Betegség is okozhatja, ha folyton ideges

szerző: Dr. Békési Gábor, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A stressz mindennapjaink szerves része, így sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden nap feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista egy vérvételt javasol ilyen esetekben.

Rohanó mindennapok

Manapság az emberekre igen nagy teher hárul, hiszen maximálisan helyt kell állni mind a munkában, mind a családi életben. Ennek következtében sokan tapasztalják, hogy az egész napjuk egy hosszú próbatétel, mely minden nap kezdődik elölről. Sajnos a legtöbben nem szánnak elegendő időt a szórakozásra és a kikapcsolódásra, aminek bizony megvan a maga böjtje, mivel ez a rohanó életstílus kihat az egész közérzetre.

Az ember feszültté és idegesség válik, majd alvási zavarok, később pedig egészségügyi problémák is jelentkezhetnek, például magas vérnyomás és egyéb szív-és érrendszeri panaszok. Éppen ezért amint magunkon, vagy családtagunkon azt vesszük észre, hogy már jó ideje idegeskedéssel telnek a napok, érdemes utánajárni, vajon mi is állhat a háttérben.

Nem mindig a depresszió a ludas

Amikor valaki hosszú ideje ideges és feszült, szinte egy percre sem tud megnyugodni és pihenni, a legtöbben a depresszióra fogják- gyakran még a szakemberek is. Pedig nem ritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor a pajzsmirigy hormonjainak, a T3-nak és a T4-nek a szintje megnő, melynek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: az anyagcsere, az emésztés felgyorsul, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet. Éppen ezért a legjellemzőbb tünetei az állapotnak a hasmenés, a szapora pulzus, normál étvágy melletti fogyás, a fokozott izzadás, az idegrendszeri panaszok közül pedig az idegesség és az álmatlanság.

Látható tehát, hogy a pajzsmirigy-túlműködés, valamint a depresszió tünetei igen hasonlóak, így felesleges rögtön nyugtatókhoz és antidepresszánsokhoz nyúlni, hiszen ha hormonális zavar a probléma okozója, úgy annak kezelése a hangulatra is pozitív hatást gyakorol - mondja Békési Gábor.

A pajzsmirigy-túlműködés további tünetei

  • hajhullás
  • meddőség
  • menstruációs zavarok
  • előredülledő szemek
  • strúma

Egy vérvétel mindent eldönt

A szakember szerint érdemes először vérvizsgálatot végezni, ahol megbizonyosodhatunk a pajzsmirigy működéséről. Ehhez a TSH szintjének mérése szükséges, ami a szerv túlműködése esetén igen alacsony. A diagnózist kiegészítheti még a mirigy ultrahangos, illetve izotópos vizsgálata is.

A túlműködés általában gyógyszerrel kordában tartható, ám súlyosabb esetben előfordulhat, hogy izotópos terápiára, esetleg műtéti beavatkozásra van szükség.

Tovább Hogyan rombol a mindennapi stressz?

(Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.