Mit jelentenek a férfi nemi szerveken észlelt elváltozások?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A nemi szerven észlelt - általában vöröses színű, fájdalmas és viszkető, időnként dudorokkal vagy fekélyekkel kísért - elváltozásokat számos egészségügyi probléma okozhatja, ezért ha ilyet tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében!

A nemi szervek kiütésének okai

A nemi szerveken levő kiütéseket a fertőzésektől az allergián és autoimmun betegségeken át a szexuális úton terjedő betegségekig sok minden okozhatja. A kiütések leggyakoribb okai az alábbi fertőzések:

  • Tinea cruris - Az ágyék környékének gombás fertőzése, melyben a kiütés vöröses, égő-viszkető, hámló vagy pikkelyes kör alakú folt.
  • Pelenkakiütés – Élesztőgomba fertőzés, mely meleg, nedves környezetben, vagy legyengült immunrendszer esetén alakul ki. A kiütés pirosas, gyulladt, időnként hólyagos, helyenként összefolyó foltokból áll.
  • Molluscum contagiosum – Olyan vírusos fertőzés, melynél a bőrelváltozás kemény, izolált, kerek, gyulladt és viszkető dudorokként jelenik meg.
  • Balanitis – A fityma vagy a makk gyulladása, ami viszketéssel, bőrpírral és váladékozással jár. Általában a nem megfelelő higiénia okozza, és gyakoribb a nem körülmetélt férfiaknál, mivel nehezebb a terület tisztán tartása, ahol a baktériumok mellett a verejték, és az elhalt bőrsejtek is felhalmozódhatnak. Kialakulásának kockázatát a cukorbetegség is növeli, mivel a cukortartalmú vizelet összegyűlik a fityma alatt, és hozzájárul a baktériumok szaporodásához.

A nemi szervek bőrkiütését fertőző paraziták is okozhatják:

  • Lapostetű – A lapostetű olyan apró rovar, ami a genitális területen rakja le petéit, és leginkább szexuális kapcsolat útján terjed. A fertőzés viszketést és időnként fekélyeket okoz.
  • Ruhatetű – Különbözik a lapostetűtől, annál nagyobb, a ruházaton és a bőrön él, vérrel táplálkozik és viszkető kiütéseket okoz a bőrön.
  • Rühesség – A rühesség olyan viszkető bőrkiütés, amit nagyon kicsit atkák okoznak. Beássák magukat a bőrbe, acne-szerű kiütéseket és intenzív viszketést okoznak, különösen éjszaka. A viszkető terület elvakarása fekélyes sebekhez vezethet, melyek elfertőződhetnek. Hosszan tartó bőrérintkezéssel, így szexuális érintkezés útján is terjed.

A nemi szervek kiütését okozhatja allergia és autoimmun rendellenesség is

  • Kontakt dermatitisz – Akkor alakul ki, mikor a bőr valamilyen allergénnel vagy irritáló vegyi anyaggal (szappan, parfüm, spermicid stb.) kerül érintkezésbe. Az óvszerben gyakran használt latex például okozhat kiütést a nemi szervek környékén. Nem fertőző, de akár egy hónapig is tarhat.
  • Pikkelysömör (Psoriasis) – Oka ismeretlen, de az orvosok azt gyanítják, hogy autoimmun betegség. Rózsaszín, pikkelyes, viszkető kiütéseket okoz a test bármely részén, férfiaknál pedig fekélyeket vagy mélyvörös, fényes foltokat is okozhat a nemi szervek területén. Mivel a terület a nap nagy részében fedett, a kiütés nedves marad, így nem okoz vastag bőrpikkelyeket, mint a test más részén. Körülmetélt és körülmetéletlen férfiaknál egyaránt előfordulhat.
  • Lichen planus – Kevésbé gyakori, de szintén viszkető bőrkiütést, a nemi szerveken pedig fekélyt okoz. A pontos oka nem ismert, de valószínűleg valamilyen allergén vagy autoimmun rendellenesség eredménye.
  • Reiter-szindróma – Olyan ízületi gyulladás, ami bizonyos baktériumok (pl. Chlamydia, Salmonella vagy Shigella) által okozott fertőzés következtében jelentkezik. A Chlamydia fertőzés a nemi szervek váladékozásával járhat.
  • Gyógyszer-kiütés – Bizonyos gyógyszerek (leggyakrabban gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok) okozhatnak kiütést allergiás reakció vagy gyógyszer mellékhatás eredményeként, melyek a nemi szerveken duzzadt, piros, szürke középponttal rendelkező plakkokhoz vezethetnek.

Tovább Pikkelysömör: a bőrgyógyász tanácsai

A leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzések (STD), melyek a péniszen kiütést okozhatnak

  • Genitális herpesz – vírus fertőzés, ami fájdalmas, hólyagszerű fekélyeket okozhat a nemi szervek területén. Az állapot akkor is fertőző, ha nem jár nyilvánvaló tünettel vagy sebbel. A nemi herpesz nem gyógyítható, ám gyógyszerekkel csökkenthető a tünetek súlyossága és mások fertőzésének veszélye.
  • Genitális szemölcs – A HPV (humán papilloma vírus) által okozott kis, hússzínű, viszkető szemölcsök.
  • Szifilisz – Szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, ami a nemi szerveken és a test bármely területén okozhat nagy, szürke vagy fehér elváltozásokat. A fertőzés szexuális úton történik, ha a nemi szervek, a pénisz vagy a hüvely érintkezik a szifiliszes fekéllyel (sánkér). Mivel a szifiliszes seb nem feltétlenül viszket, előfordul, hogy a beteg nem is tud fertőzöttségéről, mely ennek ellenére súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Még ha nem is tűnnek súlyosnak, a péniszen fellépő bőrkiütések befolyásolhatják az egészségét. Azonnal keresse fel orvosát, ha a következőket tapasztalja:

  • a kiütés fájdalmas
  • a test más területén is van, hirtelen jelentkezik és gyorsan terjed
  • a kiütés hólyagos vagy fekélyessé alakul
  • a pénisz meleg és duzzadt
  • a kiütésből zöld vagy sárga folyadék szivárog
  • piros csík jelenik meg a péniszen
  • láza is van

Az orvos a fizikális vizsgálat mellett vérvizsgálatot és kenetet, esetleg biopsziát is kérhet a diagnózis pontos felállításához.

Kezelés

A nemi szervek kiütésének kezelése a kiváltó októl függően változik. A legtöbb esetben a mögöttes ok kezelhető, és a kiütés megszűnik.

A tünetek enyhítésére hidrokortizon tartalmú krémet írhatnak fel, miközben az alapbetegséget is kezelik. A gombás fertőzésekre gombaellenes készítményeket javasolnak, míg más fertőzéseket, például a szifiliszt antibiotikummal kezelnek. A nemi szemölcsöket fagyasztással vagy műtéti úton távolítják el, míg az allergiás és autoimmun rendellenességeket antihisztaminokkal, kortikoszteroid krémekkel és egyéb gyógyszerekkel kezelik.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; What Causes Groin Rash and How Is It Treated? (Healthline)
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Priapizmus - Amikor nem akar elmúlni a merevedés

Dr. Horváth Balázs, általános orvos
A kismedencei vénák elzáródásának kellemetlen következménye az állandósuló merevedés, amely nagyon gyakran fájdalommal is jár. A betegség kialakulásában számos külső tényező játszhat közre, de ha időben fordul a beteg szakemberhez, a probléma gyorsan kezelhető.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szimuly Sándor, családorvos; Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.