Charlie Sheen-hatás - Ismét a HIV-re figyel a világ

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Amikor Charlie Sheen amerikai színész egy tavaly novemberi tévéadásban bejelentette, hogy HIV-pozitív, minden eddigi amerikai rekordot megdöntött azoknak a száma, akik az interneten a HIV-re rákerestek.

A Két pasi meg egy kicsi televíziós sorozat korábbi sztárja novemberben tárta a nyilvánosság elé HIV-fertőzöttségét, azt remélve, bejelentése arra késztet másokat, hogy védekezzenek az AIDS-et okozó vírus ellen. A tévéadás utáni hirtelen megnövekedett érdeklődést Charlie Sheen-hatásnak nevezték el a kutatók.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amik a HIV-vírus kapcsán felmerülhetnek:

Mit okoz az ember szervezetében a HIV-vírus?

A vírus az ember sejtes immunválaszát teszi tönkre, ami miatt az egyén immunrendszere nem működik kellőképpen. Érzékennyé válik a fertőzésekre (baktériumok, vírusok, gombák), illetve nem tudja azokat leküzdeni.

Bővebben HIV-fertőzés tünetei a szájban

Hogyan terjed?

A fertőzés elsősorban szexuális úton, fertőzött nemi váladék közvetítésével terjed, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is – például szúrásos balesetek kapcsán.

A közhiedelemmel ellentétben a fertőzöttel vagy AIDS-beteggel történő alábbi kapcsolatok nem jelentenek veszélyforrást:

  • kézfogás
  • közös evőeszköz, fürdőszoba, uszoda vagy WC-használat
  • tüsszentés vagy köhögés
Élet HIV-fertőzöttként

A HIV-fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex szabályainak betartása, még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát. Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal.

A HIV-fertőzés kezelésének célja a vírus kópiaszámának csökkentése. Erre különböző támadásponton ható vírusellenes szerek hármas vagy négyes kombinációit használják, mivel nincs önmagában is hatékony készítmény.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyorsan váltogató heteroszexuálisak, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószer-élvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei.

A nők fogékonyabbak a fertőzésre, mivel a spermában sokkal több vírus van, mint a vérben, és aktus során nagyobb mennyiség jut a szervezetükbe.

Hogyan derül ki, hogy valaki megfertőződött a HIV-vírussal?

A kórokozó kimutatása a vérből történik. Több módszerrel megvizsgált és több időpontban is levett vérminta pozitivitása esetén mondható ki a fertőzés.

Milyen tünetei/stádiumai vannak a betegségnek?

  • Heveny fertőzés: Rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó-duzzanat, ritkábban kiütések is kialakulhatnak, de nem mindenkinél jelentkeznek ebben a stádiumban tünetek.
  • Tünetmentes HIV-fertőzés: 3-7 évig tarthat ez az időszak a fertőződés után, lényeges klinikai tünetek nincsenek.
  • Tünetes HIV-fertőzés: Fokozatosan olyan tünetek jelennek meg, amelyeket a betegség „gyanújeleinek” nevezünk: szokatlan bőrgyógyászati kórképek (övsömör, vírusos szemölcsök, gombás fertőzések a hüvelyben, szájban). Jellegzetes a súlyos faggyútúltengés okozta arcbőrgyulladás.
  • AIDS-betegség: Átlagosan 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása.

A beteg halálát nem maga a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak fent részletezett következményei, valamely fertőzés vagy tumor okozza.

Bővebben Tudnivalók a HIV-fertőzésről

(WEBBeteg összeállítás, MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.