Amit a férfiaknak tudni kell az egészségük érdekében

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Miért nem fordulnak orvoshoz a férfiak, ha betegek vagy ha prevencióról van szó?

Mondják, hogy a férfiak a teremtés koronái, az erősebb nem képviselői, de ha őszintébben akarunk felelni, hozzá kell tenni: gyakorta sokkal gyengébbek, mint a nők. Igaz az is, hogy a férfiak nagyobbat képesek ütni, fizikailag erősebbek, olykor termetesebbek, bátrabbak, jobban vadásznak, egyszóval keményebb fából faragták őket, mint a nőket. Ám, ha az egészségről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, nem úgy, mint a nők. A hölgyek e tekintetben tudatosabbak, bátrabbak, felelősségteljesebbek. Vajon mi lehet ennek az oka, s mi a megoldás?

Általánosítani semmiképpen nem szabad, hiszen vannak tudatosan és felelősségteljesen gondolkodó és viselkedő férfiak, ha az orvosi vizsgálat vagy kontroll szóba kerül. Ők azok, akik rábeszélés nélkül, saját elhatározásukból döntenek úgy, hogy szakemberhez fordulnak, ha fájdalmat vagy más rendellenességet észlelnek a testük bármely részén. Helyesen teszik, és csöppet sem férfiatlan viselkedés szakorvos segítségét kérni a lehetséges betegség kizárása vagy mielőbbi gyógykezelése érdekében. Ez akkor is így van, ha az egészségügyi rendszerünkben egyre nehezebb eligazodni, s az adott panasz kivizsgálására, gyógyítására a páciensek hosszas előjegyzés és várakozás nélkül csak ritkán kaphatnak időpontot. Jó hír, hogy valamilyen praktikus megoldás mindig létezik, ha igazán meg akarjuk azt találni, és az egészségünket előtérbe helyezzük.

Dr. Balla Andrea klinikai szakpszichológus szakmai tapasztalata alapján a következőképpen látja a férfiak és az egészségügyi vizsgálatok különös „viszonyát”, és ellentmondását.

- Örök kérdés marad, hogy a teremtés koronái miért halogatnak bármely orvosi vizsgálatot, ha az szükséges, indokolt a fennálló testi vagy lelki panaszaikat tekintve. Az eltérés fő oka a nők és a férfiak között biológiai, társadalmi és viselkedésbeli tényezőkkel magyarázható elsősorban. Nem mellékes az sem, hogy a valaha gyermek kisfiút milyen gondossággal nevelte és irányította az édesanyja, illetve az édesapja a különböző életszakaszokban, a kritikusabb élethelyzetekben és mennyire engedték a személyiségét kibontakozni, illetve miként határolták be cselekvéseit, döntéseit. Visszaköszön a férfiak életébe, ha az édesanyjukat vagy épp az édesapjukat gyakorta vagy hosszú időn át látták betegnek, elesettnek. Ha a gondozásukban is részt vettek, az így kialakult érzelmi hatás sérülékenyebbé teszi a férfit, amit többnyire titkol, elfed, s önmagát erősnek, egészségesnek láttatja minden körülmények között. Így ha bármely betegség gyanúját észleli magán, inkább halogatja az orvosi segítségkérést.

- Érdekes, amit mond, mert a kompenzálás helyett az is eszünkbe jut, hogy a beteges szülők mellett élő férfiak egy idő után hajlamosabbak lesznek bizonyos kórságokat kitalálni, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek.

- Ez is megtörténhet, de nem ez a jellemző, hiszen a férfiak ösztönösen is szeretnek erősnek, stabilnak látszani. Biológiai magyarázat lehet, hogy a férfiaknak X és Y kromoszómájuk van, a nőknek pedig két X, a férfiak szervezetében lényegesen több a tesztoszteron, a nőkben sokkal több az ösztrogén, valamint az utóbbiaknak magasabb a HDL-, vagyis a jókoleszterin-szintje, a férfiaknak vaskosabb a hasi zsírrétegük. A tesztoszteron hatására alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek: szakáll, bajusz, erősebb szőrzet, felelősek a járulékos nemi mirigyek, a prosztata és az ondóhólyag működéséért. A férfiak életében a tesztoszteronszintet befolyásoló tényezők lehetnek a túlsúly, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú diabétesz, a pajzsmirigyműködés rendellenessége, valamint a máj- és a vesebetegségek.

Ha a társadalmi hatásokat tekintjük, akkor a régi férfi modellt tekintve többnyire ők voltak a családfenntartók, a több pénzt keresők a családban, csakhogy ma már lehet, hogy munkájuk sincs, vagy a párjuk több pénzt visz haza a családi kasszába, így a stressz hatalmas teherként nehezedik rájuk. Vagyis görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy nem lehetnek betegek, nem eshetnek ki a munkából, nem gyengülhetnek el és le a napi hajsza során – igaz ez a nőkre is érvényes, hiszen sokan közülük egyedül látják el a gyermekeiket, és magukat is –, nem mehetnek táppénzre, mert kiesnek a pénzkeresési, előrejutási mókuskerékből. A munkaadók a férfiaknak kevésbé tolerálják, ha beteget jelentenek, netán komolyabb kórság fogságába kerülnek. Ezek helytelen és méltatlan beidegződések.

- A káros szenvedélyek tekintetében az arra bármi okból hajlamos nők lassan utolérik a férfiakat, mégis az utóbbiakkal azonosítjuk a túlzott italozást vagy a dohányzást, az éjszakai élet túlkapásait. Ezeknek milyen szerepe van az egészség hanyatlásában, elvesztésében?

- A férfiak habitusát inkább jellemzi a hirtelen indulat, az agresszivitás, ezek helytelen levezetése, kezelése, és a túlzott stressz. Ezzel is magyarázható, hogy gyakrabban és rendszeresebben menekülnek az alkoholhoz, a dohányzáshoz, a kicsapongó élethez, a túlevéshez, vagy épp az étkezés elhanyagolásához, ami a testi, lelki egészségükre is rosszul hat. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak szervezetükben, teherbíró képességükben, inkább homokba dugják a fejüket és legyintenek a problémára, átmenetinek tekintik azokat vagy egyenesen letagadják a tüneteket. A legvégső esetben fordulnak orvoshoz s kérnek segítséget. Többnyire akkor, ha már elhatalmasodott a baj. (Nem azokra gondolok, akik hipochonderek és a legártalmatlanabb tüsszentésből is tüdőgyulladást "diagnosztizálnak" maguk számára.) Az előbbi, a macsó szindróma, ami nem viseli el, hogy a férfiembert gyengének, elesettnek lássa bárki és főként nem betegnek. Az már csak ráadás, hogy orvoshoz fordulni sokuk szerint a gyengeség jele, gyógyszert szedni pedig egyenesen férfiatlan és öreges. Ezek persze mind túlzó és csöppet sem bölcs szemléletre vallanak.

- Megtörtént, hogy egy középkorú férj több mint egy évig a depresszió tipikus jeleit mutatta, s az állapota egyre rosszabb lett, amit a családja szenvedett meg. Makacs és hiú ember lévén nem volt hajlandó orvoshoz fordulni. Hosszas könyörgés után abba beleegyezett, hogy a felesége pszichiáter segítségét kérje, de a rendelésre nem volt hajlandó elmenni. Ez a viselkedés vajon mivel magyarázható?

- Nehéz a részletek ismerete nélkül válaszolni, de annyi bizonyos, hogy a depresszió önmagában lehet olyan súlyos, amit a beteg férfi nem is tud megfogalmazni, de a tünetektől egyre jobban szenved és még inkább bezárkózik. Ha a munkahelyi pozíciója, a személyisége miatt – helytelenül – szégyenként éli meg a betegségét, a szakemberhez fordulást, inkább legyen egy közvetítő családtag, aki átsegíti a krízisen és mégis eljuttatja az orvoshoz, mint hogy bárki is legyintsen a betegre. Ennek visszafordíthatatlan következményei is lehetnek.

- Visszakanyarodhatunk oda, hogy a megelőzésnek van a legnagyobb szerepe a férfiak egészségmegőrzésében, akárcsak a nők esetében, így a helyes életmód részben hozzájárulhat a nagyobb betegségek elkerüléséhez?

- Ezt tekinthetjük alapigazságnak is, a helytelen életmód mellett számos más tényező is kiválthat bizonyos betegségeket, melyek a genetikai tényezőkkel is magyarázhatóak. A megelőzés természetesen kulcsfontosságú lehet abban, hogy a férfiak egészségesebbek legyenek. Az elkerülendő tényezők sorában említeném a dohányzást/láncdohányzást, a drogfogyasztást, az alkohol mértéktelen és rendszeres fogyasztását, a túlzott stresszt, az elhízást. Figyelni kell azonban a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, a lelki egészségre. Kerülje a vegyi szennyezőanyagokat és a másféle környezeti ártalmakat is, amennyire csak lehetséges, ügyeljen a vezetésnél a biztonsági öv használatára, ne akarjon száguldozva közlekedni az utakon. Fontos, hogy a szexuális élet biztonságos legyen, fontos a fertőzések, a nemi úton terjedő betegségek megelőzése, továbbá a rendelkezésre álló szűrővizsgálatokon való megjelenés. S ha bármi rendelleneset észlel bármelyik férfi magán, ne húzza az időt, ne kuruzsolja otthon magát, ne a világhálót böngéssze naphosszat, hanem forduljon orvoshoz, szakemberhez minél előbb a saját érdekében.

- Mit tehetnek a családtagok a férfiak egészségének megőrzése érdekében?

- Érdekes kérdés, ami visszanyúlik arra az időszakra, amikor a férfi kisfiú volt, és az édesapja nem vette át a gyermek édesanyjától a serdülőkori felvilágosító beszélgetéseket vagy az orvoshoz fordulás menetét. Ez különösen érvényes a serdülőket, később a fiatal férfiakat érintő, a nemi szervük egészségének, tisztálkodásának, méretének, az ebből adódó gátlások kialakulásának a helyes „kezelésére”. Aki ezzel nem találkozott, az a férfi a saját apjának sem tud később a hasonló jellegű, férfi bajokon tanácsokkal segíteni. Óriási jelentősége lenne, ha a fiúk küldenék el az apjukat prosztatavizsgálatra, 45-50 éves korban. Magyarországon jelenleg nincs olyan átfogó szűrővizsgálat, ami a férfiak nemi életének, esetleges betegségének, nemi szervének s az azzal összeköttetésben álló szerveknek a szűrésével foglalkozna. Ha párkapcsolatban él egy férfi, érdemes a feleségére, a társra hallgatni, ha egy intő jel vagy bármilyen jellegű panasz esetén orvosi vizsgálatot javasol. Sőt! A nők többsége ilyen tekintetben annyira profi és készséges vagy inkább aggódó, hogy még az időpontot is egyezteti a párjuk számára a szakorvossal.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Balla Andrea, klinikai szakpszichológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.