Prosztatarák: évente 4000 friss regisztrált eset

Affidea
megjelent:

A szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 40 év feletti férfinak javasolt még panaszmentes állapotban is, hiszen ötvenéves kor felett már a férfiak 40 százalékánál kimutathatóak az elváltozások.

Kutatási adatok is alátámasztják, hogy a magyar férfiak körében erősíteni kell az egészségtudatosságot, a szűrővizsgálatok fontosságát. Egy országos reprezentatív mintán végzett felmérés eredményei szerint a férfiak a nőkhöz képest jobbnak értékelik egészségi állapotukat, nem szívesen panaszkodnak és ritkábban járnak orvoshoz. A magyar középkorú férfiak halálozási rátája ugyanakkor európai összehasonlításban kiemelkedően magas, várható élettartamuk viszont alacsony. Amíg az Európai Unióban a férfiak születéskor várható élettartama 78 év, hazánkban csupán 72 év.

Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az Affidea For Men Férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van, mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák, amelyeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.Ilyenek az egyes életkorokban jellemző kórképek: a fiatalabb korosztályokat érintő hererák, a népbetegségnek számító krónikus prosztatagyulladás, vagy az idősebb generációnál jelentkező prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák, szexuális panaszok.



A szakember hozzátette, hogy a prosztatarák hazai előfordulási adatai aggasztók: 4000 új esetet regisztrálnak, és 1300 férfi hal bele évente a betegségbe, ami a prosztatarákot a férfiak vezető rákos kórképei közé emeli. Bár a prosztatarák időskori betegség, ötvenéves kor felett már a férfiak 40%-ánál kimutatható a jelenléte. A prosztatarák azért is szed ilyen sok áldozatot itthon, mert a betegek mintegy 80%-a későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban 80%-uk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

Akár évekig is tünetmentes

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres prosztatarákszűrés életet menthet, hiszen minél hamarabb derül fény a daganatra, annál jobbak a beteg gyógyulásának esélyei. Már 40 éves kor felett ajánlott az éves prosztataszűrés, 50 év felett, kiegészítésként, javasolt az úgynevezett PSA-szűrés is, 60 éves kor után pedig félévente tanácsos felkeresni az urológus szakorvost.

Fontos megjegyezni, hogy a szűrésnek egyaránt része a has, a vesetájék és a nemi szervek vizsgálata, valamint a kismedence szerveinek ultrahangos ellenőrzése. További adatokat szolgáltat a vizeletvizsgálat, illetve indokolt esetben a vérvétel, amely többek között lehetővé teszi a – diagnosztikai szempontból leghitelesebbnek tartott – PSA-érték (prosztataspecifikus antigén) megállapítását is. Akinek 50-70 év között nem változik a PSA-értéke, válószínűleg nem is lesz prosztatarákja.

Bővebben A prosztatarák tünetei

Mikor alakul ki?

Prosztatarák akkor alakul ki, ha a prosztata egyes sejtjei abnormálisan gyors reprodukcióba kezdenek, és rosszindulatú daganatot hoznak létre. Ha nem kezelik időben, a rákos sejtek szétszóródhatnak a test többi részében, különösen a nyirokcsomókban és a csontokban, így alakul ki az áttétes rákbetegség.

Az akár évekig tartó tünetmentes időszakot követően a növekvő prosztatadaganat vizelési nehézségeket okozhat: a sűrűn jelentkező vizelési inger ellenére a beteg nem tudja tökéletesen kiüríteni a hólyagot, a pangó vizelet pedig gyakran húgyúti fertőzésekhez vezethet. Előrehaladott állapotban a daganat betörhet a húgyhólyagba vagy a húgycsőbe, ez véres vizeletet, véres ondót, gáti, keresztcsonti, deréktáji fájdalmakat okozhat. Áttétként csontban is előfordulhat, amit csontfájdalom, kóros csonttörés jelezhet. Későbbiekben az általános daganattünetek – gyengeség, fogyás, vérszegénység – is jelentkezhetnek.

A prosztatarák stádiumának, illetve más tényezők (a daganat típusa, kiterjedtsége, a beteg életkora, egészségi állapota, életvitele stb) függvényében változhat az alkalmazott terápia. Az urológus főorvos kiemelte, hogy korai diagnózis esetén is a betegek folyamatos gondozása, a betegség lefolyásának kontrollja szükséges.

(Affidea)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.