Az, hogy hány fekvőtámaszt tudunk csinálni, megmutatja a keringési rendszerünk állapotát

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Jól jelzi a férfiak keringési rendszerének egészségi állapotát, hogy hány fekvőtámaszt képesek megcsinálni - mutatott rá egy tanulmány. Ez a felfedezés talán egy új kockázatfelmérési módszerre ad lehetőséget, amely egyszerűen elvégezhető és olcsó.

A WHO (World Health Organization) adata szerint évente 17,9 millió halálozást okoz a keringési rendszer megbetegedése, ami körülbelül 31 százaléka a világ halálozási számának. A keringési megbetegedések számát növelő legjelentősebb tényező az egészségtelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a dohányzás.

A keringési rendszer megbetegedése és a testmozgás közötti kapcsolatot már régen megállapították, jelenleg jellemzően futópados tesztekkel mérik. A Dr. Justin Yang által vezetett kutatócsoport tanulmányának eredményei szerint lehetséges az állapotfelmérés egy egyszerű és költséghatékony módszerrel, csupán fekvőtámasszal.

Az eredményeket a JAMA Network Open hozta nyilvánosságra, ami alapján azok a férfiak, akik egyhuzamban képesek 40-nél több fekvőtámaszt lenyomni, valószínűleg kisebb esélyük van a keringési rendszer megbetegedésére, mint akik nem tudják ezt a mennyiséget teljesíteni. „Meglepő módon a fekvőtámasz sokkal jobban fel tudja mérni a férfiak egészségi állapotát, mint a futópados terheléses teszt.” – nyilatkozta Dr. Yang.

Minél több fekvőtámaszt tud csinálni, annál jobb

A kutatócsoport 1104 fő, átlagosan 28,7-es BMI-vel rendelkező 39 év körüli tűzoltót kezdett el vizsgálni. Ezen férfiakat 10 évig kísérték figyelemmel 2000 és 2010 között.

A kutatás kezdetén minden egyes férfinál feljegyezték mind a fekvőtámasz számot, mind pedig a futóteszt eredményét. A kutatók ezt követően minden évben orvosi kérdőívet töltettek ki a páciensekkel a fizikai állapotukat illetően. A 10 éves periódus után a tudósok 37 fő, keringési rendszer betegségével küszködő embert jegyeztek fel közülük. Egy fő volt csupán a betegek közt, aki az elején 40-nél több fekvőtámaszt tudott csinálni, a többiek mind 40-nél kevesebbre voltak képesek.

A tudósok azt is megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik 40-nél több fekvőtámaszt tudtak csinálni, 96%-kal kevesebb esélyük van a kardiovaszkuláris betegségekre, mint azoknak, akik 10-et vagy annál kevesebbet. Ezenkívül a csapat feljegyezte, hogy a fekvőtámaszszám a vérkeringési rendszer megbetegedésének kockázati tényezőjét sokkal jobban felméri, mint a futóteszt.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés résztvevői 30 és 40 év közötti, kiváló kondíciójú férfiak. Tehát a megállapítások nem biztos, hogy nőkre, idősebb, fiatalabb vagy kevésbé jó fizikai állapotban lévő emberekre is igazak. Az a megállapítás azonban, miszerint a keringési rendszer egészsége és a rendszeres testmozgás összefügg, mindenképp helytálló.

Tovább Érelmeszesedés és mozgás

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.