Az aurás migrén

Dr. Szappanos Zsuzsanna
szerző: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben keveredhet egymással. Egyértelmű genetikai háttér egyikben sem ismert, azonban az aurával járó típus eltérő panaszokkal jellemezhető.

A migrén téma cikkei

6/1 A migrén tünetei
6/2 A migrént kiváltó tényezők
6/3 A migrén típusai
6/4 Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?
6/5 A migrén kezelése
6/6 Élet migrénnel

A betegek egy része a migrénes rohamot már egy nappal előre megérzi, elsősorban hangulatváltozás hívhatja fel a figyelmet a közelgő fejfájásra. Ezt a szakirodalomban prodromának nevezik. Ezek a bevezető tünetek több órával a fejfájás előtt jelentkeznek, és egyszerű migrénben is előfordulnak. A migrén szövődhet tenziós vagy krónikus fejfájással is.

Az aurával járó migrén elkülönítésében segítenek az alábbiak

Az MA a migrénnek egy altípusa, ez a migrénes esetek körülbelül negyedében keletkezik. Jellemzően a fejfájást megelőzően, fokozatosan, nagyjából 5 perc alatt, féloldali neurológiai góctünetek alakulnak ki, melyek pár perctől legfeljebb 60 percen belül maradványtünet nélkül elmúlnak.

Az aurás migrén góctünetei

  1. Vizuális tünet (látászavar): ez lehet pozitív fényvillanás, más szóval scintilláció, vagy negatív, latinul scotomának nevezett jelenség. Mindkét esetben átmenetileg megszűnik az éles látás.
  2. Érzészavar (zsibbadás, érzéketlenség): lehet féloldali, egy vagy mindkét végtagot érintő zsibbadás, arczsibbadás, de ellenkezőleg, érzéskiesés is előfordul, amikor kiesik a normális tapintás, fájdalomérzés.
  3. Beszédzavar (afázia): ilyenkor a beteg érti, tudja a szavakat, de nem képes kiejteni, megformálni azokat, ezért rövid időre beszédképtelenné válik, vagy beszéde érthetetlenné válik.
  4. Izomgyengeség (parézis): ritkán jelentkezik a zsibbadással egy időben, vagy a nélkül is.
  5. Agytörzsi tünetek: egyensúlyzavar, szédülés. A góctünetekkel egy időben, de legfeljebb 60 percen belül a migrénes fejfájás tünetei társulnakhozzá. Fontos tudni, hogy az auratünetek nem felelnek meg érellátási területnek. Közülük akár csak egy, kettő, vagy több is jelentkezhet egy időben.

Migrén vagy TIA: hogyan különíthetőek el a tünetek?

Mint a fentiekből kitűnik, a migrén aura erősen hasonlít az átmeneti agyi keringészavar, azaz TIA okozta tünetekhez. A kettő elkülönítése szempontjából a kivizsgálás fontossága igen jelentős.

Aurás migrén esetén az egyéb lehetséges diagnózisok figyelembevétele, illetve kizárása, a neurológiai kivizsgálás a további teendők szempontjából mindenképpen indokolt. Fiatalabb, és aurával járó migrénes nőknél a stroke kockázata magasabb, és ez tovább növekszik dohányzás vagy orális fogamzásgátló készítmények szedése esetén.

A migrén idegrendszeri működészavar, melynek átmeneti jellege a hangsúlyos

Jelen tudásunk szerint a migrén nem érbetegség – ahogy azt évtizedekkel ezelőtt gondoltuk –, hanem olyan primer idegrendszeri, neurovaszkuláris működészavar, amely PET-vizsgálattal követve aurával vagy aura nélküli esetben is lényegileg egyformán zajlik, összetett, komplex folyamat eredménye, csak fokozati különbség van. Aurás migrén esetén a működészavar okozta változások mennyiségileg nagyobb mértékűek, intenzívebbek.

A migrén aura kialakulása

Az agykérgi neuronokban, az idegpályákon lassan haladó depolarizáció, majd hiperpolarizációs hullám jön létre. Kiváltásában mind genetikus, mind környezeti tényezők szerepet játszanak, pontos mechanizmusa még nem ismert. A működészavar során többek közt megváltozik a neurotranszmitter aktivitás és az agyi struktúra, valamint az összeköttetések is.

Az aura elején érszűkület, majd az erek tágulása következik be. A migrénben szenvedőknél fényinger hatására az aretinális ganglionsejtek axonjai olyan neuronokat aktiválnak, amelyek közvetlenül paraszimpatikus funkciókat szabályozó agytörzsi, illetve szimpatikus funkciókat szabályozó gerincvelői magvakhoz küldenek rostokat, ennek hatására dopamin, hisztamin, orexint, melanin-koncentráló hormon, oxitocin és vasopressin szabadul fel. Az aurás migrén idején egyebek mellett ezért mellkasi szorítás, légszomj, kábultság, szájszárazság, irritáltság, szomorúság és félelemérzés is felléphet.

A migrén-kutatások hangsúlyos területei a biomarkerek vizsgálata, melyek mennyisége a migrénben megváltozik. A potenciális anyagok közül a CGRP (calcitoningene-relatedpeptide) emelkedettségét, míg az 5HT csökkenését találták. CGRP ellenes antitestek gyártására, ilyen alapon új gyógymódra is történtek próbálkozások, de ezek túl drágának bizonyultak. Kutatások folynak a migrén és glutamát, valamint a dopamin kapcsolatára is. A migrénesek a dopaminnal szemben túlérzékenyek lehetnek.

Az aurás migrén kezelése

Gyógyszerek

Míg közönséges migrén esetén a szokványos gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók többnyire hatásosak, aurával járó migrén esetén azonban minden esetben a specifikusabb hatású, úgynevezett triptánok alkalmazása javasolt. Ezek kizárólag receptre kapható gyógyszerek, tv-reklámokban nem szerepelnek.

Aurás migrén esetén érdemes a rohammegelőző terápiát bevezetni. Ezeknek több fajtáját alkalmazzák, egy részük vérnyomásra, keringésre ható szer, de depresszió és epilepszia ellenes gyógyszerek is a rohamok gyakoriságát, lefolyását csökkentő hatással bírnak, így az életminőséget jelentősen javítják.

Provokáló faktorok kerülése

A migrénben szenvedő beteg maga is sokat tehet állapotának javítása céljából.

  • Elsőként a stressz, mint kiváltó faktor kezelése a legfontosabb. Frontok fennállása esetén hasznos lehet a terhelés csökkentése, fontos teendők elhalasztása. Ez érvényes a nőkre a menstruációt megelőző napokban, a hormonális hatás migrént provokáló hatása miatt.
  • Fogamzásgátló szer és dohányzás megszüntetése is jelentősen javíthat a migréneseken.
  • Ingerek: érzékenység esetén az erős illat, erős fény kerülése.
  • A rendszertelen alvás, rendszertelen étkezés is rohamkiváltó hatású, ezért igyekezni kell ezeket kiküszöbölni. Migrént provokálhat bizonyos ételek, italok fogyasztása, mint érett sajtok, tejtermékek, vörösbor, olajos magvak, kagylók. Hasonlóan hat a koffein túlzott használata,a mértéktelen kávé és energiaital fogyasztás, de a koffein megvonás is rohamprovokáló hatású.

Alternatív gyógymódok

A spirituális meditáció más meditációs technikákhoz képest hatásosabb a fájdalomtűrés és a migrén elleni megküzdési stratégiák támogatására. A spirituális meditáció előnye a migrénes rohamok frekvenciájának és a fájdalomcsillapítók használatának csökkentésében nyilvánul meg. A relaxáció egyéb ismert formái, jóga, autogén tréning szintén eredményes lehet.

Ne feledkezzünk meg a mozgás, séta, tánc, hobbisportok szerepéről sem, melyek kiválóan áthangolják az idegrendszert, és általános hatásuk révén, mint egyéb krónikus betegségekben is, szintén segítenek a migrén legyőzésében.

Ez is érdekelheti Hogyan kezelhető a migrén?

Tovább Allodynia - Érintésre való érzékenység

Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.