Az EHEC-fertőzés új tünetei: Idegrendszeri gondok, beszédzavar

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A járvány újabb és újabb arcát mutatja. Egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. Csütörtök délelőtti adatok szerint, a Robert Koch országos járványügyi intézet, csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő.

500-an életveszélyes állapotban

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

EHEC- Baktérium - Hogyan működik, mire jó a gyorsteszt?

Miután Helge Karch, a Münsteri Egyetem professzora és munkatársai, azonosították a járványt okozó baktériumot, kifejlesztettek egy gyorstesztet, melynek segítségével az orvosok megállapíthatják, hogy a vizsgált páciensek fertőzöttek-e.

A teszt május 30. óta áll a laborok rendelkezésére, és szolgálja a páciensek esetleges bélfertőzésének diagnosztizálását. A teszt élelmiszerminták vizsgálatára is felhasználható. "A teszttel megállapítható, hogy valaki megfertőződött-e a jelenlegi járványt okozó EHEC-baktériummal, vagy sem. A teszt 4 olyan gén kimutatására alkalmas, melyek az adott kombinációban, csak a jelenlegi fertőzésekért felelős Husec 041-es törzsben fordulnak elő„ - mondja Karch.

Akiknek hasmenésük van, a teszt elvégzése után azonnal megbizonyosodhatnak róla, hogy azt EHEC-baktériumok okozzák-e. Mindezek mellett, az orvosok a gyógyult pácienseket is figyelemmel kísérhetik. Ha a tüneteik meg is szűntek, a kórokozókat még átadhatják másoknak.

EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza

Mégsem a spanyol uborka a vétkes a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.

Nem tudják, mi okozza a járványt

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után, a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint, mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, elhangzottak ugyanakkor már olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására.

A német parasztok kártérítést követelnek

Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt "vétkesek" sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában.

Erre vonatkozóan azonban, a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Ezért a németországi parasztok szövetsége tiltakozásának adott hangot, az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól - valamint az Európai Uniótól - ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint, a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt, a parasztok napi vesztesége 4 millió eurót tesz ki.

(WEBBeteg/MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.