Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg. Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy élete során szinte mindenki megtapasztalja, mit is jelent a lábfájás.

A lábfejet érintő fájdalmak

A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. A fokozott igénybevétel esetén ezek legtöbbjében kialakulhat fájdalom, így a lábfejet érintő fájdalom számos különböző eredetre vezethető vissza. Ezek közül a leggyakoribbak:

  1. csontkinövés (sarkantyú) és sarokfájdalom;
  2. az Achillesz-ín gyulladása, fájdalma;
  3. a talppárnák fájdalma;
  4. bőrkeményedés és tyúkszem;
  5. bütyök, kalapácsujj.

A lábfej- és talpfájdalmak kialakulásának okai

A lábfej különböző fájdalmai nagyon gyakran alakulnak ki olyan embereknél, akik munkájukból adódóan sokat állnak és megterhelik a lábukat, így például pincéreknél, ápolóknál. A túlsúly fokozza a lábak terhelését, fájdalmat és ízületi panaszokat okoz.

A kor előrehaladtával a talp kiszélesedik és a lábfej boltozata megsüllyed, a sorok alatti zsírszövet mennyisége lecsökken, a bőr pedig szárazzá válik. A fiziológiai változások miatt könyebben kialakulnak fájdalmat okozó károsodások.

Nőknél a magas sarkú cipő viselése növeli a fájdalmas elváltozások kialakulásának esélyét. Terhesség alatt a súlygyarapodás és bizonyos hormonok valamint a lábfej és a bokák duzzadtsága fokozzák a lábfejet érintő problémák (pl. a lúdtalp kialakulásának) kialakulásának kockázatát.

A megerőltetőbb sportok és a tánc a sarokcsontot, az Achilles-ínat, a térdeket és a sípcsontokat különösen igénybe veszi.

A lábfej fájdalma több krónikus alapbetegség, mint az arthritis (ízületi gyulladás), a cukorbetegség (diabéteszes láb), sőt akár keringési zavarok jele illetve velejárója is lehet. Az ortopédiai problémák közül a fokozott pronáció (a boka befelé fordulása) a lábfájás és a derékfájás egyik leggyakoribb oka.

Hogyan enyhíthető a lábfájás otthon?

Ha a lábfájást nem valamilyen betegség vagy súlyos, csak műtéttel vagy más kizárólag orvosilag kezelhető eltérés okozza, hanem egyszeri megterhelés, például futás, túl szűk cipő viselése vagy hosszú állás, akkor az alábbi módszerekkel házilag is enyhíthetők a panaszok. Ha a panaszok nagyon erősek vagy néhány napon belül nem enyhülnek, forduljon orvoshoz!

Lábfürdő

A fáradt, fájó lábaknak nagyon sokat segíthet, ha egy-egy tálba hideg (nem jéghideg) és meleg (nem forró) vizet öntünk, és 5-5 percre először a hideg, majd a meleg vízbe tesszük a lábunkat, majd mindezt néhányszor megismételjük. A váltó lábfürdő kitágítja és összehúzza az ereket, tehát fokozza a vérkeringést.

Talpmasszázs

A fáradt lábak fájdalmának enyhítésére az egyik legjobb módszer a frissítő talpmasszázs, lábfej masszázs. Ehhez használható 1-2 csepp masszázsolaj (kamilla, levendula stb.) és/vagy különböző masszírozó készülékek, de ha ezek egyike sem áll rendelkezésre, éppoly hatásos. A masszázs során először körkörösen megmozgatjuk lábfejeinket, majd mindkét lábfejet és talpat finoman végigmasszírozzuk két kezünkkel.

Sarokfájdalom ellen...

A sarokfájdalom oka legtöbb esetben a sarokcsonton lévő kinövés vagy a talpi kötőszövetes lemez gyulladása. Szendvicsszerkezetű saroklyukasztásos talpbetét és helyi gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kenőcsök használata segíthet ilyen esetekben.

Tyúkszem és bőrkeményedés kezelése

Ha nem súlyos az elváltozás, akkor a gyógyszertárakban kapható speciális puhító krémekkel, ecsetelőkkel és tapaszokkal még orvosolható a tyúkszem.

Tanácsok a megelőzéshez

A legjobb megelőzés a kényelmes, megfelelő méretű cipő viselése. Nagyobb igénybevétel előtt emellett használható lábbalzsam. Hetente egyszer áztassa meg a lábát meleg vizes lábfürdőben, hogy az elhalt hámrétegek felpuhuljanak, és, hogy az elszarusodást megakadályozza, majd kenje be a lábát lábápoló krémmel.

Hol fáj?
13/1 Nyak
13/2 Derék
13/3 Ízület
13/4 Lábfej
13/5 Váll
13/6 Mellkas
13/7 Fejfájás
13/8 Gerinc
13/9 Hát
13/10 Fül
13/11 Borda
13/12 Medence
13/13 Has

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
laufenohneschmerzen.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Fájdalomközpont - Dr. Dobos Márta Ilona, ortopéd orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
Orvostkeresek Egészségmagazin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.