A szúró fájdalom lehetséges okai

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Akár külső, fizikai behatás következménye is lehet a hirtelen jelentkező, szúró fájdalom, de mi lehet az oka, ha valamelyik belső szervnél tapasztalható? A szúró fájdalom leggyakoribb belső szervi okait vesszük végig.

A téma cikkei

4/1 A szúró fájdalom lehetséges okai
4/2 Sugárzó fájdalom
4/3 A krónikus fájdalom
4/4 Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

Mindenki találkozott már olyan fájdalommal, mintha éles tárgy szúrná meg. Bár valóban, akár külső behatás következménye is lehet a hirtelen jelentkező, szúró fájdalom, illetve jellemzően így írnak le számos mozgásszervi elváltozással járó állapotot is, az alábbi cikkben nem a sérülésekről lesz szó, hanem a szúró fájdalom főbb belső szervi okait tekintjük át a mellkastól a hasig.

Éles, nem múló szúró fájdalom esetén vizsgálat céljából keresse fel kezelőorvosát, ez a fájdalomtípus ugyanis nemcsak ijesztő érzés, de komoly kórokokat is jelezhet!

A mellkasi szúró fájdalom

Egyes esetekben a fájdalom hirtelen fellépő, éles fájdalomnak tűnik, amely gyorsan elmúlik (bár visszatérhet). Ezt az érzést gyakran szúró fájdalomként írják le.

Az éles, szúró mellkasi fájdalom gyakori tünet, amely bárkit érinthet – fiatalokat, időseket egyaránt – és jellemzően általában kevésbé súlyos állapotok, például gyomorégés vagy bordasérülés okozza. Néha azonban ez a típusú fájdalom olyan súlyosabb állapot jele lehet, amely sürgős orvosi ellátást igényel. Ha új, nem múló mellkasi fájdalma van, vagy nagyon rosszul érzi magát, a lehető leghamarabb keresse fel orvosát, különösen, ha szív- vagy tüdőbetegsége van.

Különböző betegségek okozhatnak éles, szúró fájdalmat a mellkasban, az izomsérülésektől a tüdő-, gyomor- vagy szívproblémákig. Épp ezért nehéz felsorolni a szúró mellkasi fájdalom minden okát, de íme néhány a főbb okok közül.

Gyomorégés

Ha éles, szúró fájdalmat érez, vagy a mellkasa közepén égő érzést tapasztal, amely néhány percig vagy néhány óráig tart, gyomorégése is lehet. Ezt a savas reflux okozza, amikor is a gyomorsav feljut a nyelőcsövön át akár a torokig.

Reflux esetén a fájdalom mellett az alábbi gyakori kísérő tünetek lehetnek még:

  • emésztési zavar,
  • rosszullét, hányinger,
  • feszes, duzzadt has (puffadás),
  • böfögés,
  • savanyú íz a szájban a gyomorsavtól,
  • folyamatos köhögés, amely gyakran éjszaka rosszabbodik – de ez nem olyan gyakori.

Részletesen Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

Mellkasi fertőzések, gyulladások

A mellkasi fertőzést, például a hörghurutot, vagy a tüdőgyulladást a tüdő fertőzése okozza, ami gyakran megfázás vagy influenza után jelentkezik. Egyes mellkasi fertőzések enyhék lehetnek, és maguktól elmúlnak, de mások (például a tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás) súlyosakká válhatnak, kezelést igényelnek.

Az éles, szúró mellkasi fájdalom mellett a mellkasi fertőzés fő tünetei a következők (melyek egyben a COVID-19 jelei is lehetnek):

  • köhögés és köpetürítés (sűrű nyák),
  • láz,
  • nehézlégzés, vagy gyorsabb légzés,
  • fáradtság érzése,
  • fájó izmok,
  • fejfájás.

Akár a mellhártya is értintett lehet: mellhártyagyulladás esetén gyakori panasz a lélegzetvételkor, illetve köhögéskor fellépő fájdalom, amely hajlás, fordulás alkalmával is megnyilvánulhat.

Bordák, bordaközi porcok, izomzati problémák

Egy éles szúró fájdalom a mellkasban azt is jelentheti, hogy megsérült a bordája. Ez bordatörés formájában fordulhat elő esés, vagy mellkasi ütés eredményeként, de egyeseknél akár az erős köhögés is előidézheti!

Hasonló panasszal jár a bordaporcgyulladás (costochondritis), ami akkor fordul elő, amikor a bordaív egyes ízületei begyulladnak. A bordaközi porcok gyulladását baleset, például esés vagy autóbaleset, erős köhögés, mellkasi fertőzés, vagy nehéz tárgyak felemelése okozhatja.

A mellkasban érzett szúró fájdalom a bordák érintettsége esetén általában súlyosbodik, amikor mozog, vagy mélyeket lélegzik.

Sokszor azonban csak a rossz testtartás miatt kialakuló izommerevség okoz éles mellkas környéki fájdalmat, és a rendszeres mozgással, helyes testtartás kialakításával a fájdalom jelentkezése is megelőzhető!

Szívroham

Szívroham esetén éles szúró fájdalmat, vagy szorítást érezhet a mellkasa közepén. Egyéb tünetek lehetnek szívinfarktus esetén:

  • fájdalom, amely átterjed a test más részeire, beleértve a karokat, a nyakat, a hátat, a hasat és az állkapcsot;
  • szédülés, nagyon rossz közérzet, esetleg ájulás;
  • nehezen kap levegőt, vagy nehezen beszél;
  • nagyon szorongó érzés, mintha pánikrohamot kapna;
  • hányinger, hányás;
  • verejtékezés.

Ha dohányzik, túlsúlyos vagy magas a vérnyomása, magas a koleszterinszintje, vagy cukorbetegsége van, akkor járjon rendszeresen kontrollra és szedje az előírt gyógyszereit, betartva kezelőorvosa utasításait.

Részletesen A szívinfarktus tünetei

Angina pectoris

Az angina (angina pectoris) éles, szúró, szorító vagy nyomó mellkasi fájdalmat okozhat. Tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktus tüneteihez. Fizikai aktivitás vagy stressz váltja ki őket, de általában néhány perc pihenés után elmúlnak a tünetek.

Az anginát az okozza, hogy nem áramlik elég vér a szívizomba, mert az artériái beszűkültek (ahelyett, hogy elzáródtak volna, mint egy szívroham esetén). Érdemes orvoshoz fordulnia, ha úgy gondolja, hogy anginája van, mivel ez azt jelentheti, hogy a későbbiekben fennáll a szívinfarktus vagy a stroke veszélye, sokszor az angina egyfajta előjel.

Részletesen Angina pectoris

Szívburokgyulladás

A szívburokgyulladás az a betegség, amikor a szív körüli folyadékkal teli bélés (pericardium) begyullad. Általában a mellkasban jelentkező hirtelen, éles szúró fájdalmat, valamint lázat okoz. Ez rosszabbodhat, ha lefekszik, köhög, nyel, vagy mélyet lélegzik, és még akár légzési nehézségei is lehetnek.

Ez a kórállapot súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ha nem kezelik. Általában vírusfertőzés okozza, illetve a COVID-19 elleni mRNS védőoltás ritka szövődményeként került be a köztudatba.

Aorta disszekció

Az éles mellkasi fájdalmaktól szenvedők kis százalékánál a szív fő véredénye, az aorta károsodhat. Aorta disszekció esetén a fájdalmat szédülés, ájulás és légszomj kísérheti. Ha ilyen jellegű mellkasi fájdalmat tapasztal Ön, vagy a környezetében valaki, azonnal hívja a 112-őt.

Egyéb okok

A mellkasi éles, szúró fájdalom egyéb okai is lehetnek:

Tennivalók mellkasi szúró fájdalom esetén

Menjen a sürgősségi osztályra, vagy hívjon mentőt, ha hirtelen mellkasi fájdalmai vannak, és...

  • a fájdalom szétterjed a karok, a hát, a nyak vagy az állkapocs felé
  • nehéz levegőt vennie, vagy beszélni
  • úgy érzi, felmelegszik, izzad vagy lázas
  • már több mint 15 perce tart
  • a mellkasát feszesnek és nehéznek érzi
  • komolyan betegnek érzi magát
  • rosszul érzi magát, szédül, vagy ájulás érzése van (esetleg el is ájul)
  • tünetei súlyosbodnak

A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, ha mellkasi fájdalmai vannak és...

  • a fájdalom folyamatosan jön és megy
  • vért köhög, vagy vér van a váladékban
  • több mint 3 hete köhög
  • a fájdalom gyorsan elmúlik, de aggódik
  • terhes
  • cukorbetegség vagy daganatos beetgség miatt legyengült immunrendszere van
  • új kiütés jelent meg, mint tünet
  • ha érzi, hogy hevesen dobog a szíve (palpitáció)
  • gyomorégése van, ami nem javul az előírt kezeléssel

Hasi szúró fájdalom

A hastáji szúró fájdalom szintén több betegséget is jelezhet, a legtöbb ok emésztőszervi és nőgyógyászati eredetű.

Akut májgyulladás (hepatitis) esetén a betegek leginkább influenzaszerű panaszokkal fordulnak orvoshoz. A rossz közérzet, a hányás, a hányinger és az étvágytalanság mellett azonban gyakran hasi fájdalomról is beszámolnak. Az orvosi vizsgálat, a szemen kezdődő, majd a bőr sárga elszíneződése segíthet felvetni a gyanút.

Az epekövesség súlyos szövődményeket okozhat, az epehólyag perforációja, tályog kialakulása vagy a hashártya gyulladása is bekövetkezhet. Ilyenkor a károsodás szúró, hasi fájdalmat indukál - epekövesség esetén jellemzően a jobb bordaív alatt, mely a lapockákba sugározhat - ahogy a hasnyálmirigy-gyulladás is.

Az emésztőszervi okok közé tartozik a nyombélfekély, amely étkezéstől távoli időszakokban szúró fájdalomként jelentkezik, jellemzően a has jobb felső kvadránsában.

Vakbélgyulladás esetén az éles fájdalom az alhasban, vagy az alhas jobb oldalán jelezheti, hogy a vakbél gyulladt, és el kell távolítani. Azonnal keresse fel háziorvosát, vagy a sürgősségi osztályt, ha hasonló tüneteket, vagy nem múló szúró görcsös alhasi fájdalmat tapasztal.

Szúró fájdalomhoz vezethetnek a különbőző gyulladásos bélbetegségek, vagy egyéb bélgyulladás és az előrehaladott állapot okozta perforáció.

Hasonló fájdalommal járhat akár a végbél aranyeres elváltozása, vagy a végbélrepedés. A fájdalom csökkentése kenőcsök és kúpok segítségével többnyire eredményes, de ha a tünetek nem enyhülnek, szakorvosi ellenőrzés szükséges.

Bizonyos nőgyógyászati problémák szintén járhatnak alhasi, szúró fájdalommal, például a petefészekgyulladás, illetve a kismedencei gyulladás, vagy a méhen kívüli terhesség. A bakteriális húgyúti fertőzés, amely gyakrabban fordul elő a nők körében, ugyancsak okozhat ilyen típusú fájdalmat az alhasban. De a vesekövesség is okozhat szúró fájdalmat ebben a hasi régióban.

Idegi elváltozások

Idegkompresszió – Sok ember éles fájdalmat tapasztal a test különböző részein az "idegnyomódás", vagy "idegbecsípődés" miatt. Leggyakrabban az ideg ott csípődik be, ahol a gerinchez csatlakozik, akár porckorongsérv, akár más szöveti ütközés révén, de más helyeken is előfordulhat.

Részletesen Mit kell tudnunk az idegbecsípődésről?

Fibromyalgia – Az ilyen állapotban szenvedők az általában ártalmatlan ingereket fájdalmas érzésként értelmezik. A fibromyalgia éles fájdalmat okozhat az egész testben, úgy gondolják, hogy a túlzottan érzékeny fájdalomreceptorok okozzák. Kezelése fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat és fizikoterápiát foglal magában.

Neuropátiás fájdalom – Ha egy ideg megsérül, akkor fájdalmas jeleket küldhet anélkül, hogy káros ingereket váltana ki. A gyakori fájdalomcsillapítók gyakran nem túl hatékonyak a neuropátiás fájdalom esetén, de az idegeket nyugtató gyógyszerek, például a görcsoldók segíthetnek.

Részletesen A neuropátiás fájdalom

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.