A veszettség tünetei - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Megharapott a saját kutyám, az állatorvos már megnézte, de korábban nem volt beoltva veszettség ellen. A kérdésem az, mennyi idő alatt jelentkeznének a kutyán vagy rajtam a betegség jelei? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan fertőz a veszettség?

Embereknél különböző a veszettség lappangási ideje és lefolyása. Amíg a marás helyén a testbe jutott vírusok, illetve az idegrendszer érintettsége eléri az agyvelőt, átlag 18-60 nap telik el. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek veszettség esetén.

"Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem?"

"Megharapta egy kutya a lányom. A gazdái szerint be van oltva veszettség ellen, de én mégis aggódom. Hogy veszem észre, ha baj van?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Megharapta a lányom egy kutya, mire kell figyelnem? - Az orvos válaszol

Kutyáknál három szakaszt különböztethetünk meg. Az utolsó, harmadik szakasz a 12-15. napon jelentkezik. A gyanús állatokat ezért figyelik meg legalább két héten át az állatorvosok.

A lakásban tartott, vagy idomított, kemény nevelésben részesült kutyák mintegy 15-20 százalékában azonban a második, „dühöngő” szakasz kimaradhat, a tompult, kedvetlen állatokon csakhamar a bénulásos tünetek jelentkeznek, és a betegség 4-5. napján elpusztulnak („csendes veszettség”).

A harapás után adott sorozatoltásban a veszett állat által megmart (feltehetően lappangási időszakban lévő fertőzött) személy részesül. A központi idegrendszeri tünetek kialakulása után sorozatoltással már nem kezelhető a betegség.

Házikedvencek által terjesztett betegségek

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.
Házikedvencek által terjesztett betegségek

(WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos)

Módosítva: 2012.09.02 18:34, Megjelenés: 2012.09.02 18:34

CIKKAJÁNLÓ

 Korai menopauza

Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Az urológus is csak ember

Az urológus is csak ember

Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.

Hüvelyfolyás és terhesség

Hüvelyfolyás és terhesség

Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.

Egy tanulmány szerint a COVID-19-fertőzést...

A COVID-19 megbetegedést követő kimerültség független a fertőzés súlyosságától.

Koronavírus - 4512 fővel emelkedett a beazonosított...

4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek...

A veszettség (lyssa, rabies) tünetei embernél...

Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül a legveszélyesebb a veszettség. Kórokozója a lyssavírus, amely fertőzött vadon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Oltási napló - Tesztelje tudását!

Oltási napló - Tesztelje tudását!

Infografika és videó