Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

Sanofi
megjelent:

Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

Ez különösen fontos amiatt, hogy a felnőttekhez képest a kicsik nagyobb arányban kapják el a fertőzést és betegszenek meg. Ráadásul az ötévesnél fiatalabbak is az olyan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik körében az influenza súlyos szövődményei a leggyakrabban előfordulnak.

Tovább Influenza - Tünetek, szövődmények és kezelés

Még nem késő beadatni a védőoltást

Az influenzaszezon már elkezdődött ugyan, még nem késő kérni az oltást, amely immár a kicsiknek is széleskörű védelmet jelent az influenza, esetenként pedig az életet is veszélyeztető szövődményei ellen. A mostani influenzaszezonban eddig nem volt gyógyszertári forgalomban elérhető vakcina a betegség ellen a 6-35 hónapos korosztálynak.

Influenza gyermekkorban
Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal, illetve hasmenéssel jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott influenza elleni védőoltást - a vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza tünetei.

Tovább Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.