A hepatitis E-fertőzés okai és tünetei

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta:
Dr. Árki Ildikó

A Hepatitis E vírussal való megfertőződés a máj akut gyulladását okozza. Cikkünkben a betegség okairól és tüneteiről olvashat.

A téma cikkei

2/1 A hepatitis E-fertőzés okai és tünetei
2/2 A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

A hepatitis szó májgyulladást jelent, az elnevezés a görög hépar, hépatos=máj és az -itis=gyulladás szavakból származik. A májgyulladást okozó vírustörzseket és az általuk okozott betegséget az ABC betűivel jelölik.

A lappangási idő (inkubációs idő), vagyis az az idő, ami a kórokozóval való megfertőződéstől a tünetek jelentkezéséig eltelik, a Hepatitis E vírus esetében 15-64 nap.

A hepatitis E-fertőzés a törvény szerint kötelezően jelentendő betegség. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvosnak jelentenie kell a betegséget az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes egészségügyi államigazgatási szerv részére, amennyiben:

  • felmerül a Hepatitis E vírusfertőzés gyanúja,
  • ha beigazolódik a Hepatitis E vírusfertőzés, vagy
  • ha egy általa megvizsgált elhunyt személy Hepatitis E vírusfertőzésben szenvedett.

A Hepatitis E világszerte elterjedt, elsősorban azonban Afrikában és Ázsiában. Becslések szerint Afrikában és Ázsiában évente 20 millió ember fertőződik meg a vírussal.

Mi okozza a hepatitis E-fertőzést?

A hepatitis E-fertőzést az azonos nevű vírus okozza, mely elsősorban fekáliával szennyezett élelmiszer elfogyasztása útján kerül a szervezetbe. Főként a trópusokon fertőződnek meg gyakran szennyezett ivóvíz fogyasztásával.

A vírus azonban más módon is fertőzhet. Elsősorban az ipari országokban nyers vagy nem elég alaposan átsütött/megfőzött fertőzött állat húsának elfogyasztásával is a szervezetbe kerülhet a kórokozó. Hepatitis E vírus hordozó az ember mellett lehet néhány emlősállat is, például juh, sertés, majmok, patkányok, egerek, szarvas és őz.

Feltételezik, hogy a fertőzés a magzatra is átterjedhet. Továbbá - bár nagyon ritkán, de - szervátültetés, illetve vérátömlesztés során is lehetséges a megfertőződés. Úgy tűnik azonban, hogy a Hepatitis E szexuális aktus útján nem adható át.

A fertőzött személy is átadhatja a vírust, mert a betegség akut fázisában és feltehetően röviddel azután is a beteg székletével fertőzőképes vírusok ürülnek.

A Hepatitis E vírus burokkal nem rendelkező RNS-vírus, örökítőanyaga, az RNS egyszálú. Az emberi szempontból jelentőséggel bíró négy típusa különböző genetikai állományuk (genotípus) alapján különíthető el:

Az 1-es és 2-es genotípus túlnyomóan Afrikában és Ázsiában fordul elő, és többnyire szennyezett ivóvíz fogyasztásával terjed.

A főleg ipari országokban előforduló 3-as és 4-es genotípus elsősorban sertéshús fogyasztásával kerül a szervezetbe.

Milyen tüneteket okoz a hepatitis E-fertőzés?

Az esetek többségében az akut hepatitis E-fertőzésben megbetegedett személyek semmilyen jellegzetes tünetet nem észlelnek (ez az ún. aszimptomatikus kórlefolyás).

Ha jelentkeznek tünetek, akkor azok a megfertőződést követő kb. 15-64. naptól lépnek fel, általában nem specifikus, általános panaszok formájában, mint:

Továbbá izom- és ízületi panaszok is előfordulhatnak.

A betegség előrehaladottabb stádiumában a betegek egy részénél a sárgaság májgyulladásra jellemző tünetei jelentkezhetnek:

  • A vizelet sötét elszíneződése.
  • A széklet világos, akár agyagszínű is lehet.
  • A bőrnek, illetve a szemek normálisan fehér részének sárgás elszíneződése (icterus=sárgaság).

Néha az érintettek a hepatitis E-fertőzés akut fázisában ezeken felül még erős viszketéstől is szenvednek.

A hepatitis E-fertőzés tünetei hasonlóak a Hepatitis A vírusfertőzés tüneteihez, és általában enyhék. Egyes esetekben azonban a tünetek és a betegség lefolyása sokkal súlyosabb lehet, mint a hepatitis A-fertőzésé.

Fulmináns hepatitis
Ritkán ún. fulmináns hepatitis alakul ki, ami a májgyulladás rendkívül súlyos formája, mely elsősorban a terhes nőket és a májkárosodástól szenvedőket veszélyezteti. A fulmináns hepatitis akut májelégtelenséghez, valamint a hasnyálmirigy, a szívizomzat, illetve a tüdő akut gyulladásához vezethet, és halálos kimenetelű lehet. A Hepatitis E vírussal fertőződött terhes nők közül tízből kettőnél alakul ki fulmináns hepatitis.

Rendszerint a hepatitis E-fertőzés tünetei néhány hét alatt maguktól megszűnnek, természetesen a súlyos esetek kivételt képeznek ezalól. Azoknál az embereknél, akiknek immunrendszerét bizonyos gyógyszerekkel (immunszupresszív készítmények) legyengítik – például szervátültetést követően –, a hepatitis E-fertőzés krónikus formát is ölthet.

Nagyon ritkán a Hepatitis E vírus okozhat nem a májat érintő betegségeket (extrahepatikus manifesztációk) is.

Olvasson tovább! A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2018.01.04 14:55, Megjelenés: 2018.01.04 14:55

CIKKAJÁNLÓ

 Korai menopauza

Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Ajakherpesz és nyaralás

Ajakherpesz és nyaralás

Sokaknál jelent problémát, hogy nyaraláskor fellángol ajakherpesz-fertőzésük.

Intim fertőzés?

Intim fertőzés?

Láss tisztán: derítsd ki 10 másodperc alatt, mi okozza tüneteidet!

Szijjártó: jövő héten érkezhet az orosz...

A jövő héten első európai országként Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagminta - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára...

Számos településen növekszik a koronavírus...

Számos településen növekszik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken...

A tüdőgyulladás és tünetei

A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal...

Hepatitis B

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis...

A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése...

Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért...

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat,...

Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül...

Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű...

A hepatitis D-fertőzés okai, tünetei,...

A hepatitis D a máj hepatitis D-vírusfertőzés által okozott gyulladását jelenti. A fertőzés károsítja a májsejteket és megzavarja a szerv működését....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Oltási napló - Tesztelje tudását!

Oltási napló - Tesztelje tudását!

Infografika és videó