Mennyi jódra van szükségünk?

szerző: Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez biztosítani kell a napi jódbevitelt, ám az adagolásnál nemcsak az életkort, hanem a meglévő betegségeket is figyelembe kell venni.

Jódhiánytól a strúmáig

A T3 és a T4 hormon képződése a pajzsmirigyben zajlik. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a "tireoglobulin" nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik.

Prof. Balázs Csaba endokrinológus elmondta, hogy jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH (pajzsmirigyserkentő hormon) termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését, osztódásra stimulálja a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet.

A túl sok jód pajzsmirigybetegséget okozhat

Mindezek alapján könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével) minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány ugyan lényegesen visszaszorult, azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma. A kedvező irányú folyamat árnyoldalaként azonban az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan más természetű (autoimmun eredetű) betegségek előfordulása viszont emelkedett. Fontos tehát megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet.

Jódszükséglet a különböző életkorokban

Életkor (év) Napi szükséglet (mikrogram)

0-1 40-60
2-3 70
4-6 90
7-10 120
11 év felett 150
Terhesség alatt 175
Szoptatás alatt 200

Vizsgálattal meghatározható a napi dózis

Egészséges családokban a háziasszonyoknak nem kell lemondani a jódozott só mértékletes használatáról, vagy a szervezet számára fontos omega-3 zsírsavakat és jódot is tartalmazó tengeri halak, vagy kagyló készítéséről. A táblázatban felsorolt értékek is csak az egészségesekre vonatkoznak – figyelmeztet Balázs professzor. Jódozott vizet például már ne igyunk megelőzés céljából, azt csak orvosi javaslatra fogyasszuk, az ajánlott mennyiségben.

A szervezet jódigénye eltérő, sok tényezőtől függ. Pajzsmirigy autoimmun gyulladás, vagy göbös elváltozás esetén a jód fogyasztását jelentősen korlátozni kell, míg alulműködés, vagy várandósság, szoptatás időszakában megnő a jódszükséglet. A vizelet jód meghatározásával pontosan megállapítható, hogy a betegnek van-e, ha igen, milyen mértékű a jód hiánya.

Tovább A jód élettani szerepe - Hiánybetegség és a túl sok jód hatása

(Budai Endokrinközpont - Prof. Balázs Csaba, endokrinológus)

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.