nem számítanak ritkaságnak a baktérium okozta hasmenéses megbetegedések. Rendkívül súlyos lefolyású eseteket is jelentettek. A 2000-es évek elején a kutatók a Clostridium difficile baktérium egy új törzsét, az úgynevezett 027 ribotípust fedezték fel, ami rendkívül sok méreganyagot termel és nehéz küzdeni ellene.

Hogyan kezelhető a Clostridium difficile okozta fertőzés?

Clostridium difficile fertőzés esetén bizonyos esetben nincs szükség gyógyszeres terápiára. Az antibiotikumok kedveznek a Clostridium difficile fertőzésnek, de ezen fertőzés esetén széles spektrumú, vagy speciálisan Clostridium ellen kifejlesztett gyógyszer adására van szükség. Az úgynevezett álhártyás colitis, amit az esetek több mint 95%-ában a Clostridium difficile okoz, járhat komplikációkkal, például a bélfal átszakadásával.

Tudta?

100 hasmenéses megbetegedés közül, amely antibiotikumszedéssel áll összefüggésben (antibiotikumasszociált diarrhoea), körülbelül 20 Clostridium difficile fertőzésre vezethető vissza.

Tovább Antibiotikumok okozta bélgyulladás

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.