Randizás és herpesz - Kell-e szólnom a partneremnek?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta:
Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az orális herpesszel való randizás a legtöbb ember számára kellemetlen. Nehéz elmondani az új partnernek, hogy fertőző betegséggel diagnosztizálták. Valószínűleg azon gondolkodik, mi az, amit feltétlenül el kell mondania, és mi az, amit elkerülhet a beszélgetésből.

Tudnia kell, hogy az orális herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1) fertőzőképes, és fennáll a lehetőség arra, hogy szájjal történő érintkezés során orális vagy genitális herpesszel fertőzi meg partnerét, még akkor is, ha a szájon épp nincsenek sebek.

Ne feledje, hogy a legtöbb ember tudni szeretné, minek teszi ki magát egy új kapcsolatban!

Noha sokan úgy vélik, nem fontos a herpeszükről beszélni, hiszen kisgyermekkoruk óta fertőzöttek, s nem úgy gondolnak a betegségükre, mint STD-re. Ugyanakkor fontos, hogy beszéljen potenciális szexuális partnerével bármilyen olyan fertőző betegségről, ami veszélyének kiteheti őt. Ez alól az orális herpesz sem kivétel! Felmérések szerint egyre több genitális herpesz fertőzést is okoz a HSV-1.

A herpeszes sebekről

A herpeszes szájüregi, vagy ajaksebeket általában a HSV-1 okozza. Ez egy olyan herpesz vírus fajta, ami genitális herpeszt is okozhat. Bár a sebeket a HSV-2 genitális herpesz vírus is kiválthatja, az ez által okozott orális fertőzés sokkal kevésbé gyakori, mint a HSV-1 által okozott genitális fertőzések. Az orális herpeszes sebtől szenvedő betegek sokkal nagyobb eséllyel fertőzik a partnerüket genitális herpesszel, mint fordítva.

Bővebben Ajakherpesz és nemiherpesz

Miért fontos szólni róla a partnernek?

A herpeszvírusok rendkívül fertőzőek, és nem csak csókolózással terjednek. Amennyiben orális herpesz fertőzése van, a partnere akár genitális herpesz fertőzést is kaphat orális szex során. Függetlenül attól, hogy partnere férfi vagy nő, a herpesz könnyen terjed orális szex során.

Vannak, akik vonakodnak szexuális kapcsolatot létesíteni olyan személlyel, akinek orális vagy genitális herpesze van. Azonban ez a vonakodás messze nem általános. S noha nehéz egy ilyen kényes témáról beszélgetni még mielőtt szexuális aktusra kerülne sor, sokkal nagyobb valószínűséggel alakíthat ki egy tartós, igazságon és bizalmon alapuló kapcsolatot általa. Az emberek hajlandóak kockázatot vállalni a szerelemért, és kevésbé valószínű, hogy partnerüket hibáztatják a herpeszért, ha a veszélyek tudatával mennek bele a kapcsolatba. A HSV-1-gyel való randizás sokkal könnyebb, ha mindenki tisztában van a kockázatokkal.

Hogyan mondja el partnerének, hogy herpesze van?

- Igazán kedvellek, de mielőtt tovább lépnénk, el akarom mondani, hogy ajakherpeszem van. Mivel fertőző, és a herpesz vírus okozza, fontosnak tartom, hogy tudj róla, mielőtt csókolóznánk vagy szexelnénk.

- Az exemnek is volt. És mit jelent ez a számomra?

- Nos, a herpeszvírus csókolózás vagy orális szex közben is átadható, ezért én mindig törekszem a biztonságra, de ez sem jelent tökéletes védelmet.

- Soha nem védekeztünk orális szex közben. Akkor lehet, hogy nekem is herpeszem van?

- Nem feltétlenül. A vírus nem minden szexuális aktus során terjed, de lehet, hogy jobban éreznéd magad, ha egy tesztből kiderül.

- Létezik herpesz teszt?

- Igen, egy vérvizsgálatból megmondható, hogy fertőzött vagy-e, még akkor is, ha nincsenek tüneteid.

- Nem is tudtam róla.

- Úgy tűnik sok dolgot át kell beszélnünk, mielőtt szexelnénk.

- De ez azt jelenti, hogy akarsz?

- Igen. És te?

- Persze.

Amennyiben orális szex során fertőződött meg

Ha Ön is azok közé tartozik, aki orális szex során fertőződött meg a nemi herpesszel, beszéljen partnerével arról, mi történt! Ne vádolja, hiszen valószínűleg nem szándékosan akarta STD-vel megfertőzni!

Sajnos sok ember van, aki nincs tisztában az ajakherpesz orális szexszel történő átvitelének kockázatával. Szerencsére ez a kockázat nagymértékben csökkenthető a megfelelő barrier módszerek vagy szupresszív terápia által.

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Legutóbb frissült: 2018.12.13 02:51
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Nátha kisbabáknál
A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)
A legkisebb seb védelmére is minden esetben szükség van.
Négy, szexuális kapcsolattal terjedő betegségről adott ki jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és ebből kiderül, hogy a HIV-et és a HPV-t...
Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos...
A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket...
Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy...
A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem gyógyítják....
Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és...
A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését...
A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak először...