Prolaktinhiány - Amikor a kismama nem tud szoptatni

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatejtermelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak.

Terhesség során az agyalapi mirigy térfogata akár 30 százalékkal is megnőhet, ezt a növekedést a prolaktint termelő sejtek megnagyobbodása okozza.

Prolaktin hormonA prolaktinszint már a terhesség 5-8. hetétől növekedni kezd, és a szülés előtt az alapszint tízszeresét is eléri. A prolaktin emelkedésért, a terhesség alatt bekövetkező ösztrogénszint emelkedése a felelős, de természetesen más hormonoknak is van szerepe ebben.

A prolaktin elválasztása nem szoptató nőkben a szülés után 3 hónappal csökken le a szülés előtti szintre. Elválasztását nem terhes nőben és férfiakban is fokozza az emlőbimbó területének ingerlése, az orgazmus és a stressz is.

A prolaktin túltermelés előfordulhat mind férfiakban mind nőkben különböző okokból. Ennél sokkal ritkább az az eset, amikor egy nőnél kevés prolaktin termelődik. Ennek az lesz a következménye, hogy a kismama nem képes a tejelválasztásra, így természetesen szoptatni sem tudja gyermekét.

Az az eset, amikor csak a prolactin hormon hiányzik, igen ritkán fordul elő. Általában más, agyalapi mirigyben termelődő hormonok hiánya is fennáll.

Prolaktinhiány - okai és tünetei

Ez előfordulhat olyan nőkben, akikben korábban idegsebészeti beavatkozás történt (pl. daganatos megbetegedés miatt) és ennek következtében sérült az agyalapi mirigy. Ilyenkor a kórelőzmény ismeretében nem okoz gondot az ok felderítése, és számítani lehet a szoptatási képtelenségre.

Lehetséges más betegségek miatti agyalapi mirigy károsodás is, pl. balesetek utóhatásaként, amikor a koponyát éri sérülés vagy ritkábban anyagcserezavar következményeként.

Szülés után előfordulhat igen ritkán a Sheehan-szindrómának nevezett betegség. Ekkor a szülés alatt fellépő nagyfokú vérzés, sokk vált ki agyalapi mirigy károsodást, ennek része a prolaktin termelés kiesése is.

A tejtermelés be nem indulásán kívül az egyéb agyalapi mirigy hormonok hiánytünetei hívják fel a figyelmet a kórképre.

A prolaktin hiánya férfiakban – jelen ismereteink szerint – nem okoz tünetet.

Nem lehet pótolni

Az agyalapi mirigy hormonjainak kiesését a megfelelő hormonok pótlásával tudjuk kezelni. Jelenleg jó gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Sajnos a prolaktin pótlása nem megoldott, ilyen gyógyszer nem áll rendelkezésre, így ezekben az esetekben a csecsemő mesterséges táplálása a megoldás.

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.