A herpesz kezelése

Dr. Gál Mónika
szerző: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem gyógyítják. Előfordulnak azonban akár életet veszélyeztető herpeszvírus-fertőzések is, ahol vírusellenes szer azonnali alkalmazása szükséges.

Az ajakherpesz téma cikkei

2/1 Az ajakherpesz tünetei
2/2 A herpesz kezelése

A herpeszvírus vélhetően egyidős az emberiséggel. A „herpes” görög szó; jelentése (kúszik, vándorol) az okozott kórkép klinikai megjelenésére utal. A herpeszvírusok igen sokféle betegséget okozhatnak az emberi szervezetben. Ezek kezelése mindig személyre szabottan kell, hogy történjen.

Az ajakherpesz kezelése nem eredményez teljes gyógyulást, de lerövidítheti a klinikai kórlefolyást, enyhítheti a tünetek súlyosságát, megelőzheti a szövődmények kialakulását és csökkentheti a kiújulások gyakoriságát. A herpesz elleni patikai krémek enyhítenek a fájdalmon, csökkentik a húzódást, felgyorsítják a seb gyógyulását, ugyanakkor a fertőzést magát nem gyógyítják, a vírussal fertőzött ember hordozó marad.

Az ajakherpesz kezelési lehetőségei

Gyermekeknél a vírussal történő első találkozás során a bőrtünetek jellemzően a száj üregében, a nyálkahártyán és az ínyen jelennek meg, nem elsősorban az ajkakon. A kiterjedt gyulladás kifejezett fájdalmat jelent a gyermek számára, aki emiatt elutasítja a táplálást és a folyadékfelvételt. A megfelelő fájdalomcsillapítás, nyálkahártya hámosító készítmény alkalmazása mellett a megfelelő folyadékbevitel biztosítására kell helyezni a hangsúlyt, elégtelen folyadékbevitel esetén a gyermek infúzió adására szorulhat.

A későbbi, klasszikus herpeszes bőrtünet kezelését annak elhelyezkedése, kiterjedése és a beteg számára okozott panaszok mértéke határozza meg.

  • A kevésbé kiterjedt ajakherpesz sok esetben nem igényel kezelést. Normál immunrendszerű egyéneken, általában egy hét alatt spontán, heg nélkül gyógyul.
  • A hólyag megjelenése előtt égő viszkető érzés jelezheti a herpesz kiújulását, “tapasztaltabb” betegek ekkor már megkezdik az acyklovir-hatóanyagtartalmú krém vagy gél alkalmazását, hiszen ebben a fázisban még megakadályozható, hátráltatható a hólyagképződés. Segíthet az ajak bőrének jegelése is.
  • Amennyiben a herpeszes hólyagcsoport előtűnik a bőrfelszínből, a vírusellenes helyi kezelés már értelmét veszti, ekkor jönnek szóba a helyi szárító paszták (cink-oxid tartalmú paszta) vagy fertőtlenítő hatású ecsetelők.

Ez is érdekelheti Acyklovir tartalmú gyógyszerek listája a WEBBeteg gyógyszerkeresőjében

Kezelés speciális esetekben

Nagy kiterjedésű bőrtünet vagy kritikus területen való elhelyezkedés (arc, szemkörnyék, fül), továbbá gyengült immunitású beteg esetén szájon át szedhető formában orvosa vírusellenes gyógyszert írhat fel, amely leggyakrabban acyclovir hatóanyagtartalmú készítmény. A gyógyszert általában 5-7 napig szükséges szedni. Gyakran visszatérő, kínzó panaszokat okozó herpesz esetén, vagy súlyos immunhiányos állapotban hosszantartó alkalmazás is szóba jöhet, mely tartósan védi a beteget a tünetek kiújulásától, szövődmények (pl. agyvelőgyulladás) kialakulásától.

Az évente 4-6 alkalomnál gyakrabban kiújuló ajak- vagy nemi herpeszes esetekben, ún. szuppresszív kezelést szoktak javasolni. Ennek az a lényege, hogy a beteg csökkentett dózisban, egy egész éven keresztül rendszeresen szedi szájon át valamelyik vírusellenes szert. Ennek hatására elérhető, hogy a szervezetből egyébként ki nem irtható vírus tartósan, akár hónapokig vagy évekig nyugalomban legyen.

A szemet érintő tünetek esetén (herpesz okozta kötőhártya-gyulladás, keratoconjunctivitis herpetica) vírusellenes szert tartalmazó szemcseppek, központi idegrendszeri infekció, vagy nagy kiterjedésű bőrtünet esetén vénásan alkalmazható készítményt is javasolhat orvosa.

Átfertőzhet a nemi szervekre

Gyakori kérdések "Igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől?" Dr. Gócs Viktor infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

Mit tehet még a herpesz ellen?

Tilos a hólyagocskák kilyukasztása, felszakítása. A sebek megnyitásával ugyanis egyrészt a vírusok átvihetőek más testrészre is, és a fertőzés által érintett terület mérete növekedhet. Másrészt a sebbe baktériumok kerülhetnek, így a herpeszes hólyagok felülfertőződnek, nehezebben gyógyulnak. Kerüljük a pörkök feszegetését, elkaparását is.

A gyakori kézmosás megakadályozza a vírus átvitelét az ép testrészekre vagy más emberekre, esetleg gyermekekre. A tünetek lezajlásáig lehetőség szerint kisgyermekkel, újszülöttekkel ne érintkezzünk, hiszen az átmeneti immunhiány időszakában a vírusfertőzés súlyosabb zajlásának nagyobb lehet az esélye.

Ezt olvasta már? Az ajakherpesz tüneteiről és a kiújulás megelőzéséről

Ez is érdekelheti Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

Dr. Sarkadi Adrien, infektológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.