Meddig élhet a magyar férfi?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A legtovább az osztrák férfiak élhetnek, a legrövidebb élettartamra a románok számíthatnak, amennyiben a környező országokat nézzük. Mi, magyarok pedig nem számíthatunk túl sok jóra.

Az EU-ban élő férfiak születéskor várható élettartama átlagosan 77,9 év, a nőké ezzel szemben 83,3 év – derül ki az Eurostat adataiból. Megállapítható a szakadás nyugat és kelet között, illetve észak és dél között is tapasztalhatunk különbségeket.

A legtovább az izlandiak és a svájciak élnek (a férfiaknál 81,2 és 80,8 év), mi magyar férfiak 72,3 évre számíthattunk 2015-ben (két évvel később, 2017-ben 72,4 év volt az átlagos mutató). Az osztrák férfiak túlszárnyalják az EU28 átlagát (78,8 év), a románok nálunk is rosszabb helyen állnak (71,5 év), a szlovák férfiak évek óta tartják a 73 év körüli élettartamot (73,1 év), a szlovénok pedig megközelítik az osztrákokat (77,8 év). A mutató azt adja meg, hogy egy újszülött az adott év halandósági viszonyai – korspecifikus halálozási valószínűségek – mellett még átlagosan hány év élettartamra számíthat, a várható élettartam növekedése mögött több tényező állhat.

Mikor volt a csúcs?

Megfigyelhető a születéskor várható élettartam óvatos növekedése, 2010-ben egy férfi közel 5 évvel hosszabb életre számíthatott, mint 1960-ban (2010-ben érte el a születéskor várható élettartam a 70 évet, a legtöbb országban ez a jellemző ma is). Uniós csatlakozásunk évében kereken 73 évet jósoltak egy 2004-ben született fiúnak, ezt a mutatót minden évben sikerült közel fél évvel növelni, 2014-ben volt a csúcs 76 évvel.

Várható élettartam KSH

A jelen és a nem túl biztató jövő

A 2017-ben bekövetkezett halálesetek 73,4 százaléka a nem fertőző, krónikus betegségekre vezethető vissza a világban. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések (17,8 millió áldozat) állnak, ezeket követi a rák (9,6 millió elhunyt) és a krónikus légúti betegségek (3,9 millió halálos áldozat). A túlsúly és elhízottság világszerte terjedőben van, több mint egymillió ember hal meg évente a 2-es típusú diabétesz következtében.

Egyes kutatások szerint 2030-ra már 26 millió megbetegedést regisztrálnak a világon, ebből 11,5 millió daganatos haláleset lehet.

Tovább Az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
T. A., újságíró
Adatok forrása: Eurostat, KSH, MTI, HVG

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.