A lapockafájdalom lehetséges okai

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A lapockafájdalommal az a baj, hogy az okok nem mindig nyilvánvalóak. Ez a tünet lehet egy komoly betegség jele, mint a szívrohamé vagy a tüdőráké, vagy valami egyszerű probléma, mint a rossz alvás vagy testtartás következménye is.

A lapockák a hát felső részén található háromszög alakú csontok, amelyek kidomborodnak, amikor a könyökét hátrafelé mozgatja. A lapockák számos funkcióval rendelkeznek, amelyek közül az egyik a váll forgó mozgásának segítése.

A lapocka régiójában fellépő fájdalomnak több oka lehet. Lehet maga a lapocka gyulladása vagy a test más területeit érintő fájdalom kisugárzása.A lapockákban a fájdalom a vállrész gyulladása miatt vagy egy traumát követően is kialakulhat. Lehetséges, hogy a mellkasban és a hasban lévő más szervek problémái sugároznak fájdalmat a lapockába. Az ezen a területen tapasztalt fájdalom oka lehet enyhe izomgörcs, szív- vagy tüdőbetegség vagy rák.

A lapockafájdalom okának meghatározása

Fontos kérdés, hogy melyik lapockát érinti, mivel mindkettő fájdalma más-más okokra vezethető vissza. Bizonyos körülmények között a bal lapocka fájdalma szívbetegségre, a jobb lapockáé pedig epehólyag-betegségre utalhat.

Izom- és csontrendszeri okok

A lapocka fájdalom leggyakoribb oka az izomtörzs problémája. A kar és a felsőtest megerőltetése okozhat fájdalmat a lapockákban. Ezt a fájdalmat más izomcsoportok fájdalma kísérheti, mint pl. vállizom, hátizom. A rossz alvópóz is okozhat ilyen tünetet.

Általánosságban elmondható, hogy az izmaink könnyen meghúzódhatnak, ha nem megfelelően melegítik be őket, új edzésprogramba kezdenek, vagy egy kényelmetlen ágyban kell aludniuk. Ezen esetekben a lapockafájdalom rövid ideig érezhető.

A hosszabb ideig tartó fájdalom összefügghet olyan betegségekkel, mint a fibromialgia vagy a miofaszciális fájdalom szindróma.

Más problémák is léteznek, amelyek a lapocka fájdalmát idézhetik elő, például a rotátorköpeny gyulladása, szakadása. Ez összefüggésben van a lapocka szindrómával. A lapocka szindróma során a lapocka belső oldala mentén repedések és ínszakadások vannak. Sok, ilyen szindrómában szenvedő embernél a vállfájdalommal a váll instabilitása is együtt jár.

Csontproblémák

A csontproblémák, mint például a törések ritkán fordulnak elő a lapockán, mivel ezek a test legnehezebben eltörhető csontjai. Egy nagy esés vagy nagy sebességű gépjárműbaleset mégis okozhat törést.

A csontritkulásban szenvedő embereknek azonban baleset elszenvedése nélkül is eltörhet a lapockájuk.

Ízületi gyulladás is okozhat fájdalmat a lapockák körül. Érintheti a gyulladás közvetlenül a lapockát vagy a gerincet, vállat, bordákat, amik sugározzák a fájdalmat.

A nyakban elmozdult csigolya, az idegek becsípődése is okozhat zsibbadást, bizsergést vagy fájdalmat a lapockákban, a nyakban, a karokban.

Szívvel kapcsolatos okok

Míg a lapockában a fájdalom ritkábban fordul elő, mint a mellkasban, a lapockafájdalom a szívinfarktus jele is lehet. A nők esetében a törzs fájdalmának bármilyen formája szívrohamra utalhat.

Az olyan betegségek, mint a szívburokgyulladás (perikarditisz) vagy az aortadisszekció, csak a bal oldali lapocka fájdalmaként jelentkezhetnek.

Ha bizonytalan a fájdalmának oka, és bármilyen szívbetegség kockázati tényezője fennáll, azonnal forduljon orvoshoz.

Tüdőbetegségek

A tüdőrákban és a mesotheliomában szenvedő emberek meglehetősen nagy része fájdalmat tapasztal a vállon vagy a lapockán. A pancoast tumor a tüdőrák egyik formája, amely a tüdőcsúcsban nő, és jellemzően fájdalmat okoz a vállakban, a lapockákban és a karokban, nem pedig a tüdőrák tipikusabb tüneteit mutathatja.

Lehetséges okok lehetnek a más tüdőbetegségek, mint például a tüdőembólia vagy pneumothorax (légmell).

Övsömör

Az övsömör, a bárányhimlőt okozó vírus által okozott fertőzés is okozhat lapockafájdalmat. A fájdalom általában égő vagy bizsergő érzés. Az övsömör általában olyan bőrkiütést okoz, amely az érintett ideg régiójában jelentkezik. Mivel a kiütések gyakran csak néhány nap múlva jelentkeznek, így kezdetben nehéz a diagnózis felállítása.

Hasi és kismedencei problémák

Lehet, hogy meglepő, de a hasi vagy kismedencei problémák is okozhatják a lapocka fájdalmát. Az idegek irritációja miatt érezheti úgy, hogy a lapockája fáj.

Bizonyos műtétek után is hasonló tünet jelentkezhet. Laparoszkópos műtét során a hasüregbe gázt injektálnak, ami gyakran irritálja az idegeket, ami a műtét utáni vállfájdalmat eredményezi.

Emellett az epekő, a fekélybetegség, a savas reflux és a májbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás is okozhat vállfájdalmat.

Rosszindulatú daganat (rák)

A tüdőrák mellett a mellkast és hasat érintő egyéb daganatok, mint például a limfómák vagy a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a májrák vagy a hasnyálmirigyrák vállfájdalmat okozhatnak. A lapockák csontmetasztázisai olyan daganatok esetében fordulhatnak elő, mint az emlőrák, a tüdőrák, a nyelőcsőrák és a vastagbélrák.

Vizsgálatok lapockafájdalom esetén

A váll fájdalmának sok oka lehet, aminek megtaláláshoz a beteg részletes kikérdezésével közelebb kerülhet az orvos. Az orvos gondos fizikai vizsgálatokat végez, gyakran egyéb vizsgálatok is szükségesek:

Radiológiai vizsgálatok

A radiológiai vizsgálatok magukban foglalhatják a mellkasi röntgenfelvételt, a mellkas vagy a test más területeinek CT-vizsgálatát, a mellkas MRI-jét, és/vagy PET-vizsgálatot, ha korábban már voltak rákos elváltozások.

Szív tesztek

Ha az orvosa feltételezi, hogy a lapockafájdalom a szívből származhat, ajánlott olyan vizsgálat, mint az EKG, a szívultrahang, terheléses vizsgálat.

Hasi vizsgálatok

A gyomor és a vékonybél megítélésére gyomortükrözés szolgál. Az endoszkópia során a szájon át egy csövet vezetnek a gyomorba. Hasi szervek megítélésére ultrahangot, szükség esetén CT-vizsgálatot, a vastagbél vizsgálatára vastagbéltükrözést kérhetnek.

Vérvétel

A vérminta laboratóriumi elemzése nagyon fontos része a vizsgálatnak. Választ adhat gyulladás, szervműködési zavar, vérzés, de akár daganat jelenlétére is.

Az orvos ezeket a kérdéseket teheti fel:

1. Melyik lapocka fájdalmas?
2. Meddig tartott a fájdalom?
3. A fájdalom fokozatosan vagy hirtelen jött?
4. Az utóbbi időben megváltoztatta az edzésprogramját?
5. Részt vesz-e olyan tevékenységekben, amelyek gyakran okoznak fájdalmat a vállban vagy lapockán? Például tenisz, golf, úszás, kosárlabda, tollaslabda, raketball?
6. A fájdalom a test ugyanazon oldalán van, ahol alszik?
7. Hogyan írná le a fájdalmát? Éles vagy tompa, felületi vagy mély, égő vagy fájó, szúró vagy állandó?
8. Mi teszi a fájdalmat rosszabbá? Például, bizonyos mozdulatok, mély lélegzet vagy evés?
9. Mi enyhít a fájdalmán?
10. Milyen más tünetekkel jár? Például légszomj, fájdalom a test más régióiban, köhögés, mellkasi fájdalom, rekedtség, megmagyarázhatatlan fogyás vagy hasi fájdalom.
11. Dohányzik vagy dohányzott valaha?

Mit lehet tenni a lapocka fájdalma esetén?

A lapockafájdalom kezelése a fájdalom okától függ. Ha a vállfájdalom egy izomtörzshöz kapcsolódik: pihenés, jég, masszírozás. Az izom- vagy csontrendszeri probléma esetén a fizikoterápia javasolt. A nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is segíthetnek.

Ha néhány napnál hosszabb ideig fennmarad a vállfájdalom, fontos mielőbb felkeresni egy orvost. Ha a fájdaloma súlyos, vagy mellkasi fájdalom, légszomj is társul hozzá, azonnal mentőt kell hívni.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.