Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

Dr. Lakos András
szerző: Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - WEBBeteg
megjelent:

Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

1. Feltételezett Lyme-kór miatt becsléseink szerint évente közel százezer ember kap Magyarországon feleslegesen antibiotikumot, ráadásul igen nagy adagban. Ezek egy része meggyógyul (az antibiotikum nem válogat: meggyógyíthat mást, mint amire adják). Egyes antibiotikumoknak vannak kedvező mellékhatásaik, tehát az antibiotikus hatástól független, gyulladásgátló és sejtvédő tulajdonságaik.

Ilyen esetben a beteg a kezelés hatására jobban lesz, de hosszabb-rövidebb idő után visszaesik. „Visszajött a Lyme-kór!” Újabb antibiotikum, újabb javulás, de a javulás egyre kisebb mértékű és egyre rövidebb ideig tart. Így alakultak ki az extrém hosszú ideig tartó, gyakran kombinált készítményeket, hatalmas adagokban alkalmazó kezelési sémák.

Ezek a kezelések a számtalan tudományos vizsgálat szerint nem hatékonyak – amennyiben valóban Lyme-kór gyógyítására alkalmazzák. Káros következményei nem elsősorban az antibiotikumoknak vannak, hanem annak a pszichés ártalomnak, amit a „nem gyógyuló fertőzés” gondolata okoz.

2. Talán kevesen gondolnak rá, de súlyos következmény, hogy a klinikusok (a tudományos ismeretek helyett) a téves pozitív szerológiai leletek alapján szerzett saját tapasztalataikra hagyatkozva a legkülönfélébb tünetek és panaszok hátterében vélik felfedezni a Lyme-kórt. Emiatt bármilyen panasz esetén Lyme vizsgálatot kérnek, és valóban, a vizsgálatok nagy arányban pozitívak is lesznek. (A statisztikában járatosak számára: – a honlapunkon több tanulmány is foglalkozik ezzel – a szűrővizsgálatok során kapott pozitív eredmények megbízhatósága elképesztően rossz: a világ legjobb tesztjével kapott pozitív eredmények több mint 90 százaléka téves!!! Erdészeti dolgozók vagy más magas kockázatú csoportok esetén ez a szám közel van a 100 százalékhoz. Tehát a pozitív eredmények hátterében csaknem soha sincs fennálló Lyme-kór ebben a populációban!)

3. Az utóbbi években vettük észre, hogy van egy eléggé egységes klinikai tünetegyüttes, amiből sokkal többet látunk, mint valódi Lyme-kórból. Fáradékonyság, hőemelkedés, végtagfájdalmak, zsibbadások, fejfájás, nehezen megfogalmazható rossz közérzet és memóriazavar a leggyakoribbak. Vizsgálatok tömkelegei nem találnak semmilyen elváltozást.

Előbb-utóbb felmerül a Lyme-kór, az antibiotikum javulást hoz, de a visszaesés mindig gyors.(A Lyme-baktérium is túlélheti a kezelést, de általában egy év is eltelik, mire valamilyen panaszt okoz.) A gócot nem lehet antibiotikummal meggyógyítani, mert a góc egy aprócska tályog, melynek nincs saját keringése, így a gennybe nem jut be az antibiotikum, de a kórokozók szóródását csökkenti, emiatt a panaszok átmenetileg enyhülnek. A fent vázolt tünetegyüttesben, szinte mindig (!) szájüregi gócot találunk. A mandulák kráteresek, a kráterek mélyén látható, sokszor a mandulák állományán is áttűnik a genny, vagy fogászati góc deríthető ki.

A szervezetben persze bárhol lehet góc, de a szájüregiek a leggyakoribbak. A kollégák még a nyilvánvaló góc esetén is rendre azt mondják a betegeiknek, hogy ők is látnak „egy kis eltérést”, de az nem okozhat ilyen súlyos panaszokat. Ezzel a megjegyzéssel le is beszélik a gócbetegeket a beavatkozásról, hiszen kinek is lenne kedve feleslegesen megoperáltatni magát, pláne, amikor amúgy is beteg… És az ördögi kör folytatódik, a betegek egyre inkább befelé fordulnak, az orvosi vizsgálatok, előjegyzések, leletértékelések töltik ki az életüket, elvesztik a kapcsolatukat a szeretteikkel, pánikbetegség alakul ki, előbb-utóbb elveszítik a munkájukat is…

Hogyan kezelhető a Lyme-kór?

A Lyme-kór kezelésére csak néhány molekula alkalmas:

  • amoxicillin,
  • cefuroxim,
  • doxycyclin,
  • ceftriaxon.

Amennyiben az előzőek mindegyikére allergiás valaki, akkor adható azithromycin, ami kevésbé hatékony. Semmilyen antibiotikum-kombináció sem jön szóba! Mindegyik készítménynek van előnye-hátránya. A honlapomon több közlemény is szerepel, ezekből megtudható az ajánlott kezelési időtartam és a napi adagolás.

A kezelési sémák az Egészségügyi Közlönyben is megjelentek, ahol a kötelező érvényű módszertani útmutatókat publikálják. Figyelembe kell venni az egyén testsúlyát is (pl.: egy 50 kg-os beteg adagja nem azonos egy 120 kg-oséval).

A Lyme-kór téma cikkei
4/1 A Lyme-kór kevésbé ismert tünetei
4/2 Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
4/3 Lyme-pozitív = lyme-kór? Nem biztos!
4/4 Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

Dr. Lakos András infektológus, MTA doktora, Kullancsbetegségek Ambulanciája (kullancs.hu)

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.