Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

Az aura jelenléte során cikkázó fényeket, izomgyengeséget, és koncentrációs zavart tapasztalhat.

A migrénes betegeknek azonban, csak 20 százalékánál jelentkezik a fejfájási rohamot megelőző aura, sokkal általánosabb jelenség a migrént megelőző szédülés és hányinger. A betegek mintegy 70 százaléka számol be féloldali fejfájásról, mely időtartama egyénenként változó, de általában három-négy órától három napig tarthat.

A migrénes fejfájástól szenvedő betegek, érzékenyek a fényre és a hangokra, így számukra enyhülést hozhat, ha egy elsötétített, félreeső, csöndes szobában ledőlnek pihenni, míg a tünetek enyhülnek.

A nők hajlamosabbak

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata fiatal nők körében. Esetükben háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

A migrént kiváltó okok

A stressz, a túlhajszoltság, az alvásmegvonás és az éhezés is kiválthat migrénes rohamot. Bizonyos ételek és italok ugyanilyen hatással lehetnek a szervezetre. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • alkohol (különösen a vörösbor),
  • koffein,
  • banán,
  • joghurt,
  • avokádó,
  • érett sajtok,
  • marinált csirke,
  • marhából és halból készült ételek,
  • szalámi,
  • bacon,
  • erős paprika,
  • monosodium glutamát ízfokozót tartalmazó ételek.

A migrén kezelése

Az enyhébb migrénekre az aspirin- és ibuprofentartalmú gyógyszerek hozhatnak enyhülést, míg az erősebbeket általában triptánokkal kezelik. Azoknál, akiknél a migrének gyakoriak, ezáltal életminőségi változást okoznak, megelőzés céljából propranolol, verapamil és amitriptyline hatóanyagú gyógyszereket szoktak felírni.

Érdemes naplót vezetnie migrénes rohamairól, így könnyebb meghatározni, mi provokálhatja Önnél a migrén kialakulását. Figyelje meg, mikor kezdődik a fejfájás, milyen sokáig tart, és mi az, ami enyhíti a fájdalmat.

Mindenképpen rögzítse a fejfájást csökkentő gyógyszerek nevét és dózisát. Fokozottan figyeljen oda, milyen ennivalót fogyasztott a megelőző 24 órában, volt-e valamilyen szokatlan stressznek kitéve, illetve mit csinált, amikor a fejfájás elkezdődött.

Izomlazító tornagyakorlatok, hideg vizes borogatás vagy masszázs és megfelelő mennyiségű alvás szintén segíthet a panaszok enyhítésében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.