Tünetek nélül is jelen lehet a nemi herpesz vírusa

Medipress
megjelent:

Göteborgi tudósok szerint, 10 nemi herpeszes betegből csak négy tud betegségéről, annak ellenére, hogy harmaduk típusos panaszokról számol be a vizsgálat során.

1000 férfi és női beteg nemi herpesz fertőződését vizsgálta, a klinika beteganyagában Matilda Berntsson, a Frölunda Kórház bőr- és nemibeteg-gyógyásza. A nemi herpesz, a 2-es típusú herpes simplex vírusa először a nemi szerveket betegíti meg, majd az a gerincvelő melletti idegdúcokba vándorol, ahol a beteg élete végéig megtalálható. Bár a fertőzöttek közül sokan nem tapasztalnak semmilyen tünetet, a vírus bármikor aktiválódhat és szóródhat a szexuális kapcsolatok során. A betegség ilyenkor visszatérő nemi panaszokat is okoz.

Betegeink közül 1014-nél vizsgáltuk a HSV-2 jelenlétét, a vér antitestszintjei segítségével mértük a fertőzöttséget - ismertette az eredményeket Bertnsson. Minden ötödik nő és minden tizedik férfi átesett a fertőzésen. Tíz betegből csak négy ismerte, illetve tudta, hogy korábban átesett a vírusfertőzésen. Harmaduk a betegségre jellemző típusos tünetekről-ismételten jelentkező hólyagokról a nemi szervek környékén, és fájdalmas sebekről számoltak be a következő vizsgálatokkor.

Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről

Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével. A „klasszikus” nemi betegségek (gonorrhoea, szifilisz) már nem olyan rettegettek, mint régen, ám az AIDS ellen ma még nem létezik semmiféle gyógyszer vagy oltás. Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről

A herpeszfertőzés egyszerű szűrővizsgálattal kimutatható

A vizsgálatok felhívják a figyelmet a nemi herpesz gyakoriságára, és arra, hogy a legtöbb betegséget hordozó egyén nincs tisztába a betegségével - magyarázza Berntsson. A nem típusos, ismétlődő nemi szerveket érintő tünetek lehetnek a fel nem ismert herpeszfertőzés következményei is, amit egy egyszerű szűrővizsgálattal kideríthet az orvos.

A szakember épp ezért azoknak a betegeknek, akik nemi szerveket érintő bizonytalan panaszoktól szenvednek és aggódnak a betegségük miatt, azt javasolja, hogy mielőbb keressék fel nőgyógyászukat. Ha a vizsgálat, illetve a tünetek felvetik a herpesz lehetőségét, jó szűrómódszerek ismertek a pontos diagnózis felállítására.

A tünetek csökkenthetők, a kezelést ismételni kell

A kifejezett tünetek gyógyszeres kezelések segítségével csökkenthetőek, és hosszútávú kezelések szolgálnak az ismétlődő megbetegedések megelőzésére azokban az időszakokban, amikor a betegség tünetei gyakran jelentkeznek.

A betegség szexuális érintkezés kapcsán terjed, világszerte mintegy 500 millióan hordozzák a fertőzést. A nyugati országoban a fertőzöttek aránya 10-30 százalékos, így az egyik legyakoribb fertőző nemi betegségnek számít. Leggyakrabban a nemi szervek területén jelentkeznek a fájdalmas hólyagok-sebek, rittkábban komoly agyi és gerincvelői szövődmények is jelentkezhetnek.

A fertőződés életreszóló, jelenleg sem kezelni, sem oltással megelőzni nem tudjuk. Az 1-es típusú herpesz vírus, mely a száj környékén okoz hólyagos elváltozásokat, szintén érintheti a nemi szerveket is, de nem okoz visszatérő panaszokat a nemi szervek környékén.

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.