A férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzás kérdése és képessége nem csupán a nők ügye és felelőssége. Noha az emberek többsége gyakorta hajlamos az asszonyok alkalmatlanságának tulajdonítani, ha nem érkezik a baba a párok életében. Sokszor ugyanis a férfiak hibája, betegsége miatt ütközik akadályba a megtermékenyülés, ez viszont alaposan kihat a párkapcsolatra és a férfiak önbecsülésére.

A családalapításra vállalkozó apajelöltnek így alap fontosságú az egészséges sperma, még akkor is, ha legtöbben erre nem fordítanak központi figyelmet, mert természetesnek tekintik, hogy nemzőképesek. A spermakérdés azonban napjainkban fontosabb, mint valaha, épp az egészséges utódok nemzése miatt, csakhogy egy közelmúltban, férfiakon végzett spermiumvizsgálat azt mutatta: az elmúlt négy évtizedben kritikus mértékben csökkent a spermaszám és annak egészséges állománya.

A kutatók a nemzetközi kutatásokban azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké, legalábbis az utód egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig sokkal gyorsabban ketyeg, ha a férfiak egészségtelenül élnek, káros szenvedélyeknek hódolnak, nem fordítanak kellő gondot az étkezésük minőségére, a testmozgásra, sportolásra. Az említett felmérések és kutatások azt is igazolták, hogy a 35 év feletti férfiak spermiumminősége, megtermékenyítő képessége jelentősen romolhat a rossz életminőségük esetén. Mindez pedig növeli a kismamák terhességi komplikációit, szülészeti szövődményeinek kialakulását – tudtuk meg dr. Soltész László belgyógyász, urológus szakorvostól, aki hozzátette: - Nagy tudású amerikai kollégáim véleményével teljesen egyetértek, mely szerint: „Minél előbb, annál jobb, ha gyermekvállalásra vállalkoznak a párok.” Ehhez az is hozzátartozik, hogy némi tudatossággal a férfiaknak is készülniük kell az áldott állapot sikeréhez. Nem arra gondolok, hogy ugrani kell, ha a feleség azt mondja: „Ma peteérésem van, szívem. Kérlek, ne feledd, és gyere haza időben!” Ez az, amitől a legtöbb férfi libidója a nulla alá szökken, és a megfelelési kényszer miatt aligha lesz képes odaadó, önfeledt szerelmeskedésre. Olyan érzése támad, mintha a spermájára akkor és ott, üzletszerűen lenne szükség, ami persze nem így van, de a vágyat mindenesetre megöli.

Tovább Mire számíthatok egy spermavizsgálaton?

Mire értette, hogy minél előbb, annál jobb? Manapság épp elodázzák a babavállalást a párok, és a karriert kénytelenek előtérbe helyezni.

Egy 65-70 éves férfi is képes gyermeket nemzeni, de a spermái öregek, rosszabb minőségűek, mint a fiatalabbakéi, akik kiegyensúlyozott, egészséges életet élnek. (Ha úgy élnek!) Számít a férfiak erőnléte, edzettsége, a szervezetük stabilitása, a káros szenvedélyek – dohányzás, alkalmankénti vagy gyakori alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, elhízás – kerülése, s a párjukkal összhangban, tudatosan kell készülniük a fogantatásra. Vagyis a sperma minősége meglehetősen fontos, épp úgy, mint az anya szervezetének állapota, egészsége, életmódja.

A férfiak életkorának előrehaladtával a fokozódó oxidatív stressz eredményeképpen jelentkező mikro tápanyagok, antioxidáns és vitaminhiány, a sejtek öregedése is összefüggésbe hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével, és a kevésbé jó minőségű spermium szerkezetével. A tervezett babavállalás előtt legalább három hónappal tehát nem csupán a kismama szervezetét érdemes „megtisztítani”, és megerősíteni, elkerülni a kevésbé egészséges ételeket, italokat, egyéb élvezeti szereket, a felesleges gyógyszerfogyasztást, a mértéktelen kávé-, koffeinfogyasztást, hanem a férfiakét is.

Milyen tényezők akadályozhatják a sperma minőségét?
  • A túlsúly, az elhízás csökkenti a szexuális aktivitást, és egyben gyengíti a spermium jó minőségét. Napi 20-30 perc séta, nem megterhelő testmozgás, kerékpározás nagyban változtathat ezen a helyzeten. Ezzel felpezsdül a vérkeringés, és fokozódik az endorfintermelés, és a szexuális élet utáni vágy is nőni fog.
  • Az alsóneműk anyagára és fazonjára is nagy gondot kell fordítani. Egy közelmúltban végzett kísérlet kimutatta, hogy a boxer – alsót viselő férfiak termékenyebbek, jobb a spermájuk minősége, herezacskójukat nem szorítja az alsóneműjük. A hagyományos, szoros alsónadrágok, és szövetnadrágok fogságban tartják a herét, s ezzel a spermaképződés is megváltozhat, ami nem törvényszerű.
  • A mértéktelen alkohol-, kávé-, izomnövelő szerek-, táplálék kiegészítők, energiaitalok fogyasztása ugyancsak rosszul hatnak a jó minőségű, és elegendő spermaképződésre. A mértékkel szedett, egészségőrző vitaminokra, ásványi anyagokra ez nem vonatkozik.
  • A túlzott, és tartós stressz, a rossz alvás, a több műszakos munka éveken át történő végzése is felborítja a bioritmust, ami olykor még impotenciát is okozhat, és a termékenyítőképesség elégtelenségét.

Ha ezt pontosan el kellene magyarázni a férfiaknak, a pároknak, miként lehetne még szemléletesebbé tenni a folyamatot?

Ez konkrétabban azt jelenti, hogy a spermaképződés folyamata, amely során a herékben kialakulnak a spermiumok, legalább három hónapig tart, 72 napon át fejlődnek, majd további 30 napon keresztül érnek. Ha a sperma növelése során bármilyen gond adódik, akkor ennyi időt legalább várni kell az újabb a kitűzött cél eredményes legyen. Erre sincs egységes szabály, rendezett folyamat, hiszen mindenkinek másként reagál a szervezete a különféle beavatkozásokra, a spermiumok újratermelődésére.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy a babatervezés hónapjaiban eredményesebb-e a gyakoribb szexuális élet?

Ezt sem lehet egyértelműen megmondani, mindenesetre, nem a gyakoriság a meghatározó ilyen esetekben, hanem a minőség, a mennyiség, és a megfelelő időpont, épp az a nap, amikor a nő peteérése zajlik, de ahogy mondtam, erre nem lehet direkt módon, kötelezően készülni. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy 40-45 éves korig ajánlatos, és érdemes az első gyermeknemzést megvalósítani. azzal együtt, hogy ha nem termékenyül meg a nő, soha nem szabad elhanyagolni, és a férfi hiúságára hagyatkozva, mellőzni a férfiak, az apajelöltek kivizsgálását, ami elsősorban a sperma termékenyítőképességére vonatkozik.

Mi veszélyeztetheti a férfiak termékenyítőképességét, spermium minőségét az életmóddal összefüggő szempontok mellett?

A hormonrendszert felborító, és a nemzőképességet rontó, károsító kemikáliák mindenképpen rosszul hatnak a spermaképződésre, és annak minőségére. Ilyen vegyi anyagokkal, vegyszerekkel, azok származékaikkal számos munkahelyen találkoznak a férfiak, és a nők is. Benne lehet a levegőben az utcán, az üzemekben, egyes szakmák napi kellékében, munkaanyagában, de ott vannak a kemikáliák a lakásokban, a fürdőszobákban, a kerti munkák során. A szájmaszk viselésétől azonban legtöbben sajnos idegenkednek.

Milyen anyagok veszélyeztethetik konkrétabban a spermaminőségét?

Az ólom, ami csövekben, porban, a talajban, régi házakban bújnak meg. A sztirol és az aceton, műanyag edényekben, csomagolóanyagokban, építőanyagokban is előfordulhatnak. A higany sajnos a régi fajta, hagyományos izzókban, olykor még a régről megőrzött lázmérőkben, valamint az amalgámtömésekben a fogakban vannak jelen. A növényvédő szerek, permetezőlevekben, mosatlan zöldségeken, gyümölcsökön, és permetezéskor, a levegőben károsítják a szervezetet.

Ugyancsak óvatosan kell bánni a festék-, és hígító anyagokkal, a hajfestékekkel-, és minden fodrászati szerrel, egyes szakorvosi tevékenységek során is figyelemmel kell lenni a gyógyító saját egészségére. A készen kapható ételekben, konzervekben, gyorséttermi kosztokban, egyéb élelmiszerekben ugyancsak érdemes figyelemmel követni a végtelenül sok tartósító-, és módosító szert.

A vizsgálatok szerint, a rosszabb egészségű férfiaknak kevesebb és rosszabb minőségű spermája van. A legjobb egészségi állapotban lévő férfiak csoportjába tartozók 31 százalékának egy, 14 százalékának pedig kettő, vagy több rendellenességet mutatták ki a kutatók a spermiumok elemzése során. Azoknak, akiknek hormonális, keringési - magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, megélt szív-, vagy agyi infarktus -, kiválasztási, vagy bőrproblémájuk volt a vizsgálat idején, nagyobb eséllyel rendelkeznek nem megfelelő, kellő mennyiségű, és egészséges spermiumokkal.

Ezek a betegségek gyakorta az elhízáshoz, a dohányzáshoz, és az alkohol rendszeres fogyasztásához is kapcsolódhatnak. Fontos azt is tudni, hogy minden hatodik terméketlen férfinél nagy a valószínűsége egy nagyobb, komolyabb, olykor gyógyíthatatlan betegség meglétének. Ezt mindenkor csak a részletes, precíz vizsgálatok deríthetik ki. Elhanyagolni nem érdemes, sőt nem szabad, hiszen az életüket teszik kockára a nemtörődöm, vagy a betegségtől rettegő férfiak. Nemtörődömségükkel gyakorta a családalapítás esélyét is kockára tehetik.

A spermiumok elhelyezkedése

A spermiumok a herében 35 C – fokon képződnek, ennél magasabb hőmérsékleten nem termelődnek, vagy a már meglévők elpusztulnak. Érdekesség, hogy az alacsonyabb hőmérséklet sem kedvez a spermiumképződésnek, viszont a meglévőeket nem pusztítja el. Ebben nagy szerepet játszik a herezacskó összehúzódása, és elernyedése a hideg, illetve a meleg időjárás hatására. A herezacskó ezért izmainak összehúzódása során és az izzadságmirigyeinek köszönhetően termosztáthoz hasonlatos működéssel biztosítja az ideális hőmérsékletet. A herékben, melynek szerkezeti felépítése sajátos, mintegy 250 herecsatorna található, s ezekben történik a spermiumok fejlődése. 72 napig fejlődnek és vándorolnak a csatornák zegzugos részeiben, míg végül a mellékherében megállapodnak, megpihennek egy időre. A herében és a mellékherében a hímivarsejteken kívül, a spermiumok képződését, érését fokozó és szabályozó anyagot tartalmazó váladék található, melynek fontos alkotórésze a tesztoszteron.

Az ondó értékes folyadék, fehéres, szürkés, sárgás, gesztenyére emlékeztető illatú férfi testnedv. Ejakulációkor 2-6 ml lövell ki, benne a férfiak 40-360 millió ivarsejtjével, melyek közül csak egy lesz képes megtermékenyíteni a női petesejtet, ha azok jókor, jó helyen, jó időben találkoznak. Jó tudni, hogy a magömlés előtti váladékban is lehetnek már olyan anyagok, amelyek a megtermékenyítést előidézik, ami a nem kívánt terhesség idején mindenképpen védekezést igényel a férfi részéről, ha a nő nem szed fogamzásgátló gyógyszert, vagy nincs másként felkészülve a védekezésre. A férfiak meddőségét sterilitásnak nevezik a diagnózisban a szakorvosok a részletes kivizsgálást követően. Ez megismételhető.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Soltész László, belgyógyász, urológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.