Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

52 éves vagyok, általában jó a közérzetem, csak amikor hirtelen rámtör az izzadás - ami napjában 5-6 alkalommal is előfordul - nagyon kellemetlenül érzem magam.

A fokozott izzadás lehet betegség tünete és alkati dolog is, ezt a tünetet az egyéb tünetekkel és a kórtörténettel együtt kell értékelni.

Javaslom, hogy keresse fel háziorvosát egy rutin labor és egy fizikális vizsgálat céljából, ugyanis az izzadást pajzsmirigy túlműködés, hormonális elváltozások, máj-, vesebetegségek, pszichiátriai betegségek, stb. is okozhatja, de akár dohányzás vagy kávé is előidézheti.

A fokozott izzadás okai
A fokozott verejtékezés lehet egyes betegségek tünete is, de társulhat bizonyos állapotokhoz is, így gyakran előfordul fokozott verejtékezés kövérség esetén, mert az állandó többletterhet jelent a szervezet számára. Gyakori jelenség a pubertáskori, főleg hónaljban jelentkező verejtékezés, amit az apokrin mirigyek fejlődése, fokozott működése okoz. Fokozott verejtékezés előfordulhat még nagyobb mérvű alkoholfogyasztás, erős cigarettázás, rendszeres aszpirin fogyasztás esetén is. A pszichés problémák, a szorongás gyakran jár izzadékonysággal.
Az egész testet érintő izzadás leggyakoribb oka a láz, amit többnyire fertőzés vált ki, s a szervezet védekezésként reagál vele: a lázzal egyidőben megindul a verejtékezés. A csak éjszaka jelentkező erős izzadás oka lehet valamilyen krónikus fertőzés. Leggyakrabban a tüdőtuberkulózis esetén fordul elő.
Fokozott éjszakai izzadás lehet tünete egyes hematológiai betegségeknek: a non-Hodgkin és a Hodgkin-limfómáknak. Az endokrin (hormonális) rendszer működésénak zavara is járhat fokozott izzadással. Gyakori tünet a hyperhydrosis a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) esetén. Cukorbetegeknél az izzadás az alacsony vércukorértékre figyelmeztethet. A nők esetében a hormonális változások hatására fokozott verejtékezés következhet be a menstruáció, illetve a klimax idején.

Dr. Csuth ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.