Mi lehet a fejfájás oka? - Az orvos válaszol

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Édesanyám 42 éves, és nagyon sokszor van erős fejfájása. Legtöbbször akkor fáj neki, mikor menstruál, de azon kívül is sokszor. Orvoshoz nem megy el, mert évekkel ezelőtt már volt, és csak fájdalomcsillapítókat adtak neki, az okát nem keresték. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján nagy valószínűséggel az Édesanyjának migrén betegsége van. Ez egy olyan elsődleges fejfájás, melynek hátterében kimutatható agyi eltérés nincs. Gyakran van jelentkezése összefüggésben hormonális változásokkal, ezért sok nő esetén a menstruációs ciklushoz köthetően jelentkezik. Érdemes elmenni legalább egyszer ideggyógyászatra, legjobb lenne fejfájás szakrendelésre.

A betegség kezdetén, ahhoz, hogy biztosan kizárják az esetleg társuló agyi rendellenességeket, egy koponya CT vagy MR, nyaki UH illetve labor vizsgálatot szoktunk kérni. A fejfájások kezelésére attól függően szoktunk terápiát javasolni, hogy milyen gyakran jelentkeznek. Ritka, havi 2-3 fejfájás esetén fájdalomcsillapítókat javaslunk, minél hamarabb a fejfájás kezdetétől számítva.

Sokat fejlődött a terápia

Ma már vannak speciális, a migrénre kifejlesztett fájdalomcsillapítók, melyeket szakorvos javasolhat. Emellett a fejfájás elején a lehetőségek szerint érdemes lefeküdni, megpróbálni elaludni, mert az alvás is szünteti, illetve mérsékli a fájdalmat.

Gyakran jelentkező fejfájás esetén, lehetőség van úgynevezett megelőző kezelésre, melyet kúraszerűen szoktunk javasolni. Ezek hatására a migrénes fejfájások száma csökkenhet.

Próbálja rábeszélni az Édesanyját egy ideggyógyászati vizsgálatra, elmondva neki, hogy már vannak hatásosabb szerek, de ezeket csak szakorvos javasolhatja.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.