A szívroham felismerése, jelei és tünetei - Különbségek a férfiak és nők között

Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta:
Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos tényező befolyásolhatja: például nem, életkor és a szívbetegség sajátosságai.

Fontos, hogy megértsük, milyen sokféle tünet figyelmeztethet szívinfarktusra. A további információk feltárásával önmagán és szerettein is tud segíteni baj esetén.

A szívroham tünetei a férfiaknál – az erősebb nem a gyengébbik?

A férfiaknál gyakoribb a szívinfarktus előfordulása, mint a nőknél, ennek genetikai, életmódbeli és hormonális okai is vannak. Az öröklött szívmegbetegedés, a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint az elhízás mind a szívroham előidézői. Sajnos sokkal több férfi folytat olyan életmódot, amely időben elvégzett szűrés nélkül egy váratlan szívinfarktushoz vezet.

A szívinfarktus egyaránt okozhat súlyos tüneteket férfiakban és nőkben is, mégis megfigyelhető, hogy férfiaknál gyakran kifejezettebbek, erőteljesebbek a panaszok, mint a nőknél.

 • mellkasi fájdalom, nyomásérzés, amely elmúlhat, majd újra jelentkezhet, vagy folytonosan is fennállhat 10-20 percen túl is.
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a bal vállban, a karokban, a nyakban, az állkapocsnál vagy a gyomorban
 • gyors vagy egyenetlen szívverés
 • gyomorfájás vagy gyomorrontásérzet, akár hányással
 • légszomj, ami pihenés hatására sem múlik el
 • szédülés és ájulásérzés
 • erős verejtékezés

Nőknél ezzel szemben néha múló rosszullét, átmeneti gyengeség az első tünet, mely, ha nem veszik kellően komolyan, akkor súlyos lefolyású szívinfarktushoz vezethet.

Nagyon fontos tudni, hogy minden szívinfarktus más. Lehetséges, hogy nem pontosan a felsorolt tüneteket érzékeli, vagy nem valamennyit tapasztalja a fenti panaszok közül. Ha azonban azt érzi, hogy valami nincs rendben a testével, azonnal hívjon segítséget!

Az infarktus előjelei

A Society of Cardiovascular Patient Care szerint a szívroham korai tünetei az emberek 50 százalékánál jelentkeznek. Ha Ön tisztában van a korai jelekkel, és mihamarabb segítséget kér, az orvosok akár a szívrohamot is meg tudják akadályozni. Minél hamarabb kér segítséget, annál kedvezőbbek a lehetőségei a teljes felépülésre és a maradandó szívkárosodás megelőzésére.

A szívroham korai tünetei a következők:

 • enyhe fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, ami kis idő után elmúlik, majd újra jelentkezik (úgynevezett „dadogó” fájdalom)
 • nyak-, váll- és állkapocsfájdalom
 • izzadás
 • émelygés és hányinger
 • szédülés és ájulás
 • légszomj
 • halálfélelem
 • erős nyugtalanság vagy zavartság

Az elmúlt néhány évtizedben a tudósok megállapították, hogy a nők esetében a szívroham tünetei kicsit eltérnek a férfiak tüneteitől. A leggyakoribb tünetek közé furcsamód a mellkasi fájdalom nem tartozott bele. Inkább szokatlan fáradtságra, szorongásra, alvászavarra vagy emésztési bántalmakra panaszkodtak.

A csendes szívinfarktus

A csendes szívinfarktus is olyan komoly, mint egy normál szívroham, kivéve, hogy nem fordulnak elő a fenti tünetek, így sokan élnek át szívinfarktust anélkül, hogy tudták volna. Ez sajnos a maradandó szívkárosodást és a jövőbeli infarktusok esélyének növekedését is maga után vonja.

A csendes szívinfarktus főként a cukorbetegeket és azokat érinti, akiknek már korábban volt szívrohamuk.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Szívroham után: rehabilitáció, az újabb roham megelőzése és gondozás

A csendes szívinfarktus jelei lehetnek:

 • kellemetlen érzés a mellkasban, vállakban, karokban, ami pihenés hatására elmúlik
 • légszomj és gyors kimerültség
 • alvászavar és növekvő szorongásérzés
 • alhasi fájdalom és gyomorégés
 • nyirkos bőr

Mivel a fenti panaszok általában nem súlyosak, ezért nem kerülnek időben orvoshoz a betegek, és létrejön kisebb-nagyobb területű szívizomelhalás. A csendes szívroham lezajlása után sokkal fáradtabbnak érezheti magát az ember és a mindennapi feladatok is sokkal megterhelőbbnek tűnhetnek, amelyek a kialakuló szívelégtelenség jelei lehetnek.

Ütemezzen be rendszeresen vizsgálatokat!

A rendszeres időközönként elvégzett szűrővizsgálatokkal és a megfelelő tájékozottsággal hozzájárulhat a szívroham megelőzéséhez vagy időben történő felismeréséhez. Különösen abban az esetben, ha a családjában előfordult már szívmegbetegedés, konzultáljon egy orvossal, hogy felmérje szíve jelenlegi állapotát!

Forrás: WEBBeteg
S. F., fordító
; healthline.com
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Módosítva: 2019.05.13 16:03, Megjelenés: 2019.05.13 16:03

CIKKAJÁNLÓ

 Új koronavírus

Új koronavírus

Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

Kismedencei fájdalom férfiaknál

A kismedencei fájdalom a köldök és az ágyék között jelentkező, meglehetősen gyakori panasz, mely gyakran egyéb tünetekkel is jár. A kezelés a kiváltó...

Férfi meddőség - hogyan küzdjünk meg...

Gyakori jelenség, hogy a meddőséget és a gyermek utáni vágyakozást elsősorban a nőkhöz kötjük, pedig a várva várt baba érkezéséért éppen olyan...

A hideg idő veszélyes a szívre

A hideg gyakran nagy kihívást jelent az élőlényeknek, ezalól az ember sem kivétel. A hideg idő a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás...

Szívinfarktus és rehabilitáció

A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük a...

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt...

Fiatalkori szívinfarktus

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó...

Melyik kávé árt az egészségnek?

Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.