A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

A téma cikkei

2/1 A hepatitis E-fertőzés okai és tünetei
2/2 A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Ha felmerül a hepatitis E-fertőzés gyanúja, a diagnózis felállításához az orvos először is kikérdezi a beteget tüneteit illetően, és arra is rákérdez, hogy a páciens például tartózkodott-e külföldön. Sok esetben a hepatitis E nem okoz panaszt, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Az olyan lehetséges tünetek, mint a felhasi fájdalom, sárgaság vagy láz, utalhatnak a fertőzésre.

Más betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, így például a hepatitis A, az Epstein-Barr-vírusfertőzés vagy az influenza. E betegségek kizárása érdekében az orvos által végzett különféle tesztekkel kimutathatók a vérben a vírussal szemben termelődött specifikus antitestek (anti-HEV-IgM, anti-HEV-IgG). A hepatitis E betegség kezdetén a polimeráz-láncreakció (PRC) nevű eljárás segítségével arra is lehetőség van, hogy a vírust (a hepatitis E vírus örökítőanyagát (HEV-RNS)) közvetlenül a székletből vagy vérből kimutassák.

Hepatitis E gyanú, illetve pozitív lelet esetén az orvos köteles jelenteni a betegséget az illetékes egészségügyi államigazgatási szerv részére.

Hogyan kezelhető a hepatitis E-fertőzés?

Általában a hepatitis E-fertőzés lefolyása enyhe, és ezért semmilyen speciális terápiára nincs szükség. A kezelés lényegében a tünetek enyhítését célozza. Mivel a hepatitis E-fertőzött beteg rendszerint néhány hét után meggyógyul, elegendő a panaszokat a megfelelő intézkedésekkel csillapítani.

A hepatitis E vírussal megfertőződött betegeknek elegendő kímélni magukat, bizonyos esetekben ágynyugalomra lehet szükség. Amennyiben szükséges, fájdalomcsillapítót lehet bevenni. A máj terhelését a terápia ideje alatt kerülni kell: zsíros ételeket és alkoholt fogyasztani tilos!

A hepatitis E-fertőzés súlyos vagy krónikus formáiban az orvosok antivirális ribavirin hatóanyagú szereket alkalmazhatnak. Azoknak a krónikusan fertőzött pácienseknek, akik immunrendszerének működését valamilyen egyéb betegségük miatt bizonyos gyógyszerekkel (immunszuppresszánsok) elnyomják, gátolják, a ribavirin mellett interferon-alfát is adhatnak, és adott esetben az orvos az immunszuppresszánsok dózisát csökkentheti.

A hepatitis E-fertőzés lefolyása

A legtöbb esetben a hepatitis E-fertőzés enyhe lefolyású. Az egészséges emberek majdnem mindig szövődmények nélkül néhány héten belül meggyógyulnak.

Fontos, hogy a beteg kímélje magát és eleget pihenjen, valamint hogy a tünetek lecsengése után is még néhány hónapig ne igyon alkoholt és ne fogyasszon zsíros ételeket!

Lehetséges szövődmények

A hepatitis E-fertőzés ritkán súlyos lefolyású is lehet (fulmináns hepatitis). Ez akut májelégtelenséghez, a hasnyálmirigy, a szívizomzat és a tüdő akut gyulladásához vezethet. Ez a súlyos lefolyású hepatitis E-fertőzés életveszélyes lehet! Miközben az ilyen komplikációk egészséges és nem terhes személyeknél nagyon ritkán fordulnak elő, addig a terhes nőknél és a krónikus májkárosodásban szenvedőknél igen nagy a kockázat: a hepatitis E vírussal fertőzött terhes nők 20 százalékánál a terhességük utolsó trimeszterében fulmináns hepatitis alakul ki.

Azoknál az embereknél, akiknek az immunrendszerét legyengítették – például a beültetett szerv kilökődésének megakadályozása érdekében szervátültetés után –, a hepatitis E-fertőzés ugyan ritkán, de krónikus lefolyásúvá is válhat, ami májcirrózis kialakulásához vezethet.

Hogyan előzheti meg a hepatitis E-fertőzést?

A hepatitis E-fertőzés 100 százalékos bizonyossággal ugyan nem előzhető meg, de a betegség kockázata bizonyos óvintézkedések és szabályok betartásával jelentős mértékben csökkenthető!

Ha olyan országokba utazik, ahol nagy a fertőzésveszély, fokozottan ügyelni kell a higiéniára, megfelelő higiéniás óvintézkedésekre van szükség. Kizárólag palackozott ásványvizet fogyasszon, vagy fogyasztás előtt forralja fel a vizet, és iható hőmérsékletűre hűlve igya meg. Soha ne használjon jégkockát! Kizárólag alaposan átsütött, jól megfőzött ételeket szabad fogyasztani. Az utcai gyorséttermekkel legyen nagyon óvatos, inkább kerülje ezeket, ne fogyasszon olyan ételt, amit ezekben árulnak.

A gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt alaposan mossa meg felforralt vízzel! Ha erre nincs lehetősége, akkor a gyümölcsöket, zöldségeket feltétlenül meghámozva fogyassza.

Magyarországon (és természetesen más országokban is) a fertőzés elkerülése érdekében nagyon fontos a húsokat, húsételeket (elsősorban a vad- és sertéshúst) alaposan átsütni, különösen akkor, ha Ön gyermeket vár. Ajánlott a húsokat és húsételeket 70 oC fölötti hőmérsékleten legalább 20 percen át hevíteni.

2012-ben Kínában forgalomba hoztak egy hepatitis E elleni vakcinát. Magyarországon jelenleg nincs oltóanyag a hepatitis E ellen.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia Ágnes és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.