A calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
frissítve:

A calici a hasmenést leggyakrabban okozó vírusok közé tartozik, a rotavírus, az enterális adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett. Milyen tünetei vannak a calicivírus-fertőzésnek, és hogyan kezelhető?

Jellemző rájuk a nagy genetikai és antigén sokféleség, továbbá a környezeti hatásoknak relatív ellenállók, és a szervezetbe kerülve, már kevés részecskeszámban (< 20-100) is megbetegedést eredményezhetnek. Rendkívüli fertőzőképességüknek köszönhetően világszerte a vírusos gyomor-bélhurutok 30-40 százalékát, és az ilyen jellegű járványok 75-89 százalékát okozzák.

Hogyan fertőz a calicivírus?

Az emberi megbetegedések fertőzésének forrása mindig az ember. Fertőzés vagy közvetlen módon (a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz), vagy pedig közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók stb.) és víz útján terjed. Még a beteg hányadékából elpárolgó, vírussal szennyezett levegő is továbbíthatja a fertőzést.

Az élelmiszer/víz közvetítésével létrejött járvány robbanásszerűen kezdődik. A járványok nagy része közös mosdót és konyhát használó közösségekben (családokban, idősek otthonában, gyermek- és egészségügyi intézményekben, iskolákban, éttermekben stb.) fordul elő. Hazánkban is rendszeresen hallani tömeges calicivírus fertőzésekről, amelyek elsősorban általános iskolákban, nyári táborokban ütik fel a fejüket, Nagy-Britanniában pedig a 2012-es járvány idején mintegy 1,1 millió fő betegedett meg.

A vírus már a klinikai tünetek kezdete előtt megjelenhet a székletben, és a klinikai gyógyulást követően, legalább 1-3 napig (esetenként még hosszabb ideig is) ürülhet. Ennek igen jelentős a járványügyi jelentősége, ugyanis a még nem betegek, továbbá a már gyógyult betegek is továbbadhatják a fertőzést. A calicivírussal szemben kialakuló immunitás rövid ideig tart, a betegségen már egyszer átesett személy ismét fertőződhet a vírus egy új változatával, így a vírus folyamatosan cirkulál a lakosság körében.

A Caliciviridae család jellemzői

A Caliciviridae családot alkotó vírusok egy részét, mint állatpatogén kórokozókat, már az 1930-as években felfedezték, míg az emberi megbetegedést okozó, ún. humán calicivírusok megismerésére csupán az 1970-es években került sor. A calici nagyon kicsi, gömb alakú RNS vírus, elnevezésüket kehelyre, kupára (latinul = calix) emlékeztető elektronmikroszkópos képük nyomán kapták.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A calicivírus-fertőzésekre jellemző a rövid lappangási idő, mindössze 24-36 óra. A betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a hőemelkedés vagy láz. További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés megoszlása különböző:

  • gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is),
  • időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet.

A calicivírus megbetegedés jellemzően - a lappangási időhöz hasonlóan - rövid lefolyású, az érintettek 1-3 nap alatt meggyógyulnak. A szövődmény is ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a kisgyermekek, az immunológiailag károsodott egyének (más betegség miatt legyengült immunrendszerrel rendelkező betegek) veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak.

Gyakori kérdések a calicivírusról

"Meddig szokott tartani az étvágytalanság, levertség, illetve tudunk-e ez ellen tenni valamit?"
Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos válasza

"A már kigyógyult személy visszafertőződhet a calicivírussal, vagy ettől nem kell tartanunk?"
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos válasza

A calicivírus-fertőzést csak tünetileg lehet kezelni

A betegség kezelése tüneti, azaz a tünetek (hasmenés, hányás, láz) enyhítését célozzák. Az antibiotikum szedése fölösleges, sőt ebben az esetben ártalmas, hiszen az antibiotikumok nem hatásosak vírusos fertőzések esetén.

Miután a hasmenés elsősorban nem a szervezet energiaigényét, hanem a folyadék- és sóháztartását veszélyezteti, ezért a diéta legfontosabb feladata, hogy folyamatosan pótolja a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét, és könnyítse az emésztőrendszer munkáját. Ennek érdekében fontos a sok folyadék, a sóbevitel (konyhasó, magnézium, kálium), továbbá a vitaminpótlás is, emellett alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása javasolt.

A megfelelő diéta és folyadékpótlás elsősorban a fertőzésekre fogékonyabb és gyengébb idősebb illetve gyermek korosztály számára fontos. Sok esetben a kiszáradás elkerülése és az elektrolitok megfelelő pótlása kórházi kezelést tesz indokolttá.

Bővebben Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

A fertőzést a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni

Oltóanyag nem áll rendelkezésre a calicivírus ellen, ezért a fertőzés megelőzése érdekében fontos a klasszikus higiénés rendszabályok fokozott betartása.

A szórványosan vagy családi járvány részeként előforduló megbetegedések esetében javasolt, hogy a tünetek megszűntéig a beteg maradjon otthon. Vonatkozik ez főleg azokra, akik munkavégzésük során többes fertőzést okozhatnak környezetükben (egészségügy, gondozási körök, vendéglátás, élelmiszer-kereskedelem stb.).

Az étel elkészítését a család egészséges tagja végezze. WC-használat, hányás után, illetve ételkészítés, étkezés előtt mossunk mindig alaposan kezet, lehetőleg valamilyen kézfertőtlenítő használatával. (Az ÁNTSZ szerint általánosságban a kéz tekinthető a legszennyezettebb, esetenként a legfertőzőbb bőrfelületünknek.)

A calicivírus aránylag ellenálló: hosszú ideig (több napig) képes környezetünkben életben maradni, a normál klórtartalmú vízben is mintegy 30 percig életképes. Éppen ezért a lakásban, használati tárgyainkon - különösen a WC-ben, fürdőszobában, ajtókilincseken - naponta többször is fertőtlenítést kell végezni a háztartásban használatos klórtartalmú szerekkel a járvány továbbterjedésének megakadályozásához.

WC-ülőke és fertőzések

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék. WC-ülőke és fertőzések

További, hasmenéssel és hányással járó vírusos fertőzések:

  • szalmonella (vezető tünete a hasmenés, magasabb lázzal jár), illetve ennek egyik típusa
  • a tífusz (súlyosabb klinikai forma),
  • a rotavírus-fertőzés,
  • továbbá az astrovírus, coronavírus, kolera.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.