Pajzsmirigy-rendellenesség és vetélés

Budai Allergiaközpont
megjelent:

A gyermekvállalásra történő felkészülés természetes részeként a leendő kismama magzatvédő vitaminokat szed, igyekszik nyugodtabb életet élni, több időt tölteni a szabad levegőn, kikapcsolódni. A várva-várt gyermekáldás azonban mégis elmarad, s ekkor, az okok feltárására vizsgálatok sorozata kezdődik meg.

Cikksorozatunk első részében a meddőség, ismételt vetélések hátterében álló pajzsmirigy problémákról kérdezték Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológust.

A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hypothyreosis) 4,4 százalékban, a fokozott működés (hyperthyreosis) 1,4 százalékban fordul elő. A pajzsmirigy csökkent működése a lakosság 0,4 százalékban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni.

A probléma az, hogy a betegség gyakran, (4,0 százalékban) enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködés "idiopathiásnak" (ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani) tartott formája az immunrendszer betegsége miatt jön létre, ún. "autoimmun" eredetű.

Az autoimmun pajzsmirigygyulladások un. "thyreoiditisek" nőkben a betegség lényegesen gyakoribbak, mint férfiakban (4-5:1).

Milyen kockázatot rejt a fel nem ismert pajzsmirigy-rendellenesség?

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak.

Orvosi szempontból a magzat fiziológiás "transzplantátum", azaz olyan, mint egy átültetett szerv (pl. a vese, szív stb), amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése. A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig "idegen" magzat egyáltalában megtapad a méhben és később pedig nem minden esetben lökődik ki.

Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak. Kiderült, hogy a meddőség és a gyakori abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és a pajzsmirigy autoimmun betegsége.

Mikor gondoljunk a pajzsmirigy betegségére?

A pajzsmirigy rendellenes működésére számos tünet utalhat. Gyermekvállalás szempontjából különös figyelmet érdemel, ha

  • a családban pajzsmirigybetegség volt (öröklődés),
  • meddőséget állapítottak meg,
  • ismételten következett be vetélés (oka pedig nem derült ki).

A felsorolt esetekben immunológiában jártas endokrin szakorvoshoz érdemes fordulni, aki a beteg megvizsgálása után olyan hormonális és immunológiai teszteket tud már ma végezni, amelyekkel ezt a problémát gyógyszeresen meg lehet oldani.

Pajzsmirigy-rendellenességek teszt

Szeretné tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak pajzsmirigy betegségre? Szánjon pár perce egészségére, és töltse ki Pajzsmirigy kérdőívünket!

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.