A nyári idény klasszikusa: szalmonella

Freepress
megjelent:

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan előzhető meg?

Ez az apró baktérium évente több millió esetben okoz ételmérgezést, általában a nyári időszakban. Ennek az az oka, hogy a mikroba szaporodását elősegíti a meleg hőmérséklet. Számos alfaja ismert, de ebből csak négy veszélyes az emberre.

Hogyan fertőz a szalmonella?

Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés)

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.
A szalmonella-fertőzésről

A háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában, természetes viszonyok között is előfordul a szalmonella, amely az ürülékkel együtt távozva megfertőzheti a környezetet. Az állat feldolgozása során, így a fogyasztásra szánt húsban és tojásban is jelen lehet. „A baktérium a vékonybélben szaporodik el, és az étkezést követő 18-24 órán belül jelentkezhetnek az első tünetek.” – magyarázza Dr. Varga János. A betegek általában hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt, illetve magas lázat tapasztalnak.

A fertőzés mértéke egyénenként eltérő, de minden korosztályt érint. Veszélyeztetettebb az egészen fiatal és az idősebb generáció.

A betegség kialakulásához milliós mennyiségű bacilus szükséges, amely megtalálható akár egy egynapos fertőzött tojásban is, amit szobahőmérsékleten tároltak. A fertőződés mégsem törvényszerű.

Kísérletet végeztek olyan élelmiszerekkel, amelyekben előfordulhat a szalmonella baktérium. Fagyi, tojás és nyers csirkehús mintákat hagytak állni a nyári hőségben, majd laboratóriumi körülmények között 48 órára egy 37°C-os termosztátba helyezték őket, így biztosítva a legideálisabb közeget a kórokozó szaporodásához. Két nap múlva a mintákban mégsem találtak szalmonellát.

Fertőtlenítés és kontroll a megelőzés érdekében

A felmérések szerint a magyar baromfiállomány 95 százaléka fertőzött, vagyis kis mennyiségben a tojás héján és a belsejében, valamint a szárnyas húsában is megtalálható a mikroba. A megelőzés legfontosabb eleme, hogy az állatokat és a környezetüket megfelelően tisztán tartsák, illetve az állatok ivóvizébe szalmonella elleni vakcinát keverjenek. Így véget vethetnek a baktérium bélben történő megtelepedésének és szaporodásának.

Otthon a tojásokat ajánlott hűtőben tárolni, és fogyasztás előtt magas hőmérsékleten megfőzni, illetve megsütni.

Nyáron tanácsos a nyers tojásból készült ételek mellőzése. Teljes mértékben azonban nem lehet felszámolni a kórokozót, ezért nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés.

További tanácsok:

(Freepress)

Cikkajánló

A szalmonella okozta hasmenés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Szalmonella
A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.