Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

szerző: Dr. Békési Gábor, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van e ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, pajzsmirigy-specialista azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen, ám hiányában az egész rendszer működése felborul. Sajnos Magyarország még mindig erősen jódhiányos területnek számít mind az ételek, mind az ivóvíz tekintetében, éppen ezért népbetegség a jódhiány okozta pajzsmirigy-megnagyobbodás, a golyva (ugyanis így próbál a szervezet kompenzálni), valamint a pajzsmirigy-alulműködés.

Ez is érdekelheti A jódhiány és tünetei

A felnőttek jódszükséglete: 150-200 mikrogramm

Magas jódtartalmú ételek: tengeri halak/ sushi, jódozott só/ásványvizek, spirulina alga, körte, petrezselyem

Valamikor csak ront az állapoton a jód plusz bevitele

Amennyiben valakinél jódhiány okozta pajzsmirigyzavart diagnosztizálnak, úgy gyakran ajánlják nekik a jódtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztását, ám fontos, hogy ez nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton. Ilyen például az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel fokozott jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, és ez az autoimmun reakciót súlyosbíthatja.

Ráadásul sok pajzsmirigyproblémát nem is a jódhiány okoz, így külön bevitelük táplálékkiegészítő formában nem indokolt, sőt egyes esetekben akár a pajzsmirigy túlműködését is generálhatja.

Éppen ezért még mielőtt jódtartalmú táplálékkiegészítőhöz nyúlna, vérvizsgálattal bizonyosodjon meg arról, milyen mennyiségben van belőle jelen a szervezetében, valamint célszerű a témában érdeklődnie a kezelőorvosánál is, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat ezzel kapcsolatban.

„Érdemes továbbá tudni, hogy jód bevitellel, például jód tartalmú kontrasztanyag alkalmazásával, pajzsmirigy-túlműködést lehet provokálni. Ráadásul egy, a kardiológiában használatos, jódtartalmú gyógyszer ugyanakkor nemcsak pajzsmirigy-túlműködést, hanem -alulműködést is okozhat. A jód hatása tehát bonyolult, sokrétű folyamat, függ az alkalmazott mennyiségtől és az alkalmazás módjától is, így pajzsmirigyzavar esetén mindenképp célszerű szakorvos tanácsát kikérni”- figyelmeztet dr. Békési Gábor pajzsmirigy-specialista.

(Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.