Utazási tippek pajzsmirigybetegeknek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Akár autóval, repülővel, vonattal vagy hajóval utazik, a pajzsmirigybetegnek pár dolgot előre meg kell terveznie, hogy az utazás alatt is biztonságban tudhassa az egészségét.

Pakoljon elég gyógyszert az útra

Győződjön meg arról, hogy elég gyógyszerrel utazik! Ez azt jelenti, hogy ne annyi adagot csomagoljon, ahány napra utazik. Legyen önnél elég tartalék, hogy akkor se legyen gondban, ha a járat késik, vagy rosszabb estben ottragad valahol az időjárás, sztrájk vagy megváltozott utazási tervek miatt. De jó, ha van tartalék az esetlegesen elvesztett vagy elejtett pirulák pótlására is.

Legyen önnél másolat a receptről és a gyógyszer leírásáról

Mindig jó, ha van másolata a gyógyszer receptről, és – amennyiben nincsenek önnél az eredeti dobozok – a gyógyszerlírásról is érdemes egy másolatot készíteni. Fotóként tárolhatja az okostelefonján, de érdemes e-mailben is elküldenie magának, hogy bármikor hozzáférhessen, ha szüksége lenne rá. Ez különösen hasznos abban az esetben, ha a gyógyszert elveszti, ellopják, vagy esetleg valami módon használhatatlanná válik az utazás során.

Sose tegye a repülőgépre feladott bőröndbe!

Repülés során minden gyógyszert a kézipoggyászba csomagoljon, és soha ne a repülőgépre feladott bőröndbe! Így a gyógyszerei akkor is meglesznek, ha a poggyász esetleg elkeveredik, valamint nem teszi ki extrém hőmérsékletnek és páratartalomnak sem.

Ha esetleg a kapunál kérik meg arra, hogy adja fel a gépre kézipoggyászát – ami kisebb légitársaságoknál előfordulhat –, ne feledje el abból kivenni, és a gépre magával vinni a gyógyszereit!

Figyeljen az időzónákra!

Előzetesen tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha több időzónán át utazik, hogy meg tudják tervezni, a gyógyszerek szedésére mi lehet a legmegfelelőbb időpont. Törekedjen rá, hogy a lehető legrövidebb időn belül jusson el az otthoni gyógyszerszedési ritmushoz leginkább hasonlóhoz.

Figyeljen a száraz levegőre!

A repülőgép levegője nagyon száraz, és súlyosbíthatja a száraz szem problémáját. Ha szemszárazságtól szenved, kontaktlencse helyett szemüveget viseljen, vagy használjon szemcseppet. Egy sóoldatos orrspray segíthet megelőzni, hogy az orrjáratai túlságosan kiszáradjanak.

A kabin száraz levegője súlyosbíthatja a száraz bőrt, ezért legyen Önnél hidratáló krém is. Az alacsony páratartalom és a szárazság miatt ajánlott repülés alatt sok vizet, vagy alkohol- és koffeinmentes folyadékot fogyasztani. (Ha átjutott a biztonsági ellenőrzésen, vegyen egy nagy üveg vizet, amit magával vihet a gépre.)

Védje az immunrendszerét!

Ne igyon a légitársaság által biztosított kávét és/vagy teát, kivéve, ha palackozott vízzel készült. A víztároló tartályokat nem mindig tisztítják megfelelően, és előfordult, hogy az immunrendszerre veszélyes baktériumokat találtak ezekben.

Ne használja a légitársaság által biztosított takarókat vagy párnákat. Még akkor is, ha be vannak csomagolva, csak ritkán kerülnek tisztításra, és a korábbi utasok baktériumaival lehetnek tele.

Legyen Önnél fertőtlenítő törlőkendő a karfa és az asztalfelület tisztítására - a baktériumok elsődleges forrásainak a repülőgépeken leginkább az asztalok számítanak.

Külföldre utazik?

Kössön utasbiztosítást, mely fedezi az esetlegesen szükséges külföldi vizsgálatot, kezelést, illetve a szállítást, ha súlyosan beteg vagy sérült.

Előfordulhat, hogy melatonint szeretene használni, mely segít az időzónák miatt felborult belső óra helyreállításában. Az általános irányelv szerint ebből 3 mg-ot kell bevenni az úticél időzónája szerinti 23 órakor, az utazást megelőző két nap. Ha reggel, vagy nappal érkezik, próbáljon meg nem aludni vagy szundítani napközben, és este 11-kor ismét vegyen be egy melatonint. Másnap reggel frissen, jetlag nélkül fog ébredni.

Egyéb tippek

  • Ha hajlamos a duzzadásra, kerülje a szoros cipő viselését, mivel repülés közben a láb megduzzad. Viseljen olyan szandált vagy cipőt, amelyet könnyedén tud fel- és levenni repülés közben.
  • A repülőgépek, buszok és a vonatok szokatlanul le lehetnek hűtve. Vigyen egy pulóvert, könnyű kabátot, sálat vagy takarót magával.
  • Bármivel is utazzon, tartson gyakori szünetet, hogy felálljon és sétáljon. Ez segít elkerülni a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát.

Tovább A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.