Fájdalom - Ezekben az esetekben orvoshoz kell fordulni

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A fájdalom jelezhet olyan behatást, ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre, tehát védi a szervezetet.

A téma cikkei
3/1 Hogyan működik a fájdalommenedzsment?
3/2 Öngyógyítás: hol a határ?
3/3 Otthon kezeljem vagy forduljak orvoshoz?

Ezért is fontos fájdalom esetén orvoshoz fordulni, ha az adott probléma mögött nincs kimutatható kiváltó ok (enyhe banális sérülés, megerőltetés, orvosi kezelést nem igénylő meghűlés).

A fájdalom szervezetünk jelzése, hogy valami nincs rendben. Erősségében az enyhe zsibbadástól az elviselhetetlen kínokig terjedhet.

Akut vagy krónikus fájdalom?

Annak eldöntésében, hogy forduljunk-e orvoshoz, fontos szerepe van annak, hogy a fájdalom akut vagy krónikus. Az akut és krónikus fájdalom élesen elkülöníthetőek egymástól.

Akut fájdalom: sokszor spontán, maradványtünet nélkül megszűnik, míg a krónikus fájdalom sokszor depresszió kialakulásához vezet, valamint ennek élettani hatására csökken a fájdalomküszöb és a szervezetben termelődő morfiumjellegű anyag mennyisége.

Krónikus fájdalom: a fájdalom fennállása több mint három hónapig tart, akár „fájdalomszemélyiség” kialakulásához is vezethet. Megváltoztatja a viselkedésünket, félelmet, szorongást (agressziót) vált ki, emlékezünk rá, és hatással van ránk. Ezért nem szabad krónikus fájdalomnál öngyógyítás végezni, vagy alternatív kezeléseket igénybe venni, melyek hatékonysága nem bizonyított, és hátterében kizárólag anyagi érdekek állnak.

Forduljon orvoshoz!

  • Feltétlenül orvosi kivizsgálást igényel, ha 40 éves kor fölött erős fizikai terhelésre fáj a szegycsontunk mögött, és a fájdalom pihentetésre enyhül.
  • Hát-, nyak- és derékfájás esetében a pihenés csodákat tehet, és fájdalomcsillapítót is be lehet venni, de ha a fájdalom egy hét pihenés ellenére sem csökken, orvoshoz kell fordulni.

  • Semmiképpen nem szabad rendszeresen fájdalomcsillapítókat szedni, mert ezek súlyos, esetenként életveszélyes gyomor-, máj- és vérbetegségeket okozhatnak! Egy doboz fájdalomcsillapítótól többet nem szabad folyamatosan bevenni, ebben az esetben feltétlenül indokolt az orvosi vizsgálat!

  • A fejfájás igen gyakori panasz. Gyakran kísér egyéb betegségeket (magas vérnyomás, vérszegénység, tompalátás), ezért az állandósult fejfájás mindig orvosi kivizsgálást igényel.

  • Ha a fejfájás havonta egyszer jelentkezik, nőknél a menstruáció körül, akkor ez úgynevezett migrénes jellegű. Ezzel meg kell tanulni együtt élni, viszont az életminőség, főleg a munkaképesség javítása céljából érdemes neurológushoz fordulni, mert vannak speciális, csak neurológus által felírható migrén-ellenes készítmények, amik csökkentik a rohamok gyakoriságát és enyhítik a lefolyásukat.

  • A hasi fájdalomnak gyakran banális oka van (puffadás, nehezen emészthető ételek fogyasztása), de ha a panasz gyakori, akkor orvoshoz kell fordulni. Heveny, elviselhetetlen hasi fájdalom, amit hányás kísér, sürgősségi ellátást igényelhet!

  • Igen gyakori panasz a lábfájdalom, ennek sok oka lehet. Ezért az állandósult lábfájdalom feltétlenül orvosi kivizsgálást igényel, mert a különböző okokat másképpen kell kezelni!

  • Ha fájdalom a derékból a lábba sugárzik ki, és egy ujjal megmutatható, merre sugárzik, akkor ez porckorong-eredetű fájdalom. Ilyenkor néhány nap fekvés és minimális fájdalomcsillapító sokat segíthet, mivel ez a betegség nem veszélyezteti az életet, és a kezelését nem muszáj sürgősen elkezdeni. De ha a fájdalom enyhülésével a lábfej gyengesége alakul ki (a sarokra állás nehezített), akkor sürgős neurológiai vizsgálat javasolt!

  • A lábszár kellemetlen fájdalmát okozhatják tágult visszerek, érszűkület vagy neuropátia. Ennek kivizsgálása szakorvosi faladat.

  • Az idegrost károsodásából származó neuropátiás fájdalom főleg az éjszakai órákban zavarja a beteget, gyakran az alsó végtagok nagyon kellemetlen zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. Ennek a fájdalomnak a hátterében addig fel nem ismert cukorbetegségre derülhet fény. A neuropátiás fájdalom kezelése eltér a hagyományos fájdalomcsillapítástól, ezért fontos időben felismerni és neurológushoz irányítani a beteget.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.