Hogyan óvja heréi egészségét?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A férfi reprodukciós szervek, azaz a herék a testen kívül találhatóak, hogy 37 Celsius-fok alatti hőmérsékleten legyenek. Az elhelyezkedésük miatt viszont igen sérülékenyek. Ennek ellenére számos módon óvhatja a heréi egészségét.

Óvja a hőtől!

A herék és az általuk termelt spermiumok olyannyira érzékenyek a hőmérséklet emelkedésre, hogy a saját, magasabb testhőmérséklet is problémát jelenthet.

Kerülje a forró fürdőt, jacuzzit és szaunát – Ezek gyakori használata a magas hőmérséklet miatt csökkentheti a spermiumszámot és a spermium termelését.

Ne üljön egy helyben hosszú ideig – Kutatások szerint növeli a herezacskó hőmérsékletét. Ha ülőmunkája van vagy sokat utazik, rendszeres időközönként álljon fel vagy sétáljon.

Ne kapcsolja be az ülésfűtést – A normálisnál magasabb here-hőmérsékletet eredményezhet.

Ne üljön a laptopjával az ölében – Ilyenkor a lábak szorosan zártak, ami melegíti a heréket, és a laptop is hőt bocsát ki.

Ne tartsa a mobiltelefonját a zsebében – Az általa kibocsátott hő és sugárzás károsíthatja a heréket.

Ne hordjon szoros nadrágot, alsóneműt, szintetikus anyagokat – Szűk nadrág és alsónemű helyett válasszon jól szellőző anyagból készült laza nadrágot és boxert.

Figyeljen az életmódjára!

Általános szabály, ami jó a szívnek és az agynak, az jó a heréknek is! Vizsgálja meg a szokásait és hagyja el azokat, melyek potenciálisan károsak lehetnek a herék egészségére és a termékenységre!

Szokjon le a dohányzásról – Csökkenti a spermiumszámot, azok mozgékonyságát és károsítja a spermiumok alakját.

Csökkentse az alkoholfogyasztást – Az alkoholfogyasztás fokozza a máj ösztrogéntermelését, ami csökkenti a spermiumszámot. Emellett mérgezi a herék spermatermelő sejtjeit, valamint az in vitro fertilizáció (mesterséges megtermékenyítés) sikerességére is negatívan hat.

Gyógyszerek, drogok – Számos gyógyszer befolyásolhatja a herék egészségét, csökkentheti spermiumszámot. Ilyenek a szteroidok, a rákkezelésben használt citotoxikus gyógyszerek és ópiátok. Beszélje meg kezelőorvosával, ha hosszantartó gyógyszerelés szükséges, ami befolyásolhatja a nemzőképességet.

Fogyasszon antioxidánsokat – Az antioxidánsokban gazdag táplálék elősegíti az egészséges spermiumok termelődősét. A természetes források jobbak, mint az étrend-kiegészítők, melyek bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva akár veszélyesek is lehetnek. A C-, D- és E-vitamin, koenzim Q10, cink, szelén, likopin, folsav és halolaj rendszeres fogyasztása minden férfi számára javasolt. Az antioxidánsok túlzott mennyiségű fogyasztása kerülendő.

Szójabevitel – A túlzott szójafogyasztás károsan hathat a termékenységre. A szója ma már a húskészítményekben, energiaszeletekben és energiaitalokban is megtalálható. A túlsúlyos férfiak erősebben reagálnak a szójára, ezért nekik még inkább oda kell figyelni a bevitel csökkentésére.

Egészséges testsúly – Az elhízás felboríthatja a hormonegyensúlyt, ami alacsonyabb tesztoszteronszintet és spermiumszámot eredményezhet.

Kerülje a környezeti toxinokat – Sok környezeti toxin károsan hat a herék és a spermiumok egészségére. A sugárzásról ismert, hogy a termékenységre és a magzatra is káros. A ftalátokat tartalmazó parfümök, bizonyos peszticidek, a szerves higany, a poliklórozott bifenilek és a csapvízbe bekerülő ösztrogén feltételezett káros hatásai még vizsgálat alatt állnak. Amennyire lehet, védőfelszereléssel kerülje a munkahelyi toxinokkal való érintkezést!

Szájhigiénia – A bakteriospermia (baktériumok jelenléte a spermában) meddőséget okozhat. Egy vizsgálat szerint a kezetlen, lyukas fogak vagy idült foggyulladások is összefüggésbe hozhatók az ondó fertőzöttségével, így ezekben az esetekben a fogászati kezelés javíthatja a termékenységet.

Ez a cikk is érdekelheti Önt Szájhigiéniai ABC - Így ápoljuk fogainkat

Kezeltesse alapbetegségeit – A kezeletlen cukorbetegség retrográd ejakulációt, és így meddőséget okozhat. Ilyenkor az ejakulátum beidegzési zavar miatt visszafelé, a húgyhólyagba jut. Ugyancsak kihat a herék egészségére és meddőséghez vezethet a pajzsmirigybetegség, a Crohn-betegség, a cöliákia, a Cushing-szindróma és a vérszegénység is.

Biztonságos szex – A reproduktív rendszer vagy a húgyutak kezeletlen fertőzése meddőséget okozhat. A szexuális úton terjedő betegségek (STD) csökkent spermium motilitáshoz, az ismételt STD fertőzések pedig olyan hegesedéshez vezethetnek, ami gátolja a spermiumok haladását. Egyes STD-knek a meddőségen kívül nincs más tünete, ezért fontos a biztonságos szex és a rendszeres szűrővizsgálat.

Heresérülések

Bizonyos sportok, mint a futball, kosárlabda, a súlyemelés, kerékpározás és más olyan tevékenységek, melyek az ágyéki területen tompa sérülést okozhatnak, veszélyeztethetik a herék egészségét. Kevésbé súlyos sérülés esetén elég lehet a fájdalomcsillapító használata, a terület jegelése és pihentetése, ám egyes sérülések sürgős kezelést igényelnek, ezért heresérülés esetén forduljon orvoshoz. Ritkábbak a nyílt sérülések (állatharapás, gépek és lőfegyver általi sérülések).

A herék sérülésére az alábbi tünetek utalhatnak:

  • a fájdalom egy órán belül sem múlik
  • émelyegés vagy hányás
  • a herezacskó duzzadt, elszíneződött
  • vizelési nehézség
  • véres vizelet
  • láz a sérülés után

Noha a herék sérülése nem mindig előzhető meg, segít, ha a testkontakttal járó sportokhoz speciális herevédőt visel, ami megfelelően fedi az ágyéki területet és védi azt. Ugyancsak ajánlott a heréket megfelelő helyzetben tartó ágyékvédő, szuszpenzor használata nehéz emelés vagy kerékpározás során. Rendszeres kerékpározásnál fontos a megfelelő, heréket védő ülés kiválasztása is.

Here önvizsgálat

14 év felett javasolt minden férfi számára a havonta történő here önvizsgálat. Legalkalmasabb fürdés vagy zuhanyozás után elvégezni, mikor a herezacskó bőre ellazult, így a vizsgálat könnyebb.

Ha önellenőrzés során bármilyen elváltozást észlel, vagy az alábbiak bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

  • az egyik here észrevehetően nagyobb, mint a másik
  • fájdalom a kismedencében vagy az ágyékban
  • nehézség érzet a herezacskóban
  • fájdalom a herezacskóban vagy herékben
  • bőrelváltozás, dudor a herezacskón
  • mellérzékenység vagy mellmegnagyobbodás

Ezek bármelyike lehet fertőzés vagy a rák figyelmeztető jele, de a pontos diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges.

Tovább A hererák és tünetei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywellhealth.com, webmd.com
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.