Görcsoldó készítmények és házi praktikák - Mit kell tudnunk?

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Normál esetben a simaizom működését (vagyis az összehúzódásokat és elernyedéseket) nem érezzük, azonban bizonyos hatások miatt az izom tartósan összehúzódhat, és elernyedésre csak egy idő után képes. Ezt görcsös fájdalomként érzékeljük. De mit is tehetünk, ha simaizmaink görcsölnek?

A szervezetet alapvetően háromféle izom építi fel: a simaizom, a harántcsíkolt izom és a szívizom. A simaizom akaratunktól függetlenül, folyamatosan működik és gyakorlatilag szinte minden önállóan működő belső szervünkben megtalálható, mint pl. a tápcsatorna, húgyhólyag, méh, hörgők, erek vagy akár a szemlencse izmai.

Hogyan válasszunk görcsoldó készítményt?

Számos gyógyszer és gyógyszer-kombináció áll már rendelkezésünkre, amelyekkel a simaizmok görcsös állapotán segíthetünk. Ezek a gyógyszerek azonban nem univerzálisak, így fontos, hogy hozzávetőlegesen meg tudjuk határozni, hogy hol, illetve mitől görcsölünk, annak érdekében, hogy a megfelelő gyógyszert választhassuk, hiszen ami jó lehet egy epegörcsre, nem biztos, hogy hatásos menstruációs fájdalmak esetén.

Szintén fontos, hogy a görcsoldók nem alkalmazhatóak tartósan. Ha hosszabb ideig, vagy gyakran van szükségünk görcsoldó készítményre, akkor minél hamarabb ki kell deríteni a fájdalom okát, mert az esetenkénti csillapítással elfedhetjük a valódi okot, ami egy komolyabb egészségügyi probléma is lehet.

A leggyakoribb, simaizomgörcs-oldó hatású hatóanyagok

Drotaverin, papaverin

Epe-, vese-, húgyúti-, illetve menstruációs görcsök esetén alkalmazhatóak. Rövidtávon viszonylag biztonságosak, ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy a papaverin tartalmú készítmények zöldhályog és jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén csak kellő óvatossággal (és megfelelő orvosi felügyelet mellett) szedhetőek. Ezen hatóanyagok esetében mellékhatásként a leggyakrabban álmosság, szédülés és vérnyomás-csökkenés észlelhető, de ritkán a pulzus is emelkedhet.

Gyógyszerkereső

Drotaverine tartalmú gyógyszerek

Papaverine tartalmú készítmények

Mebeverin

A gyomor és a tápcsatorna görcsös állapotai, főleg irritábilis bél szindróma (IBS) esetén hatékony hatóanyag. Mellékhatások nem jellemzőek, ritkán allergiás bőrreakciók jelentkezhetnek.

Gyógyszerkereső Mebeverine tartalmú gyógyszerek

Hioszcin

Főként a tápcsatorna (IBS, epeutak) és a húgyúti szervek görcseinek akut kezelésére alkalmas. Használata esetén fokozott figyelmet igényel, hogy antidepresszívumokkal és más pszichiátriai gyógyszerekkel, allergia ellen használt antihisztaminokkal, illetve a tápcsatorna mozgásait lassító gyógyszerekkel kölcsönhatás alakulhat ki, melynek hatására a gyógyszerek hatása változhat.

Gyógyszerkereső Hioszcin tartalmú gyógyszerek

Kombinált készítmények

Erősebb görcsök esetén használhatunk kombinált, két vagy három hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket is. A leggyakrabban használt, vény nélkül kapható kombinált görcsoldó készítmények:

Papaverin + metilhomatropin + dehidrokolsav

A papaverin és a metilhomatropin csökkentik az epehólyag és a belek simaizomzatának tónusát, ezáltal csökkentik az izomgörcsöt, a dehidrokolsav pedig serkenti az epeelválasztást, amellyel hozzájárul a zsírok lebontásához. Éppen ezért ez a kombináció az epehólyag megbetegedései által okozott, illetve epehólyag eltávolítása utáni görcsök kezelésére alkalmas, amelyeket főként nehéz, zsíros ételek váltanak ki. Szívritmus-problémák, szívelégtelenség, máj- és vesekárosodás esetén alkalmazásuk ellenjavallt, terhesség és gyermekkor idején szintén nem szabad szedni ezt a fajta összetételt. Mellékhatásként általában álmosság, szédülés, vérnyomás-csökkenés és a dehidrokolsavnak köszönhetően hasmenés jelentkezhet.

Szimetikon + alverin

Haspuffadással járó emésztési görcsök oldására alkalmas készítmény, mivel az alverin specifikusan a bél simaizomsejtjeire hat, a szimetikon pedig a felgyülemlett gázok szétoszlatásában játszik hatékony szerepet. Bélelzáródás fennállása esetén nem alkalmazható!

Ismert kombinált megoldás még ezeken kívül, ha a görcsoldó hatású hatóanyagot bizonyos, erre alkalmas fájdalomcsillapítóval kombináljuk. Ilyen készítmény például az ibuprofen (mint fájdalomcsillapító) és a drotaverin (mint görcsoldó) együttes alkalmazása, mely hatásos lehet menstruációs görcsök enyhítésére.

További lehetőség, ha a görcsoldó hatású hatóanyag mellett a készítmény fenobarbitált is tartalmaz, amely központi idegrendszeri nyugtatószer lévén csillapítja a fájdalmat és a görcsöt. A fenobarbitál azonban fokozottan ellenőrzött szer, így az ilyen készítmények csak orvosi utasításra és szigorú ellenőrzés mellett alkalmazhatóak.

Alternatív módszerek és házi praktikák görcsoldásra

A simaizom-görcsök okozta fájdalom csökkentésére nem csak gyógyszereket használhatunk, hanem számos gyógynövény is a rendelkezésünkre áll. Emésztési problémák okozta görcsök esetén például hasznos lehet a borsmenta vagy a kamillavirágzat, menstruációs görcsök esetén viszont inkább a palástfű vagy a cickafark a jobb választás. Szintén jó ötlet lehet a citromfű tea alkalmazása, amely enyhe nyugtató hatása révén segíthet csökkenteni a fájdalmat, így könnyebben átvészeljük az izomgörcsökkel járó kellemetlen időszakokat. Fontos szempont gyógynövények választásakor, hogy pontosan meg tudjuk határozni a probléma okát.

A gyógyászati készítményekkel való kezelés, ha szükséges, alternatív módszerekkel is kiegészíthető. Az izmok elernyedését segítheti, ezáltal pedig a görcsös panaszokat csökkentheti például azok melegítése. Erre alkalmas lehet egy meleg vizes tömlő, ami tartósan meleg marad, a hideg-meleg gél párnák, amelyek mikrohullámú sütőben gyorsan melegíthetők, egy szimpla meleg vizes borogatás vagy egy melegítő tapasz. Emésztési görcsök esetén szintén eredményre vezethet, ha körkörös mozdulatokkal, enyhe erősséggel masszírozzuk a hasat (mint a hasfájós babák esetén is), mert ez gyorsíthatja a perisztaltikát, vagyis a belek mozgását, az izmok működése pedig lassan visszaáll a normális kerékvágásba.

Minden görcsös állapot esetén figyelembe kell venni, hogy a tartós vagy gyakran jelentkező panaszok mindenképp orvosi ellenőrzést igényelnek, elhanyagolni nem szabad őket. A gyógyszereket, illetve gyógynövényeket pedig nem szabad tartósan alkalmazni, csak ameddig feltétlen szükséges, az esetleges kockázatok vagy kölcsönhatások miatt.

Tovább Miért görcsöl az izom? Mindent az izomgörcsről

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Koszorú Kamilla
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.