Itthon nem fenyeget a calici-járvány

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Hányással és hasmenéssel járó norovírus fertőzött meg 1,1 millió embert Nagy-Britanniában. Az itthon calicivírusként ismert kórokozó gyorsan terjed a szigetországban, és Európa más országainak lakóit sem kíméli. A szakemberek szerint a járványnak már épp itt volt az ideje, ugyanis 4-5 évente lehet a vírus felbukkanására számítani.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) közlése szerint a rendkívül könnyen terjedő norovírus az idei télen a vártnál korábban ütötte fel a fejét a szigetországban. A brit szakértők szerint hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is. Az Egyesült Államokban például két luxushajó utasai közül több mint négyszázon figyelték meg a betegségre jellemző tüneteket, Európában pedig kórházakat és idősek otthonait kellett lezárni, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

– Pánikra azonban nincs ok! – szögezte le dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, aki elmondta, a vírus leggyakrabban zárt közösségekben okoz csak nagyobb problémát, ahol közös WC-t használnak, vagy közös a konyha. A vírus ugyanis fertőzött széklettel terjed, illetve a hányásból felszálló aeroszolok közvetítésével.

A Caliciviridae család jellemzői

A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy részét, mint állatpatogén kórokozókat, már az 1930-as években felfedezték, míg az emberi megbetegedést okozó, u.n. humán calicivírusok megismerésére csupán az 1970-es években került sor. A humán calicivírusok két nemzetségre oszthatók, nevezetesen noro- és a sapovírusokra, melyek ugyancsak további alcsoportokba sorolhatók, többnyire feltalálási helyük szerinti névvel ellátva. A norovírusok minden korosztályt megbetegíthetnek, a sapovírusok viszont klinikai megbetegedéseket, főleg az 5 év alatti korosztályban okoznak.

– A vírus, ami súlyos hasmenést és hányást okoz, entrális úton terjed, vagyis úgy, hogy a fertőzött széklet bekerül a tápcsatornába – mondta a szakértő. Hogyan lehetséges ez? Például nem megfelelő higiéniával! – Egy fertőzött WC-kilincsről is elkapható a vírus, de ha a beteg szakácsunk nem mosott kezet mielőtt az ebédünkhöz nyúlt, akkor is kellemetlen tünetekre számíthatunk – folytatta Ócsai Lajos, hozzátéve: mivel a betegség nagyon kevés vírussal is fertőz, a vírus terjedésének másik módja lehet az is, hogy ha a hányás során képződő aeroszolt belélegezzük.

Védőoltás nem létezik ellene, viszont rendszeres alkoholos fertőtlenítő használatával és a személyi higiénia maximális betartásával védekezhetünk. Ha beteg van a családban, fontos, hogy a mosdót, a kilincseket és egyéb tárgyakat, amikhez a beteg hozzáért, ugyancsak rendszeresen (naponta többször is) fertőtlenítsük!

Rövid lappangás, gyors lefolyás

Az első tünetek a megfertőződés után pár órával már jelentkeznek, és általában elég drasztikusak is, a calicifertőzés mégis jóindulatú lefolyásúnak mondható. – A beteg általában gyorsan, 1-2 nap alatt felgyógyul. A legnagyobb veszély a kiszáradás. Amennyiben ez fennáll, a betegnek kórházi, infúziós kezelésre is szüksége lehet – hangsúlyozta Ócsai.

Legnagyobb veszélyben a gyerekek és az idősek

A gyerekek, vagy az idős felnőttek szervezetének tolerancia szintje sokkal kisebb a vírussal szemben, így ők fokozott figyelmet igényelnek fertőződés esetén. – Bármilyen hányással és hasmenéssel járó megbetegedés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás, hogy a kiszáradást elkerülhessük.

Az idősek egyébként is kevesebbet isznak, s a szomjúság érzés már csak akkor jelentkezik, amikor már megtörtént a kiszáradás – figyelmeztetett a főosztályvezető, aki azt is elmondta: a vírus itthon járványszerű formában 4-5 évvel ezelőtt végigsöpört az egészségügyi intézményekben, s mint minden vírus ez is ciklikus formában üti fel a fejét újra és újra – mégpedig épp 4-5 évente, így Ócsai szerint valószínű, hogy a nagy-britanniaitól függetlenül mi is számíthatunk majd megbetegedésekre.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.