Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

Dr. Novák Hunor
szerző: Dr. Novák Hunor
megjelent:

Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

A kanyaró ellen is védelmet nyújtó, kombinált védőoltás (MMR-oltás) hazánkban kötelező, 15 hónaposan oltják be a gyermekeket, és 11 éves korban kapnak egy második oltást. A fővárosban nagyon rég nem volt kanyaró: most egy 14 hónapos, életkora miatt még nem oltott magyar kislány fertőződött meg, őt jelenleg is az egyik nagy budapesti kórházban ápolják – tudtam meg, amit dr. Kulcsár Andrea infektológus, védőoltási szakértő is megerősített nekem.

A kislány 100 százalék, hogy kanyarós, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták. Annyit tudunk, hogy a fertőzést szinte biztosan Budapesten kapta el, vélhetően olyan – valószínűleg tünetmentes emberek – fertőzték meg, akik a környező országokban jártak, és onnan hurcolták be a fertőzést.

A kanyaró brutálisan fertőzőképes

Az érintett kislány már nem fertőz, viszont a fő probléma az, hogy nem tudjuk, hány ember kaphatta el a tőle eddig. A kanyaró ugyanis az egyik legfertőzőbb betegség, a statisztikák szerint míg egy rettegett ebolás beteg átlagosan 2 másik embert fertőz meg, addig egy kanyarós beteg 11-18 másik embert betegít meg.

Tünetek és szövődmények

A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Kanyaró - Tünetek és szövődmények

A kanyaró 90 százalékos valószínűséggel betegíti meg a fogékony egyént, emberről emberre, és a levegőben is terjed: ha a beteg egyet köhög, a levegőben a vírus akár két óráig életképes marad a világ vezető orvostudományi szaklapja szerint.

A kanyaró lappangási ideje 6-19 nap, azaz a megfertőződés után ekkor jöhetnek a tünetek, amik elég semmitmondóak, influenzának is hihetik: láz, rossz közérzet, étvágytalanság, köhögés, a szem kötőhártyájának gyulladása és testszerte jelentkező kiütés jellemző. A kanyarós beteg a kiütések megjelenése előtti öt nappal már fertőz a kiütések megjelenése utáni negyedik napig. A kanyarós beteg azonnal elkülönítése javasolt.

A tisztánlátás végett: megkérdeztem dr. Kulcsár Andrea infektológust, hazánk egyik vezető védőoltási szakemberét

A kanyaró közismerten az egyik legjobban terjedő fertőző betegség. Mik a veszélyei?

dr. Kulcsár Andrea: A fő probléma, hogy a kanyaró a tünetek megjelenése előtti napokban már fertőz, azaz makk egészséges emberek is terjeszthetik a betegséget. A kanyaró veszélyes betegség, akár halált is okozhat: tüdőgyulladás, bakteriális felülfertőződés-szepszis jelentkezhet, ritkábban agyvelőgyulladást eredményezhet

Kell tartanunk nagyobb járványtól hazánkban, Budapesten, veszélyben vannak a gyerekek?

dr. Kulcsár Andrea: Akit 15 hónaposan beoltanak, annál utána két héttel már kialakul a védettség. Hazánkban a kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően 98 százalék az oltottság, így az ún. nyájvédelemnek köszönhetően nem kell tartanunk járványtól. Ha azonban csökken a kanyaró ellen beoltottak száma, akkor szórványos megbetegedések, forrópontok kialakulhatnak, például olyan helyeken, ahol például 1-1 „oltásellenes” háziorvos körül tömörülnek ezek a betegek.

Hazánkban két oltás van kanyaró ellen, 15 hónaposan és 11 évesen, de azokban az országokban, ahol a járványügyi helyzet más, gyakoribb a kanyarós megbetegedés, a két oltás egymáshoz közelebb történik, hogy a védettség a nyájimmunitás nélkül is biztosítva legyen.

Érdemes a 15 hónapos korban adandó kanyaró oltást előrrébb hozni? Mikor adható ez az oltás leghamarabb?

dr. Kulcsár Andrea: Legeslegkorábban 9 hónapos korban olthatók a csecsemők, azonban ilyenkor a védettség hamarabb elmúlik, ezért 15 hónaposan és 11 évesen is szükség van még újabb MMR-oltásokra. Mivel körübelül 12 hónapos kortól az immunválasz kialakulását a születéskor a babába bekerült anyai ellenanyagok már nem akadályozzák, ezért teljesebb immunválaszt kapunk, ilyenkor nem kell 15 hónaposan újabb oltást adni, hanem elég 11 évesen a második kanyaró elleni oltás.

Azoknak javasolt az oltást előrébb hozni, akik járványügyileg olyan helyre utaznak a gyerekkel, ahol hazánknál sokkal gyakoribb a kanyaró (Ukrajna, Románia, Szerbia, Görögország, Olaszország, Anglia), vagy találkoznak olyan emberekkel, hozzátartozókkal, akik ezekbe az országokba utaznak, majd jönnek látogatóba.

Javasolnád, hogy a szülők kérjék már 12 hónaposan az MMR-oltást?

dr. Kulcsár Andrea: Semmiképpen, jelen járványügyi helyzetben az oltás előrehozását indokolatlannak látom, és a magyar oltási rendet nem is lehet felrúgni, nem bírná a rendszer, pontosan ki van számolva, mennyi védőoltás mikor hogy áll rendelkezésre, gyakori az oltóanyaghiány.

A teljes cikk a novakhunor.hu oldalon olvasható.

Dr. Novák Hunor, általános orvos

Szerző: Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász

Cikkajánló

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Kanyaró
A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.