Allodynia - Érintésre való érzékenység

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A migrén intenzív, lüktető fejfájást okoz, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr legkisebb érintése is fájdalmas lehet. Ezt a jelenséget allodyniának nevezzük, ami szó szerint egyéb fájdalmat jelent.

Az állapotban szenvedők körülbelül 80%-a számol be allodyniáról a migrén rohamok alatt, de azoknál is előfordulhat, akiknek egyéb, idegkárosodással járó betegségük van (például diabétesz).

Tünetek

Az allodyniának három típusa létezik:

  • Statikus allodynia – Olyan fájdalom, amit a bőrre gyakorolt nyomás vált ki. Ilyenkor fájdalmas lehet egy ing felvétele, a szemüveg viselése vagy akár az is, ha a fejét egy párnára hajtja.
  • Dinamikus allodynia – A fájdalom akkor kezdődik, amikor valami enyhén dörzsöli a bőrt. Egy kézfogás, a haj kefélése vagy akár a zuhanyból a fejbőrre zubogó víz is kiválthatja.
  • Termikus allodynia – A fájdalmat a meleg vagy hideg hőmérséklet is kiválthatja: okozhatja például a hideg levegő belégzése.

Okok

A migrén több, mint puszta fejfájás: olyan általános állapot, melyben a fejfájás csak egy tünet. Migrén esetén az agy olyan vegyi anyagokat szabadít fel, melyek arra késztetik az agy körüli idegvégződéseket, hogy jeleket küldjenek a központi idegrendszerbe, ami lüktető fejfájást eredményezhet.

Ha ezek a jelek több mint egy órán keresztül aktívak, az idegek túlérzékennyé válnak, és még az olyan normális jelek is, mint a fejbőr vagy az arc érintése, nagyon fájdalmasak lehetnek. Az allodynia kockázata magasabb, ha:

  • a migrénes fejfájással vizuális aura (fényvillanások, cikkcakkos vonalak észlelése) jár
  • havonta több mint 15 fejfájása van
  • súlyos migréntől szenved
  • évek óta szenved migréntől
  • egyéb, fájdalommal járó állapottól is szenved (pl. irritábilis bél szindróma, krónikus kimerültség, fibromialgia)
  • depressziótól vagy szorongástól szenved
  • túlsúlyos vagy elhízott
  • dohányzik

Diagnózis

Az agy, a gerincvelő és az idegek problémáira szakosodott orvos, a neurológus segíthet a probléma diagnosztizálásában. A fizikális vizsgálat mellett vérvételt és MRI-vizsgálatot is javasolhat a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Kezelés

Az allodynia megelőzhető, ha a migrénes tüneteket azok jelentkezésekor rögtön kezelik. Egyes migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek - beleértve a triptánokat is - általában nem működnek az allodyniában szenvedőknél. Ezek helyett az orvos nemszteroid gyulladáscsökkentő tablettát, vagy injekciót (dihidroergotamin vagy ketorolak) javasolhat. Amint a fejfájás elmúlik, általában az allodynia is enyhül, de előfordulhat, hogy a fájdalom a migrén elmúlása után továbbra is fennáll.

Mit tehet?

Kérdezze meg orvosát, hogy javasolja-e az alábbi gyógyszerek alkalmazását a migrén megelőzésére:

  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók)
  • antidepresszánsok
  • roham ellenes készítmények
  • CGRP-gátlók

Léteznek olyan készülékek is, melyek rövidre zárják az agy olyan elektromos aktivitását, ami migrént okoz. A migrén elkerülésének másik módja az olyan egészséges életmódra váltás, amiben szerepel a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás, valamint a stresszt csökkentő relaxációs technikák (pl. jóga, tajcsi, mély légzés) rendszeres alkalmazása.

A böjt és a kiszáradás egyaránt válthat ki migrénes fejfájást, ezért ne várjon túl sokat az étkezések között, és fogyasszon elegendő vizet a nap folyamán!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Allodynia (Sensitivity to Touch) (WebMD)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.