Mi állhat a fejfájás hátterében?

szerző: Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász - Budai Egészségközpont
frissítve:

Érezte már, hogy a fájdalomtól lüktet és hasogat a feje? Legszívesebben eldobna mindent, és egy sötét szobában pihenne egész nap? Ilyen és hasonló tünetekkel rengeteg ember küzd, nap mint nap.

A fejfájásnak több oka lehet, illetve több módszer létezik a tünetek enyhítésére, kezelésére. Az alábbiakban dr. Kovács Tibor szakorvos segít néhány hasznos tanáccsal a gyakori fejfájásban szenvedőknek, hogyan lehet gyorsan kezelni a panaszokat, vagy akár megakadályozni egy erős fejgörcs kialakulását.

A fejfájásos rohamok előfordulási helyei
Fejfájás típusok tünetei
A migrén esetében az oldal változhat.
Forrás

„Aki már átélt egy erős migrénes rohamot, bármit megtenne azért, hogy többet ne érezze át ezt a fájdalmat. A legjellemzőbb tünetek a tompa vagy erős fájdalom a tarkó, halánték vagy a homlok tájékán, a fényérzékenység, a szem előtt vibráló fények, a szédülés és hányinger.

A fejfájásnak is több oka lehet, ezért azt javaslom, hogy először mindenképp keressünk fel egy szakorvost, aki a páciens kórtörténetét felmérve megtalálja a hatékony kezelési módszert” – mondta Dr. Kovács Tibor.

Ahhoz, hogy jól induljon a napunk, mindig reggelizzünk. Ez nem csak ahhoz szükséges, hogy a napi feladatokhoz feltöltődjünk energiával, hanem ez az egyik módja annak, hogy megelőzzük a fejfájást. Ugyan ilyen fontos a napi rendszeres étkezés.

Ha érezzük, hogy éhesek vagyunk, együnk valamit, hiszen a hosszan tartó éhségtől is megfájdulhat a fejünk.

A fáradtság, kialvatlanság is okozhat panaszokat, így ajánlott – főként a gyermekeknél – a megfelelő mennyiségű alvás.

Munkahelyünkön, az iskolában szellőztetessünk gyakran, mivel az elhasználódott levegő is előidézheti a panaszokat.

Vírusfertőzés miatt is fájhat a fej

A fentieken kívül betegségek, vírusfertőzések kísérő tüneteként is fájhat a fejünk, de ezek a tünetek a gyógyulás folyamatában mérséklődnek, vagy megszűnnek.

Számos fül-orr-gégészeti és szemészeti betegség is fejfájással járhat, illetve igen gyakran lelki problémák miatt alakulhat ki.

Visszatérő fejfájások esetében fontos a szerkezeti idegrendszeri betegségek kizárása.

Mikor gondoljon migrénre?

Vannak olyan esetek, amikor bevezető panaszokat követően vagy akár előzmény nélkül is erős, lüktető fájdalom jelentkezik, általában a fej egyik oldalán, gyakran homloktájon. A fejfájást hányinger, hányás kísérheti. Ezek a tünetek migrénre utalnak.

A beteg állapotát a fizikai munka, a televízió nézés, az erős fény és hangok, vagy a monitor előtt végzett munka ronthatja, ezért ha tehetjük, besötétített szobában pihenjünk néhány órát.

Javasolt szakorvosi segítséget kérni

Aki ebben a betegségben szenved, mindenképp keressen fel egy szakorvost, aki személyre szabott kezelési módszert javasol, és segít a megfelelő gyógyszer kiválasztásában, illetve annak helyes alkalmazásában.

Javasolt már a fejfájás kezdetén, minél korábban bevenni a tablettát, így elkerülhető az erősebb, görcsös, tartósabb fejfájás.

„A gyakori panaszok oka ritkán lehet örökletes tényező is, de a tünetek akár komolyabb betegségre (pl. stroke, agydaganat) is utalhatnak.

Ezt olvasta már? Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

Aki érzékeny a frontokra, annak érdemes az időjárás előrejelzést hallgatni, és ha teheti, ennek megfelelően szervezni napjait.

Ezt olvasta már? A stroke korai jelei

Gyerekek fejfájása esetén is keressünk fel szakorvost, bár gyakran az iskolában derül ki, hogy a panaszokat a szem problémái okozzák és azok szemüveggel hamar orvosolhatók” – tette hozzá a szakember.

Tovább Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

(Budai Egészségközpont - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász)

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.