Sugárzó fájdalom - Mi okozhatja?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A sugárzó fájdalom olyan fájdalom, amely egyik testrészről a másikra terjed. A fájdalom nem feltétlenül ott tapasztalható, ahol a károsodás bekövetkezett. A kellemetlen érzés átsugározhat más testtájakra, egy adott helyen kezdődve nagyobb területre terjedve.

Fájdalomtípusok - A téma cikkei

4/1 A szúró fájdalom lehetséges okai
4/2 Sugárzó fájdalom
4/3 A krónikus fájdalom
4/4 Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

Például, ha porckorongsérve van, fájdalmat érezhet a hát alsó részén. Ez a fájdalom az ülőideg mentén haladhat, amely végigfut a lábán. Viszont a porckorongsérv miatt lábfájdalmai is lesznek.

Az idegi tünetek riasztó élményt jelenthetnek az érintettek számára. Fájdalom, zsibbadás, bizsergés, gyengeség vagy nehézség érzése jelentkezhet jellemzően a karokban vagy lábakban. Néha ezek a tünetek idegkárosodás jelei lehetnek.

Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy tünetei enyhék, ezeket a típusú tüneteket komolyan kell venni és mielőbb orvoshoz kell fordulni miattuk. Ennek oka, hogy a hosszabb ideig fennálló tünetek orvosi kezelés nélkül befolyásolhatják a beteg gyógyulását és a tünetek megszűnését, esetenként még súlyosbodhatnak is.

A sugárzó fájdalomnak számos oka lehet, és egyes esetekben súlyos alapbetegséget is jelezhet. Jellemzően a sugárzó fájdalom kifejezést különböző mozgásszervi megbetegedések vonatkozásában használjuk, de számos egyéb megbetegedés kísérőtünetei között szerepelhet kisugárzó fájdalom.

Az alábbiakban a sugárzó fájdalom okairól, valamint a tapasztalható jelekről olvashat, amelyekkel orvoshoz kell fordulnia.

Mi okozza a kisugárzó fájdalmat?

Ha egy testrész sérült vagy beteg, a környező idegek jeleket küldenek a gerincvelőnek. Ezek a jelek eljutnak az agyba, amely felismeri a fájdalmat a sérült területen. Azonban a test összes idege kapcsolatban van egymással. Ez azt jelenti, hogy a fájdalomjelek szétterjedhetnek vagy kisugározhatnak az egész testben.

A fájdalom az ideg lefutása mentén mozoghat, kellemetlen érzést okozva a test más részein, amelyeket az ideg ellát. Az eredmény pedig a sugárzó fájdalom.

Mi a különbség a kisugárzó és a ráutaló fájdalom között?

A kisugárzó fájdalom nem ugyanaz, mint az úgynevezett ráutaló fájdalom. Kisugárzó fájdalom esetén a fájdalom a test egyik részéből a másikba terjed. A fájdalom szó szerint áthalad a testen, mely érzékelhető.

Míg a ráutaló fájdalom esetén a fájdalom nem sugárzik, nem vándorol, a fájdalom egyszerűen a valódi forrástól eltérő területeken érezhető. Ilyen esetekben valójában arról van szó, hogy az adott területen érzékelhető fájdalom egy másik betegség tünete. Jó példa erre az állkapocsfájdalom szívroham esetén. A szívroham nem érinti az állkapcsot, de fájdalom érezhető az állkapocsban.

A sugárzó fájdalom esetén a fájdalomérzet viszont kisugározhat a test számos részéből és számos része felé. Ha kisugárzó fájdalmat tapasztal, figyeljen arra, hogyan terjed a fájdalom. Ez segíthet a kezelőorvosának kideríteni, mi történik pontosan, és mi okozza a fájdalmat.

Mi az a dermatóma?

A dermatóma az emberi test bőrfelszínének egy-egy olyan területe, ahonnan az érzőidegek egy adott gerincvelői csigolyánál lépnek be a központi idegrendszerbe.

Ha egy bőrérzékeléssel kapcsolatos tünet (azaz paresthesia, például érzéskiesés, bizsergés, égető fájdalom stb.) egy dermatóma jól meghatározott zónájában jelentkezik, az arra utal, hogy a tünet hátterében a hozzá kapcsolódó ideggyök károsodása áll. Ennek a típusú érzészavarral járó kisugárzásnak a szakmai neve dermatomális kivetülés.

A dermatómáknak megfelelően terjed például az övsömör okozta fájdalom és egyéb tünetei.

A dermatómák ismerete a gerincbe adott érzéstelenítés (epidurális anesztézia) használatakor is kiemelt fontosságú, hiszen az aneszteziológus szakorvos a dermatóma-térkép alapján dönti el, melyik ideggyököt kell blokkolni az adott műtéti terület érzéstelenítéséhez.

A kisugárzó fájdalom leggyakoribb okai testtájanként

A lábakba sugárzó fájdalmak okai

Isiász

Az isiász kisugárzó fájdalmat okoz. Az ülőideg az alsó (ágyéki) gerinctől a fenéken keresztül fut, majd leágazik mindkét lábon. Az isiász (vagy ágyéki radiculopathia) fájdalma ezen ideg mentén sugárzik ki.

Jellemző panaszai a következők lehetnek: mozgással fokozódó sugárzó fájdalom, esetleg égő érzés a lábban, zsibbadás vagy gyengeség a lábban vagy a lábfejben, fájdalmas bizsergés a lábujjakban vagy a lábakban, lábfájdalom.

Az isiászt számos különböző állapot okozhatja, amelyek a gerincet és a hát idegeit érintik, például sérülés, esés vagy hátba ütés, porckorongsérv, de a hosszan tartó ülés (pl. ülőmunka) is okozhatja.

Ez is érdekelheti Az ülés fájdalmas következménye lehet az isiász szindróma

Ágyéki porckorongsérv

A porckorongsérvet a csigolyák közötti porckorong sérülése okozza. A porckorongnak puha, zselészerű közepe és kemény, gumiszerű külseje van. Ha a belső rész kinyomódik egy külső szakadáson keresztül, az nyomást gyakorolhat a környező idegekre, és fájdalmas panaszokhoz vezet.

Ha mindez az ágyéki gerincben fordul elő, akkor ezt lumbális porckorongsérvnek nevezik. Ez az isiász gyakori oka. A porckorongsérv összenyomhatja az ülőideget, amitől a fájdalom kisugárzik a lábába és a lábfejbe. Egyéb tünetek a következők lehetnek: éles, égető fájdalom a fenékben, a combban és a vádliban, amely a lábfej egy részére is kiterjedhet. Továbbá zsibbadás vagy bizsergés, izomgyengeség. A fájdalom lehet éles vagy enyhe, és jelen lehet az egyik vagy mindkét lábban. Zsibbadáshoz vagy bizsergéshez vezethet, és végül izomgyengeséget okozhat.

Piriformis szindróma

Piriformis szindróma akkor fordul elő, amikor a piriformis izom nyomást gyakorol az ülőidegre. Ez fájdalmat okoz a fenekében, amely végighalad a lábon. A kísérő panaszok a következőek: bizsergés és zsibbadás, amely a láb hátsó részébe sugárzik, fájdalom, amely annál rosszabb lesz, minél tovább kell ülni, nehéz kényelmesen ülni, a napi tevékenységek során súlyosbodó fenékfájdalom jelentkezik.

Spinális stenosis (gerincszűkület)

A gerincszűkület során a gerincoszlop túlságosan beszűkül, és nyomást gyakorolhat a hát idegeire, mely fájdalmat okozhat. Leggyakrabban az ágyéki gerincben fordul elő, de bárhol előfordulhat a hátban. A gerincszűkület tünetei közé tartozik a sugárzó lábfájdalom, valamint a hát alsó szakaszának a fájdalma, különösen álláskor vagy járáskor. Kísérheti még gyengeség a lábban vagy a lábfejben, zsibbadás a fenékben vagy a lábakban, és egyensúlyi problémák.

Hátba sugárzó fájdalmak okai

Epekövesség

Ha túl sok koleszterin vagy bilirubin van az epében, vagy ha az epehólyag nem tud megfelelően kiürülni, epekövek képződhetnek. Az epekövek elzáródást okozhatnak az epehólyagban, ami epehólyagrohamhoz vezethet. Az epekő szúró jellegű fájdalmat okozhat a has jobb felső részében, jellemzően a bordaív alatt, amely a hátra (néha a mellkasba) terjedhet. A fájdalom általában a lapockák között érezhető. Egyéb tünetek lehetnek: fájdalom a jobb vállban, fájdalom zsíros ételek fogyasztása után, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, sötét vizelet, agyagszínű széklet.

Akut hasnyálmirigy-gyulladás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás fájdalmat okozhat a has felső részében, amely fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhet. A fájdalom kisugározhat a hátba.

Egyéb kísérőtünetei röviden a következők: súlyosbodó fájdalom röviddel étkezés után, láz, hányinger, hányás, izzadás, haspuffadás, sárgaság.

Prosztatarák

Előrehaladott stádiumban a prosztatarák átterjedhet olyan csontokra, mint a gerinc, a medence vagy a bordák. Amikor ez megtörténik, gyakran olyan fájdalmat okoz, amely a hátba vagy a csípőbe sugárzik. Az előrehaladott prosztatarák gerincvelő-kompresszióhoz vagy vérszegénységhez is vezethet.

Mellkasba vagy a bordákba sugárzó fájdalom okai

Porckorongsérv a gerinc mellkasi szakaszán

A porckorongsérv általában az ágyéki gerincben és a nyaki gerinc egyes szakaszain fordul elő. Ritka esetekben azonban kialakulhat porckorongsérv a gerinc mellkasi szakaszán is. Ez magában foglalja a hát középső és felső részén lévő csigolyákat.

A mellkasi porckorongsérv az idegekhez nyomódhat, mellkasi radikulopátiát okozva. A fő tünet a hát középső vagy felső szakaszainak fájdalma, amely a mellkasba sugárzik. Kísérheti még a karok vagy a lábak gyengesége, és fejfájás, ha bizonyos pozíciókban fekszik vagy ül az érintett.

Peptikus fekély

A peptikus fekély a gyomor vagy a vékonybél felső nyálkahártyájának gyulladása. Hasi fájdalmat okoz, amely a mellkasra és a bordákra terjedhet. Egyéb tünetei: fájdalom, ha üres a gyomor, rossz étvágy, hányinger, hányás, fogyás, sötét vagy véres széklet.

A karokba sugárzó fájdalom okai

Nyaki porckorongsérv

Amikor porckorongsérv alakul ki a nyaki gerincben, azt nyaki porckorongsérvnek nevezik. A porckorong nyaki radiculopathiának nevezett idegfájdalmat okoz, amely a nyakban kezdődik és a karok felé terjed. Kísérheti zsibbadtság, bizsergés a kézben vagy az ujjakban, izomgyengeség a karban, a vállban vagy a kézben, illetve fokozódó fájdalom a nyak mozgatásakor.

Szívroham

A bal karba terjedő fájdalom bizonyos esetekben szívroham tünete lehet. A szívroham egyéb jelei: légszomj vagy légzési nehézség, mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, hideg veríték, hányinger, fájdalom a felsőtestben.

A szívroham orvosi vészhelyzet. Azonnal hívja a 112-őt, ha úgy gondolja, hogy tünetei alapján szívinfarktusa lehet.

Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Egyéb testtájak sugárzó fájdalmainak okai

Alattomos lehet egy-egy fogászati probléma, amely több testrész fájdalmát is okozhatja. Ilyen terület a teljes állkapocs, az arc, a fülek vagy az egész fej. Ha a páciens nem jár rendszeres fogászati kontrollra, és sugárzó fájdalmat érez, a pontos diagnózis felállítása nehezebb és több vizsgálatot igényelhet.

A fülbe sugárzó fájdalom akár a garat gyulladásos megbetegedésére is utalhat.

A jóindulatú méhizomdaganat (mióma) egyik tünete pedig a hátba, illetve a lábakba kisugárzó fájdalom is lehet.

Izomfájdalom, izomgörcs is sugározhat, attól függően, hogy az adott görcsös izomcsomó melyik testtájon található.

Mikor kell orvoshoz fordulni sugárzó fájdalom esetén?

A kisugárzó fájdalom az idegkárosodás jele lehet, és azonnal kezelni kell az idegkárosodás progressziójának megállítása és a gyógyulás esélyének növelése érdekében. Orvoshoz kell fordulni, ha a következők valamelyikét tapasztalja:

  • súlyos vagy súlyosbodó fájdalom,
  • legalább egy hétnél tovább tartó fájdalom,
  • sérülés vagy baleset utáni sugárzó fájdalom,
  • hátfájdalom, mely a lábakba sugárzik és a hólyag vagy a belek szabályozásának nehézségei kísérik.

Kérjen azonnali orvosi segítséget, ha azt gyanítja, hogy sugárzó fájdalma hátterében szívroham, gyomorfekély vagy akut epeköves panaszok állhatnak.

Megelőzés

Ha lehet, kerülje a hosszan tartó ülést. Ha ülőmunkát végez, íróasztalnál dolgozik, próbáljon gyakori, apró szüneteket tartani. Az íróasztalnál is végezhet gyakorlatokat, például nyújtó gyakorlatokat. A nyújtás segíthet csökkenteni az idegek összenyomódását és az izomfeszülést. A legjobb eredmény érdekében rendszeresen és óvatosan végezze a gyakorlatokat.

Egy hűtő zselé vagy melegítőpárna segíthet enyhíteni a kisebb fájdalmakat.

Ha enyhe isiásza vagy izomfájdalma van, a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok pl. ibuperofen, naproxen) segíthetnek enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat.

Összefoglalás

Összefoglalóan elmondható tehát, hogy a sugárzó fájdalom olyan fájdalomra utal, amely az egyik testrészről a másikra terjed. A kisugárzó fájdalom oka annak tudható be, hogy minden ideg kapcsolatban van. Tehát egy sérülés vagy probléma keltette ingerület az egyik területen az összekapcsolt idegpályákon haladhat, és egy másik területen érezhető.

A fájdalom kisugározhat a hátból, lefelé a karon vagy a lábon, esetleg a mellkasba vagy a hátba. A fájdalom egy belső szervből, például az epehólyagból vagy a hasnyálmirigyből is kisugározhat a hátba vagy a mellkasba. Ha fájdalma fokozódik, nem múlik el, vagy szokatlan tünetek kísérik, forduljon orvoshoz. Meg tudják állapítani a fájdalom okát és önnel együtt kezelési tervet állítanak össze.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Frissítve: 2022.03.07. 14:33, Megjelent: 2022.03.07. 14:33
Címkék: Fájdalom téma

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.