Amikor a magas vérnyomás egy tünet: a Conn-szindróma

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A Conn-szindróma - vagy ahogyan még emlegetni szokták: a primer hiperaldoszteronizmus (primer hyperaldosteronismus) - egy olyan endokrin (hormonális) betegség, melynek fennállásakor az aldoszteron nevű hormon mennyisége növekszik meg jelentősen.

A mellékvesékről röviden

A mellékvesét sokan és sokszor a vesével keverik össze. Fontos azonban tudni, hogy ez a két szerv nem azonos. A mellékvese sapkaszerűen a vesék csúcsán ülő páros szerv. Kéreg, illetve velő része többféle, a szervezet számára nélkülözhetetlen hormont termel.
Itt termelődnek a férfi és női nemi hormonok, a só- és vízháztartásban fontos szerepet játszó aldoszteron, mely közvetve a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik, illetve a kortizol, mely a cukoranyagcserében, az izmok erőnlétében, a vérnyomás szabályozásában, a stresszreakciókban és a szervezet anyagcseréjében is alapvető szerepet játszik.

Egészséges egyénben ez a hormon azért felel, hogy a só és vízháztartás szabályozása révén kordában tartsa a vérnyomást. Feladata a nátrium visszatartása a szervezetben, és ezzel együtt a víz visszatartása is, illetve a kálium kiválasztása. Így a hormon túlzott termelődése esetén elsősorban gyógyszerrel nem csökkenthető makacs magas vérnyomás alakul ki. Gyakran éppen ez az a tünet, ami felhívja a figyelmet a betegségre.

Megkönnyítheti a betegség felismerését, vagy legalábbis gyanút ébreszthet a másik fontos tünet: a vér káliumtartalmának csökkenése, amit a beteg izomfájdalomként, izomlázként, gyengeségként él meg. De fontos tudni, hogy a diagnózisnak nem feltétele az alacsony káliumkoncentráció! Normális káliumszint mellett is fennállhat Conn-szindróma!

Mi okozza a betegséget?

Legtöbbször a mellékvesekéregben kialakuló hormontermelő daganat (adenoma) okozza a betegséget. Az adenoma mérete legtöbbször kisebb, mint 1 cm, ezért képalkotó eljárásokkal is nehezen felismerhető. Az esetek túlnyomó részében az elváltozás jóindulatú. A rosszindulatú tumor előfordulása ritkább 1 százaléknál.

Előfordul az is, hogy nem tumor, hanem mindkét oldali mellékvese kéregállományának a hormontermelő sejtei mennyiségének megnövekedése (hyperplasiája) okozza az aldoszteron hormon túltermelődését. Ezekben a kórformákban a tünetek általában enyhébbek.

Ritkán bár, de előfordul, hogy a betegség nem érinti mindkét mellékvesét, hanem csak az egyik oldalon jelentkezik. Az egyes kórformák kialakulásának oka nem ismert. Nagyon ritkán előfordulhat családi halmozódás is. Attól függően, hogy mely gén károsodik, két fajtáját különböztetjük meg: az I. és a II. típusú familiaris hyperaldosteronismust.

Mellékvesék
Mellékvesék

Míg összességében a Conn-szindróma több tízezer ember életét keseríti meg, ez a két családi halmozódást mutató kórforma nagyon ritka. Egyes irodalmi adatok szerint az egyes típus mindössze 5, a kettes típus pedig 29 családot érint Magyarországon. Ezekben az örökletes formákban a tünetek már gyermek-, illetve fiatal felnőttkorban kialakulhatnak.

Hogyan derül ki a betegség?

A biztos diagnózishoz laborvizsgálat, valamint képalkotó diagnosztika vezet. Ha a nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető magas vérnyomás miatt felmerül a gyanú, akkor először a laborvizsgálatot végzik el, vérből, illetve vizeletből véve a mintát. A vérben az alacsony, a vizeletben a magaskálium szint utalhat a betegségre, de az aldoszteron szintje is jelentősen emelkedett lehet a plazmában.

Ha a laborvizsgálatok eredménye is Conn-szindróma fennállását valószínűsíti, akkor a cél az ok kiderítése, és annak feltárása, hogy adenoma, hyperplasia vagy karcinóma okozza a bajt, vagy esetleg az öröklődő kórformáról van szó.

Amennyiben a betegség hátterében adenoma áll, azt CT-vizsgálattal lehet igazolni, bár az csak az 1 cm körüli elváltozás kimutatására képes. A CT egy fejlettebb formája, a spirál CT már a 0,7 cm-es adenomát is képes kimutatni.

A diagnosztikus vizsgálatok során az orvosnak fontos feladata, hogy elkülönítse a Conn-szindrómát egyéb, magas vérnyomással járó kórképektől. Ebben is segítenek a fent ismertetett vizsgálatok.

Hogyan kezelhető a Conn-szindróma?

A primer hyperaldosteronismus eredményesen kezelhető, illetve az esetek többségében véglegesen meggyógyítható.

Ha a vizsgálatok adenoma fennállását igazolják, akkor annak kezelését egyértelműen a műtéti eltávolítás jelenti. Ha a műtét sikeres, akkor az elektroliteltérések az operációt követően órákon belül normalizálódnak, a magas vérnyomás pedig heteken belül csökken vagy megszűnik. Azért különösen fontos a korai felismerés és a gyógyítás, hogy a magas vérnyomás okozta szövődmények még ne alakulhassanak ki.

Amikor a tüneteket nem adenoma, hanem a mellékvese hyperplasiája és ezáltal a hormontermelő sejtek fokozott működése okozza, akkor gyógyszeres kezeléssel tudjuk gátolni ezt a túlműködést.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.