A nyári idény klasszikusa: szalmonella
A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan előzhető meg?
Ez az apró baktérium évente több millió esetben okoz ételmérgezést, általában a nyári időszakban. Ennek az az oka, hogy a mikroba szaporodását elősegíti a meleg hőmérséklet. Számos alfaja ismert, de ebből csak négy veszélyes az emberre.
Hogyan fertőz a szalmonella?
Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés) |
A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. A szalmonella-fertőzésről |
A háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában, természetes viszonyok között is előfordul a szalmonella, amely az ürülékkel együtt távozva megfertőzheti a környezetet. Az állat feldolgozása során, így a fogyasztásra szánt húsban és tojásban is jelen lehet. „A baktérium a vékonybélben szaporodik el, és az étkezést követő 18-24 órán belül jelentkezhetnek az első tünetek.” – magyarázza Dr. Varga János. A betegek általában hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt, illetve magas lázat tapasztalnak.
A fertőzés mértéke egyénenként eltérő, de minden korosztályt érint. Veszélyeztetettebb az egészen fiatal és az idősebb generáció.
A betegség kialakulásához milliós mennyiségű bacilus szükséges, amely megtalálható akár egy egynapos fertőzött tojásban is, amit szobahőmérsékleten tároltak. A fertőződés mégsem törvényszerű.
Kísérletet végeztek olyan élelmiszerekkel, amelyekben előfordulhat a szalmonella baktérium. Fagyi, tojás és nyers csirkehús mintákat hagytak állni a nyári hőségben, majd laboratóriumi körülmények között 48 órára egy 37°C-os termosztátba helyezték őket, így biztosítva a legideálisabb közeget a kórokozó szaporodásához. Két nap múlva a mintákban mégsem találtak szalmonellát.
Fertőtlenítés és kontroll a megelőzés érdekében
A felmérések szerint a magyar baromfiállomány 95 százaléka fertőzött, vagyis kis mennyiségben a tojás héján és a belsejében, valamint a szárnyas húsában is megtalálható a mikroba. A megelőzés legfontosabb eleme, hogy az állatokat és a környezetüket megfelelően tisztán tartsák, illetve az állatok ivóvizébe szalmonella elleni vakcinát keverjenek. Így véget vethetnek a baktérium bélben történő megtelepedésének és szaporodásának.
Otthon a tojásokat ajánlott hűtőben tárolni, és fogyasztás előtt magas hőmérsékleten megfőzni, illetve megsütni.
Nyáron tanácsos a nyers tojásból készült ételek mellőzése. Teljes mértékben azonban nem lehet felszámolni a kórokozót, ezért nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés.
További tanácsok:
- Meddig maradnak életben a baktériumok? Higiénia a konyhában
- A mikrohullámú sütők nyári veszélye
- Nyári veszélyek - Félig sült ételek
- Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta
(Freepress)