A magas láz csillapítása

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A láz csillapítására már számos lehetőség van. A megfelelő módszer kiválasztásakor főként arra kell odafigyelni, hogy a beteg csecsemő, gyermek vagy felnőtt. Nem minden korosztálynak felel meg valamennyi lázcsillapító eljárás.

Ágynyugalom

A legfontosabb, hogy a lázas beteg pihenjen. Az ágynyugalom kíméli a keringési rendszert, és fokozza a szervezet ellenállóképességét. Szintén nagyon fontos a friss levegő, de direkt a lázas betegre ne jöjjön a hideg. A szobahőmérséklet ilyenkor legyen alacsonyabb a szokottnál (kb. 18-20 oC)! Viseljen pamutruházatot, és takarózzon pamutból készült takaróval!

Könnyű ételeket fogyasszon, és igyon sok folyadékot, mivel az izzadsággal ilyenkor sok vizet veszít a szervezet, amit pótolni kell! A könnyű zöldségleves nagyon jó választás, pótolja az elveszített ásványi anyagokat is! Az alapszabály: 37 oC feletti testhőmérséklet esetén minden egyes fok napi egy liter plusz folyadék fogyasztását igényli a szokásos napi mennyiségen felül.

Az aszpirin: Mikor nem adható acetilszalicilsav?

Tilos 12, egyes kutatók szerint azonban 18(!) éves kor alatt acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel csillapítani a gyermek lázát. Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban.
Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Lázcsillapító gyógyszerek

Lázcsillapító gyógyszerek hatóanyaga lehet acetilszalicilsav (ASS), paracetamol és ibuprofen. Acetilszalicilsav gyerekeknek nem adható, a Reye-szindróma kialakulásának veszélye miatt. A szerek hatása azon alapszik, hogy gátolják a gyulladásos kaszkád pirogén molekuláinak képződését. Gyógyszer alkalmazása magas láz és súlyos betegségérzet esetén javasolható. Ez esetben viszont a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz!

Hűtőfürdő, lábfürdő

Ha a láz nem túl magas, vagy éppen kezdődő, akkor elég lehet egy lábfürdő is. Mindig testhőmérsékletű vízzel kezdje, majd fokozatosan hűtse a vizet addig a pontig, míg a gyermek (vagy a felnőtt) nem kezd el fázni.

Egy kis érdekesség: Vízkúra vagy Kneipp-kúra

Sebastian Kneipp, lelkész ajánlotta először a lázas betegeknek a róla elnevezett kúrát. Víz és almaecet négy:egy arányú keverékébe áztatott térdharisnyát kell felvenni, majd melegen betakarózni, 45-60 perc múlva kell levenni a harisnyát. Ezt naponta háromszor ajánlott megismételni. Az ecet serkenti a vérkeringést, és segíti az elalvást, ami pedig erősíti az immunrendszert és a szükséges pihenés is segíti a felépülést. Ezt a módszert a mai modern orvostudomány nem alkalmazza.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Láz
A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.